Absolventi, pozor! 10 krokov, ktoré vám pomôžu získať prácu s platom nad 1000€

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nájsť prácu hneď po škole nie je ľahké, najmä vtedy ak viete, čo by ste chceli robiť a neplánujete svoje nároky znížiť. Skôr než prepadnete panike a zoberiete prvú prácu, ktorú vám ponúknu, sa radšej zhlboka nadýchnite. Nezahadzujte svoju predstavu o živote len kvôli tomu, že sa vám momentálne nedarí a vyskúšajte tento návod.

  1. Popracujte na svojom CV
    Majte pripravenú aktualizovanú verziu životopisu maximálne na 2 strany, ktorú môžete poslať v prílohe odpovedí na inzeráty. Svoje CV pokojne vložte aj do databázy na pracovných portáloch, vďaka nim ho uvidia stovky rôznych firiem.
  2. Zaregistrujte sa na LinkedIn
    Na profesionálnej sieti LinkedIn si pridajte ľudí, ktorí majú väčšie množstvo kontaktov, aby ste si jednoduchšie rozšírili vlastnú sieť známych. Pokiaľ podobných ľudí vo svojom okolí nemáte, môžete poslať žiadosť mne, mám tisíce kontaktov a nikdy neviete či medzi nimi nie je práve ten, ktorý potrebujete.
  3. Nepodceňujte sa
    Ak angličtinu používate aktívne, do svojho životopisu nepíšte len pokročilý. Radšej absolvujte testovanie a ohodnoťte úroveň znalosti cudzieho jazyka na škále od A1 po C2.
  4. Uvedomte si...
    ..., že predávate – seba: Potrebujete zaujať, odlíšiť sa od iných kandidátov, poukážte na vlastnosti, ktoré vás spravia výnimočnými.
    ...kto je váš klient: Predstavte si čo hľadá – kandidáta, ktorý spĺňa podmienky. Uchádzači, ktorí požiadavky v profile inzerovanej pozície aspoň na 70 % sa ďaleko nedostanú. Ich životopisy personalisti zrejme ani neprečítajú do konca, veď pri toľkých množstvách to ani nie je možné.
    ...čo je váš cieľ: Hlavným cieľom je získať inzerovanú pozíciu. Najbližšou métou, ktorú potrebujete dosiahnuť, bude dostať sa na pohovor. Vaše CV i motivačný list  musia zaujať, ale hlavne spĺňať požiadavky na danú pozíciu.
  5. Cestujte
    Ak máte možnosť vyskúšať si štúdium v zahraničí, určite neodmietnite. Podobná skúsenosť posilní vaše vedomosti cudzieho jazyka, samostatnosť i rozhľad. Letné brigády v USA alebo inej cudzej krajine sú tiež veľkým plusom.
  6. Vzdelávajte sa
    Skvelé hodnotenia počas štúdia i rôzne kurzy poukazujú na vaše schopnosti. Ak máte za sebou úspechy v jednej či druhej oblasti, určite ich spomeňte v životopise.
  7. Buďte aktívni
    Výnimočné výsledky v oblasti vašich záujmov sú relevantné. Dokážu totiž poukázať na množstvo stránok vašej osobnosti, preto nikdy nezabúdajte na svoju dobrovoľnícku činnosť.
  8. Stážujte a brigádujte
    Všetky druhy stáží i brigád zvyšujú Vašu kompetentnosť. Poukazujú, že ste už prešli výberovými konaniami, že ste privoňali ku konkrétnym činnostiam v konkrétnych spoločnostiach. Banky, audítorské i zahraničné firmy majú prepracované programy stáží pre študentov vysokých škôl, ktoré im umožnia nadobudnúť skúsenosti, ale i reálne získať prácu. Cieľom pre firmu je obsadiť budúcu voľnú pozíciu už overeným a skúseným kandidátom.
  9. Na pohovor sa pripravujte
    Na pohovor sa pripravte. O firme si zistite informácie a buďte upravený. Oblek  a kravata, nohavice a košeľa, rifle a tričko. Overte si aký „dress code“ sa od vás očakáva
  10. Nepretvarujte sa
    Na nič sa nehrajte a buďte sám sebou.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstockphotos.com

Pár slov k stážam a brigádam

Neohŕňajte nad nimi nos. Brigády počas školy sú nutnosťou, najmä tie, ktoré sú relevantné pre vašu budúcu kariéru. Rovnako vhodné sú pre vás i stáže vo firme či na oddelení, kde by ste chceli neskôr pracovať.

Vysokoškolské stáže sú skvelou príležitosťou ako sa niečo naučiť a získať cenné skúsenosti, rovnako vďaka nim na seba môžete upozorniť. Žiadny manažér hodný svojho titulu si dobrého zamestnanca ujsť nenechá. Stáž je obojstranne výhodný obchod. Študent naberá skúsenosti, firma získava pracovnú silu a zároveň si dokáže preveriť schopnosti potenciálneho zamestnanca. Ak je stáž či trainee program nastavený správne za pol roka až rok, môže mať firma veľmi skúseného človeka, ktorý bude flexibilný a zrejme aj silne motivovaný.

Ak neviete, kde začať, skúste si stáž vyhľadať na internete alebo sledujte či firmy, pre ktoré by ste radi pracovali, podobnú možnosť neponúkajú. Skvelú príležitosť pracovať na zaujímavej pozícii v spoločnosti BILLA nájdete na Kariéra.sk.

Držte sa a popri škole pracujte.

Richard Havrila Galéria fotiek (4) Zdroj: Archív R.H.

Richard Havrila
Vedúci oddelenia HR
BILLA s.r.o
Pokojne sa mi ozvite cez LinkedIn, rád si vypočujem vaše názory.

Pár viet o mne
V oblasti HR pracujem už skoro 20 rokov. Okrem toho mám skúsenosti z personálnej agentúry a menších i väčších firiem na rôznych pozíciách. Rád spolupracujem s mladými ľuďmi a mám radosť  ak môžem niekomu poskytnúť prvú pracovnú príležitosť alebo miesto po období nezamestnanosti. Nejaký čas som bol totiž sám nezamestnaný, čo ma naučilo prácu si vážiť. Každý deň sa snažím posúvať aspoň o malý kúsok vpred a zo srdca neznášam stagnáciu.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Práca Škola Plat Vysoká Absolvent Skúsenosti Stáž
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: thinkstockphotos.com, Archív R.H.
  • Zdroj: PR článok/ Richard Havrila

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy