Chcete zarábať viac peňazí? Opýtajte sa zamestnávateľa tieto otázky

peniaze, peniažky
peniaze, peniažky

Práve ste dostali skvelú pracovnú príležitosť a ste nadšený. Až na to, že ste dúfali vo vyššiu mzdu. Otázka znie: máte vyjednávacie schopnosti (a žalúdok), aby ste požiadali o viac peňazí? V dnešnom pracovnom prostredí by bolo hlúpe sa o to aspoň nepokúsiť. Schopnosť vyjednávať o mzde musí byť jedna z vašich zručností pri hľadaní zamestnania, inak môžete iba stratiť. Položením týchto otázok ste o krok bližšie ku všetkému, čo si zaslúžite.

 

 

Ďakujem veľmi pekne za ponuku. Vedeli by sme sa dohodnúť na plate?

Prvým krokom, ktorý treba urobiť, je prejavenie vďaky za pôvodnú ponuku Skôr ako pristúpite k vašim požiadavkám, buďte zdvorilý a nezabudnite poďakovať personalistom, že vás vypočuli. Ak sa pýtate, či je možné vyjednávanie o mzde, v podstate sa pýtate, či stojí za to viesť túto konverzáciu. Je to ako ponorenie špičky chodidla do bazéna predtým, ako doňho skočíte.

Ak personalista naznačuje, že takáto debata je možná, môžete pokračovať. Predtým, ako sa spýtate na plat, si vypočujte, čo všetko vám zamestnávateľ ponúka. Následne navrhnite sumu, ktorú považujete v danej situácií za spravodlivú.

Ako ste vypočítali tento plat?

Je dôležité mať predstavu o tom koľko, zarábajú v priemere ľudia na pozícií, na ktorú sa hlasite a brať do úvahy vašu úroveň skúseností. Položením tejto otázky preukazujete, že ste sa vopred pripravili, aby ste spoločne dospeli k spravodlivému číslu.

Vieme sa dohodnúť na benefitoch?

Ak zamestnávateľ nie je ochotný dohodnúť sa na vyššom plate, neznamená to, že sa rozhovor musí skončiť. Vždy je vhodné zvážiť celý balík výhod, náhrad a stimulov. Zamyslite sa nad ďalšími faktormi, ktoré uprednostňujete, ako sú dni dovolenky navyše, úhrada školného alebo možnosti práce z domu.

Existujú bonusy, platené nadčasy alebo iné potenciálne príležitosti na zvýšenie zárobkov?

V mnohých zamestnaniach základný plat nepredstavuje finálnu sumu. Zatiaľ čo vyšší základný plat je z dlhodobého hľadiska zvyčajne cennejší, vďaka štruktúrovaným bonusom si môžete na váš účet pripísať viac peňazí. Spýtajte sa na priemerný plat, ktorý v danej spoločnosti ľudia na vašej pozícii zvyčajne zarábajú.

Aké sú možnosti zvýšenia platu v budúcnosti?

Spýtajte sa vopred, kedy a za akých podmienok by ste mali nárok na zvýšenie platu. Navyše, položenie tejto otázky ukazuje, že máte potenciál a chuť rásť spolu so spoločnosťou.

Viete mi to dodať písomne?

Keď sa dohodnete na podmienkach, požiadajte o revidovaný ponukový list, v ktorom sú uvedené všetky zmeny platu alebo výhody, na ktorých ste sa počas rozhovoru dohodli. Vyhnete sa tak zbytočným nedorozumeniam.

Naučiť sa, ako si vyjednať lepší plat, nie je niečo, čo sa dá naučiť cez noc, ale určite sa v tom môžete s trochou praxe výrazne zlepšiť. V prípade, že hľadáte zaujímavé pracovné ponuky, neváhajte využiť Agenta na Kariéra.sk. Ponuky šité na mieru vám zašle priamo do vašej mailovej schránky.

Viac o téme: Peniaze Práca Plat Zvýšenie Úspech Zárobok
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: cnbnc; Foto: Pexels

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy