15 vecí, ktoré by mal do 30-tky stihnúť každý: Ako ste na tom vy?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Kúpanie bez plaviek, zábava až do rána v zahraničnom veľkomeste či výstup na horu. Zrejme existuje množstvo dobrodružstiev, ktoré si potrebujete vyškrtnúť zo zoznamu, kým neoslávite okrúhlu tridsiatku. Uvažovali ste však už o svojom profesionálnom zozname? Odborníci radia, ktoré míľniky by ste mali dosiahnuť už na začiatku kariéry. Pokiaľ ste už pomyselnú hranicu tridsiatky prekročili, nezúfajte. Stále predsa platí radšej neskoro ako nikdy.

 

 

15 vecí, ktoré by mal každý profesionál stihnúť už pred 30-tkou:

  1. Výpoveď
    Výpoveď môže byť veľmi nepríjemným zážitkom, no pokiaľ príde dostatočne skoro, dokáže vám poslúžiť ako budíček a odhaliť problém vo vašom výkone. Taktiež vás naučí, že vždy potrebujete mať záložný plán.
  2. Odchod z otrasnej práce
    Život je príliš krátky na to, aby ste zostávali v práci, ktorú nenávidíte. V dvadsiatke predsa stále máte priestor na risk.
  3. Životné ciele
    Musíte vedieť, kam chcete ísť, keď sa tam chcete dostať. Neodkladajte hľadanie odpovedí na zásadné otázky.
  4. Naučiť sa vlastniť svoj čas
    Správne hospodárenie s časom je zručnosť, ktorú by ste mali ovládať už oveľa skôr, než dosiahnete tridsiatku.
  5. Prezentovať samého seba
    Odpoveď na otázku, kým ste, si musíte pripraviť dopredu. Nestačí povedať, že pracujete v reklame či obchode, ale mali by ste sa naučiť sprostredkovať  svoju vášeň pre to, čo robíte aj ostatným.
  6. Stať sa odborníkom
    Keď sa privalí tridsiatka mali by ste vedieť v čom ste najlepší. Nebuďte iba dobrí v niekoľkých oboroch, stačí ak budete mimoriadni v jedinom.
  7. Prijať odmietnutie elegantne
    Odmietnutie, bez ohľadu na to, čoho sa týka, nie je príjemné. Keď sa s ním stretnete, nemali by ho však prežívať prílišne. Prijmite stratu a choďte ďalej. Nemíňajte energiu na urážanie osoby, ktorej súhlas ste chceli získať.
  8. Zaviesť si knihu „víťazstiev“
    Zapisujte si všetky komplimenty, ktoré počas  práce dostanete i svoje víťazstvá a úspechy. Nielenže si nimi môžete zdvihnúť náladu, keď to budete potrebovať, ale takisto vám pomôžu ľahšie sformulovať  zoznam vašich najlepších zručností.
  9. Poslať email niekomu, koho obdivuje
    Odhodlajte sa, ozvite sa človeku, ktorého skutočne obdivujete a napíšte mu o tom. Nikdy neviete, kedy by sa vám mohol podobný kontakt zísť, veď pochvala je predsa príjemná každému.
  10. Vytvoriť projekt, ktorý bude skutočne milovať
    Nezáleží na tom, či chcete založiť vlastný blog alebo viesť čitateľský klub. Nájdite si projekt, ktorý spraví váš voľný čas zmysluplnejším.
  11. Byť otvorený a nápomocný
    Neseďte so založenými rukami ak viete, že váš kolega sa trápi s nedokončenými úlohami. Ponúknite mu pomoc a nielen kvôli tomu, aby ste si zalíškali šéfovi.
  12. Stať sa majstrom komunikácie
    Kým dosiahnete tridsiatku, mali by ste byť schopní presne a efektívne sformulovať svoje myšlienky a nápady. Uvedomte si, že všetko čo poviete či napíšete tvorí vašu vizitku.
  13. Naučiť sa vytvárať si kontakty
    Možno to neobľubujete, no získavanie kontaktov má zásadný význam v budovaní úspešnej kariéry. Vystúpte zo svojej zóny pohodlia a zoznámte sa s novými ľuďmi.
  14. Prevziať kontrolu nad sociálnymi sieťami
    Nenechajte svoje účty  na sociálnych sieťach hovoriť za vás. Uvedomte si, že aj vaši klienti či potenciálny zamestnávateľ  pravdepodobne majú Facebook.
  15. Zvládať konflikt
    S konfliktom sa môžete stretnúť kdekoľvek, a preto neexistuje žiadne ospravedlnenie na to, že ste sa ho nenaučili zvládať.
Viac o téme: Kariéra Zoznam Tridsať Tridsiatka Stihnúť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy