Čo chcú od vás počuť personalisti, ak sa opýtajú na vaše slabé stránky?

Uchádzač by mal na pohovore odpovedať na otázku o slabých stránkach pravdivo. Nevhodná odpoveď je napríklad: Uchádzač by mal na pohovore odpovedať na otázku o slabých stránkach pravdivo. Nevhodná odpoveď je napríklad: "Neviem, to musia posúdiť iní." Zdroj: thinkstock.com

Na pracovnom pohovore sa pravdepodobne nevyhnete otázke, aké sú vaše slabé stránky. Napriek tomu, že táto otázka má negatívny kontext, slúži na preverenie kandidáta a jeho charakteru. Odhaľuje jeho profesionálne slabiny a zároveň poskytuje náhľad do myslenia uchádzača a ukazuje jeho záujem na sebe pracovať.

 

Otázka na pracovnom pohovore nemusí byť presne formulovaná, aké sú vaše slabé stránky, ale personalista sa na vaše slabosti môže opýtať nepriamo aj takouto otázkou: Aké rezervy na vás videl váš bývalý nadriadený? Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment prezradila, ako sa pýta na slabé stránky uchádzačov.

„Slabé stránky uchádzača zisťujem bez toho, aby som sa ho priamo opýtala. Hlavne zisťujem informácie o úlohách, ktoré uchádzača bavili a ktoré nie, v čom mal dobré výsledky a v čom menej dobré.“

Odpoveď kandidáta vypovedá o jeho charaktere. Väčšinou priama otázka na slabé stránky kandidáta však vedie k rozpačitej, často naučenej a veľmi všeobecnej odpovedi.

„Najčastejšie uchádzači odpovedajú: Som tvrdohlavý, som veľký perfekcionista alebo neovládam jazyky. Niekedy je odpoveď aj takáto: Neviem, to musia povedať iní. Každý, kto hľadá prácu by sa mal nad svojimi silnými aj slabými stránkami zamyslieť a na pohovore povedať pravdu. Nestane sa tak, že bude mať prácu, ktorá je v priamom rozpore s jeho osobnosťou a s tým, čo ho baví,“ vysvetľuje Brutenič z Exact Recruitment.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Čo chcú personalisti počuť z vašich úst na pohovore?

 

  1. Zisťujú váš charakter
    V prvom rade by ste pri odpovedi mali byť úprimní. Neznamená to však, že by ste mali vymenovať dlhý zoznam vašich slabých stránok. Personalista si ich veľmi ľahko dá do súvislosti s vašimi pracovnými aktivitami, ktoré od vás vyžaduje.
     
  2. Overujú si, či nemáte naučenú odpoveď
    Personalista chce od vás počuť rýchlu odpoveď, preto by ste nemali veľmi premýšľať nad tým, čo poviete. Snažte sa vyhnúť bežne zaužívaným odpovediam, ako napríklad: Som príliš veľký perfekcionista.
     
  3. Sú zvedaví, ako budete odpovedať
    Vaša odpoveď by mala mať aj zmysel. Nestačí povedať iba jednu vetu. Vašu odpoveď by ste mali rozšíriť o bližšie vyjadrenie alebo konkrétny prípad. Tak, ako ste si vedomí vašich silných stránok, mali by ste mať objektívne preskúmané aj slabé stránky.
     
  4. Chcú vedieť, ako pracujete na odstránení vašich slabých stránok
    Najlepšia cesta k úspechu a odstráneniu slabých stránok je formou uvedomenia si ich. K vašej odpovedi ešte pridajte, ako pracujete na vašich slabých stránkach. Personalisti chcú počuť, ako ste si vedomí vašich osobných nedostatkov a ako ste na tom v oblasti osobnostného rozvoja a rastu.
     
  5. Sledujú vaše správanie, ako zareagujete na nepríjemnú otázku
    Vyhnite sa preto odpovediam typu: „Ja neviem. Úprimné povedané, je to ťažká otázka.“
     
  6. Či zanecháte celkový pozitívny dojem napriek vašim slabostiam
    Do vašej odpovedi môžete zakomponovať aj pozitívne vyjadrenie. Najprv začnite rozprávať o vašich slabých stránkach a potom pridajte vaše silné stránky. Posledná odpoveď sa personalistovi vryje do pamäti a prekryjete ňou negatívnu odpoveď.

Personalisti chcú počuť, či vaša slabá stránka/slabé stránky nebudú ohrozovať výkon vašej práce. Pred pohovorom si starostlivo prečítajte popis pracovnej činnosti z inzerátu a zistíte, či by vaše slabé stránky nemohli brániť výkonu funkcie. Požiadavky by mali byť v súlade s vašimi silnými stránkami, nie s tými slabými.

Viac o téme: Pohovor Otázky Personalista Pracovný pohovor Personalisti Slabosti Slabé stránky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy