Pripravte sa na pohovor v cudzom jazyku! Are u ready?

Pripravte si fiktívny pracovný pohovor aj doma. Stačí nahlas odpoveď na najčastejšie otázky od personalistov.Pripravte si fiktívny pracovný pohovor aj doma. Stačí nahlas odpoveď na najčastejšie otázky od personalistov. Zdroj: photl.com

Niektorí uchádzači podceňujú prípravu na pracovný pohovor v cudzom jazyku. Medzi najčastejšie používané jazyky patrí angličtina a nemčina. Preto vám ponúkame zoznam najčastejších otázok a slovíčok, ktoré vám pomôžu rýchlo sa pripraviť na pracovný pohovor.

Znalosť cudzích jazykov je na súčasnom pracovnom trhu jednou z najhlavnejších požiadaviek každého zamestnávateľa. Hlavne vo veľkým medzinárodných spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku sa vyžaduje ovládanie minimálne jedného cudzieho jazyka. Všeobecne sa však dá povedať, že anglický jazyk patrí medzi najčastejšie používaný. Aká je však komunikačná úroveň jazykov medzi uchádzačmi o nové zamestnanie?

„Úroveň znalosti u kandidátov je rôzna. Stretla som sa napríklad s kandidátom, ktorý nikdy nebol v zahraničí, učil sa ako samouk a jeho znalosť bola na výbornej úrovni. Na druhej strane je veľa kandidátov, ktorí pracovali v zahraničí, ale úroveň znalosti tomu nezodpovedala,“ hovorí Martina Čizmadiová, managing director ZenithPeople Consulting.

Tí kandidáti, ktorí počas štúdia na strednej alebo vysokej škole mali možnosť vycestovať alebo študovať v zahraničí, sú omnoho lepšie vyzbrojení úrovňou jazyka hlavne na komunikačnej úrovni.

„Vo všeobecnosti sa dá povedať, že kandidáti do 30 rokov a čerství absolventi sú jazykovo najlepšie vybavení. Najmä preto, že absolvovali programy ako Work and Travel alebo Erasmus v rôznych krajinách Európy aj v Spojených štátoch,“ hovorí Ivana Brutenič, managing director Exact Recruitment.

Vstupenkou je životopis

Zamestnávatelia väčšinou žiadajú od svojich zamestnávateľov aktívnu komunikáciu v cudzom jazyku, nie bezchybné používanie gramatiky. Všetko závisí od pracovnej pozície a od požiadaviek zamestnávateľa. Avšak prvou selekciou personalistu je uvedenie úrovne cudzieho jazyka v životopise.  Druhé testovanie prebieha priamo na pracovnom pohovore, kde si personalisti preverujú kandidáta na základe ústneho pohovoru, ale aj písomným testom. Úroveň cudzieho jazyka uchádzača o zamestnanie závisí od využívania jazyka.

„Sú pracovné pozície, na ktorých uchádzač využíva cudzí jazyk 99 percent pracovnej komunikácie. Vtedy zvyčajne musí byť úroveň veľmi dobrá, t.j. expert v ústnej aj písomnej forme,“ hovorí Čizmadiová zo Zenith People Consulting.

Aké najčastejšie chyby robia uchádzači?

  1. Uchádzači neuvádzajú stupeň znalosti cudzieho jazyka v životopise.
  2. Sú nepripravení na písomný test v cudzom jazyku na pracovnom pohovore.
  3. Kandidáti sú nepripravení, aby prezentovali svoj životopis v cudzom jazyku. 

Pred začiatkom prípravy na pohovor

„V rámci prípravy na pohovor treba brať do úvahy prostredie zamestnávateľa a jeho požiadavku na úroveň znalosti cudzieho jazyka pre konkrétnu pracovnú pozíciu a rovnako samotný typ pracovnej pozície,“ hovorí Dana Ondrišíková, majiteľka spoločnosti Personálne poradenstvo SK.

Ako ďalej radí Dana Ondrišíková, uchádzač by sa mal riadiť nasledovnými bodmi:

  1. Kontaktujte osobu, ktorá vás pozvala na pracovný pohovor a zistite od nej čo najviac informácií užitočných pre prípravu na pohovor.

  2. Zistite si tieto informácie:
    Bude celý pohovor vedený v cudzom jazyku alebo bude aj časť v slovenčine?
    Ako dlho bude trvať pracovný pohovor?
    Na ktoré oblasti bude obsah pohovoru prioritne zameraný?
    Koľko posudzovateľov bude prítomných na pracovnom pohovore? Aké je ich postavenie vo firme? Ktorí z nich nerozprávajú po slovensky?
     
  3. Zistite si, ako často budete v práci využívať cudzí jazyk, poprípade pri akých príležitostiach, s kým a v akej forme (v pasívnej písomnej forme alebo aktívnej každodennej ústnej komunikácii)?

  4. Naštudujte si príslušnú odbornú terminológiu v cudzom jazyku. Slovná zásoba závisí aj od oblasti pôsobenia zamestnávateľa a súčasne aj od konkrétnej pracovnej pozície uchádzača.

Príprava na pohovor

Zdrojov na prípravu pracovného pohovoru v cudzom jazyku je niekoľko. Využiť môžete rôzne webové stránky, knižné publikácie či diskusné fóra. Otázky môžu viesť od všeobecných, až po konkrétne. Mali by byť zamerané na daný odbor, na zručnosti vo vašej profesii, pracovné skúsenosti a mali by slúžiť na opísanie správania v konkrétnych situáciách.

„Čím viac rôznych otázok si prejdete a odpoviete na ne, tým lepšie pre vás. O to slabší bude efekt prekvapenia z konkrétnej otázky na samotnom pohovore,“ hovorí Dana Ondrišíková zo spoločnosti Personálne poradenstvo SK.

Ako ďalej odporúča, otázky nie je vhodné pripraviť si v slovenčine, ale hneď priamo v cudzom jazyku a v tejto súvislosti si pozrieť rôzne slovné frázy, ktoré sú v danom jazyku zaužívané. Čím sa uchádzač vyhne gramatickým a štylistickým chybám.

„Veľmi dôležité je pripravovať sa nahlas. Nahlas čítať otázky a nahlas na ne odpovedať. Precvičuje sa tak ústny prejav,“ radí Dana Ondrišíková.

Veľmi dôležité je neučiť sa pripravované odpovede naspamäť. Otázka na pohovore nemusí byť formulovaná presne tak, ako sa uvádza na internete alebo v príručke. Tak ako je dôležité vedieť presvedčivo odpovedať, je dôležité sa aj pýtať.

„Preto v rámci prípravy na pohovor treba venovať pozornosť aj formulácii vlastných otázok v cudzom jazyku,“ uzatvára Ondrišíková.

Príprava na pohovor v jednom cudzom jazyku vám zaberie okolo od 15 min. až po hodinu, v závislosti od vašich jazykových schopností a vybavenosti slovnej zásoby.

Pripravte sa na pohovor v angličtine!

V spolupráci s jazykovou školou LEHREA vám prinášame najčastejšie otázky a najpoužívanejšie slová na pracovnom pohovore.

Najčastejšie otázky na pracovnom pohovore v angličtine:

  1. Záujem o prácu – Work interest                         
    Čo viete o našej spoločnosti? What do you know about our company?
    Prečo chcete pre našu spoločnosť pracovať? Why are you interested in working for our company?
    Čo by ste chceli v nasledujúcich rokoch dosiahnuť? What would you like to achieve in the years to come?
    Akú máte predstavu o plate? What are your salary expectations?
     
  2. SchopnostiSkills                                                            
    Aké máte predchádzajúce skúsenosti v danom odvetví? Popíšte nám stručne vaše predchádzajúce pracovné skúsenosti. What is your previous experience in the given field? Elaborate on your previous work experience.
    Aké sú vaše najväčšie pracovné úspechy a neúspechy? What are your greatest achievements and failures in terms of work?
    Aké sú vaše silné a slabé stránky? What are your strengths and weaknesses?
     
  3. Požiadavky - Requirements                   
    Aké máte skúsenosti s prácou v danej oblasti? Ste schopný splniť požiadavky na danú pracovnú pozíciu? What experience do you have in the given field? Are you able to meet the requirements of the given job?
     
  4. Prostredie spoločnosti – Work environment
    Aké sú vaše záujmy?  What are your interests?
    Aké pracovné prostredie vám vyhovuje?  What environment do you work best in?
    S akými typmi ľudí sa vám dobre spolupracuje? S akými ľuďmi sa vám spolupracuje horšie? What type of people do you work best with? What type of people do you not work good with?

Najčastejšie používané slovíčka:

Odvetvie – field, area

Zmluva – employment contract

Vlastnosti – features, qualities, characteristics

Záujem - interest

Požiadavky - requirements

Nároky – demands, requirements

Skúsenosti - experience

Schopnosti – skills, abilities

Brutto – gross  

Netto - net

Silné stránky - strengths

Slabé stránky - weaknesses

Súčasné zamestnanie – current job

Časová medzera v životopise – time gap in the CV

Sťahovanie - moving

Ochota - willingness

Úspechy - achievements

Chyby – mistakes, failures

Vysnívané zamestnanie – dream job

Opis osoby – description of a person

Motivácia – motivation

Ciele – goals, objectives

Vodca/podriadený – superior, leader/subordinate

Zlozvyky – bad habits

Pozadie - background

Kariéra - career

Popis práce, pracovného miesta -  job description

Zamestnanie (oficiálne) - occupation

Voľné pracovné miesto - opening

Profesný vývoj - professional development

Životopis (americká angličtina) - resumé

Zamestnanec - employee

Žiadosť o zamestnanie - application for a job

Školenie - training

Lojálny - loyal

Dôveryhodný - trustworthy

Univerzitný titul - university degree

Diplom - diploma

Spoľahlivý - reliable

Zodpovedný - responsible

 

TIP: Slovensko-anglický online slovnik

 

Otestujte si svoje jazykové zručnosti na našom pracovnom portáli Kariéra.sk a pripojte si výsledok z testu do svojho elektronického životopisu.

Viac o téme: Interview Pracovný V Angličtina Pohovor Nemčina Angličtine Nemčine
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Andrea Miklasová, Jazyková škola LEHREA, Preklad: Pavol Polóny

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy