Zábava vás spraví múdrejšími: 6 činností, ktoré zvyšujú inteligenciu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dlhý čas si ľudstvo myslelo, že sa každý rodí s danou úrovňou inteligencie, a to najlepšie, čo môžeme v živote urobiť, je naplniť svoj potenciál. V súčasnosti však vedci dokázali, že náš potenciál sme schopní zvýšiť a dokonca sa v procese zabaviť. Teraz už vieme, že učením sa rôznych zručností mozog vytvára nové nervové dráhy, ktoré ho robia lepším a rýchlejším. Prinášame vám zoznam záľub, ktoré vás spravia ešte múdrejšími.

  1. Hrajte na hudobný nástroj
    Hudobná výchova pomáha s kreativitou, analytickými schopnosťami, cudzími jazykmi, matematikou, jemnou motorikou a ďalšími. Dokonca posilňuje corpus callosum, teda časť mozgu, ktorá spája hemisféry mozgu tým, že vytvára nové spojenia. Takto vylepšená mozgová časť má pozitívny vplyv na pamäť i riešenie problémov.
  2. Čítajte niečo
    Výhody čítania sú rovnaké, či ste si vybrali Harryho Pottera alebo Wall Street Journal. Čítanie znižuje stres, vďaka čomu sa budete cítiť lepšie vo vlastnej koži a taktiež zvyšuje všetky typy inteligencie. Tento koníček vám pomôže pochopiť ako rozhýbať veci vo svoj prospech a vylepší i vaše manažérske schopnosti.
  3. Pravidelne cvičte
    Príležitostné cvičenie samo o sebe stačiť nebude. Pravidelná fyzická aktivita je oveľa účinnejšia než občasný hoci skutočne namáhavý pohyb. Keď cvičíte pravidelne, bunky sú zaplavované proteínom BDNF, ktorý pomáha s učením, pamäťou, sústredením aj porozumením. Niektorí vedci dokonca hovoria, že dlhodobé sedenie má práve opačný efekt a bráni vášmu mozgu, aby fungoval tak, ako má.
  4. Učte sa nový jazyk
    Zabudnite na riešenie hádaniek ako na prostriedok zlepšenia pamäti a namiesto toho sa učte cudzí jazyk. Výskum ukázal, že bilingválni ľudia sú lepší v riešení logických problémov ako ľudia, ktorí ovládajú len jeden. Učenie sa nového jazyka umožňuje vášmu mozgu lepšie vykonávať psychicky náročné úlohy, čo zahŕňa plánovanie a riešenie problémových situácií.
  5. Vyskúšajte kumulatívne učenie
    Mnoho inteligentných študentov na stredných a vysokých školách sa učí na testy návalovo, no takto nadobudnuté vedomosti aj rýchlo zabudnú. Ak si ich chcete zachovať, je nevyhnutné opakovať si ich, čo je podstatou kumulatívneho myslenia. Skúste túto teóriu aplikovať v bežnom živote a podstatné časti vedomostí ako poznámky z pracovných stretnutí či úryvky z kníh si pravidelne čítajte.
  6. Posilňujte mozog
    Sudoku, puzzle, hádanky, stolové, kartové i video hry a podobné činnosti zvyšujú neuroplasticitu, čo zahŕňa celý rad zmien v nervových dráhach a synapsiách. Keď nervové bunky reagujú novými spôsobmi zvyšujúcimi neuroplasticitu, umožňuje to výraznejšiu schopnosť vidieť veci z rôznych uhlov pohľadu a pochopiť príčiny i dôsledky správania a emócií.
Viac o téme: Zábava Koníčky Záľuby Inteligentný Inteligencia Múdry
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy