Budúci absolventi, pozor! Tieto rady vám pomôžu nájsť si zamestnanie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Štátnice sa blížia a už za pár týždňov z vás bude čerstvý absolvent. Pokiaľ uvažujete, či už začať s hľadaním práce, je už najvyšší čas. Čím neskôr sa do toho pustíte, tým vytrvalejší budete musieť byť a tým viac energie vás to bude stáť. Či už máte za sebou množstvo pracovných skúseností alebo ste na trhu úplným nováčikom tieto kroky vám pomôžu stať sa neodolateľným uchádzačom.

Uvedomte si svoje kvality

Hoci ste zatiaľ nepôsobili v odbore, ktorý študujete, nemali by ste podceňovať svoje mimoškolské aktivity a prax v iných oblastiach. Ak chcete zistiť, čo v skutočnosti môžete budúcemu zamestnávateľovi ponúknuť, spíšte zoznam svojich profesijných skúseností. Zaznamenajte doň všetko od čistenia záchodov a roznášania kávy až po vedúcu pozíciu v študentskom parlamente, a potom z nich vyberte tie, ktoré vám môžu pomôcť získať novú prácu.

Predstavte si, že dva študenti pracovali niekoľko rokov ako pomocníci v kuchyni a teraz sa uchádzajú o rovnakú prácu. Jeden z nich povie, že si len privyrábal na živobytie, zatiaľ čo druhý si dá tú námahu, aby spísal zoznam skúseností, ktoré v tejto práci nadobudol – zaučil troch nových zamestnancov, získal povýšenie a podobne. Uvedomenie si vlastných kvalít a skúseností vám pomôže predbehnúť konkurenciu.

 

Napíšte skvelý životopis

Zoznam skúseností pri tvorbe životopisu doplňte o kontakty na bývalých zamestnávateľov a CV majte vždy pripravené, pretože nikdy neviete kedy sa vyskytne príležitosť. Ak netušíte ako začať, skúste sa inšpirovať tu.

 

Urobte si poriadok na internete

Všetku vašu snahu môže zničiť jeden nevhodný status na Facebooku či neprístojná fotografia na Instagrame. Existuje totiž veľká šanca, že budúci zamestnávateľ si vás vygoogli, aby si mohol vytvoriť predstavu. Upravte si nastavenia ochrany údajov na účtoch sociálnych sietí, ktoré používate a dajte si tú námahu odstrániť všetko neprimerané.


Prečítajte si tiež: Sociálne siete sú pascou pre hlupákov: Týchto 10 ľudí pripravili o prácu


Vytvorte si účet na LinkedIn

Ak ešte nemáte účet na profesionálnej sieti LinkedIn, vytvorte si ho. Nezaberie to veľa času a môže vám to priniesť príležitosť, ktorú ste neočakávali. LinkedIn potenciálnym zamestnávateľom umožňuje nájsť na vás kontakt a vám poskytuje možnosť predviesť, čo ste schopný ako uchádzač ponúknuť. Dokonca si na students.linkedin.com môžete nájsť rady zamerané na stáže i neskúsených kandidátov.

 

Pri vytváraní kontaktov začnite s inými absolventmi

Ak už na LinkedIn profil máte, využite ho na získavanie kontaktov. Začať môžete aj pridávaním svojich spolužiakov či iných známych so skúsenosťami v odbore. V sekcii  "Connections" si vyberte možnosť "Find Alumni" a budete prekvapený koľko nových kontaktov nájdete.

 

Pripravte sa na pohovory

Jednoduché čítanie otázok, ktoré môžete dostať na pohovore a uvažovanie nad odpoveďami niekedy nestačí. Skúste pravdepodobný scenár pohovorov trénovať s priateľmi či vašimi blízkymi. Tieto pokusy si nahrajte a neskôr pozrite, aby ste sa mohli vyvarovať chýb.

 

Staňte sa súčasťou diania

Pracovať na životopise a nacvičovať si pohovory je dôležité, no nič vám nepomôže tak ako získavanie reálnych skúseností. Na internete vyhľadajte možnosti ako sa dostať k odborníkom v oblasti, ktorá vás zaujíma a oslovte ich. Staňte sa dobrovoľníkom. Zaraďte sa do diania, hoci budete len roznášať kávu.

 

Skončili ste štúdium a hľadáte si vaše prvé zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


 

Viac o téme: Pomoc Rady Práca Škola Študent Vysoká Absolvent Hľadať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy