Chcete dobré kontakty? Nikdy sa nepýtajte tieto tri otázky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Všetci sa zhodneme na tom, že dobré vzťahy a silná sieť kontaktov je životne dôležitá pre úspešnú kariéru. Kontakty nám môžu pomôcť dostať sa cez nepríjemné situácie v práci, dozvedieť sa o nových príležitostiach a dokonca aj dostať zaujímavé ponuky.

Na rozdiel od osobných vzťahov, tie profesionálne môžu skončiť veľmi rýchlo. Mnoho ľudí si totiž neuvedomuje, že pracovné vzťahy sú na toľko krehké, že ich môže pokaziť aj žiadosť o príliš veľkú láskavosť alebo aj nesprávny spôsob opýtania sa. Čo človeka donúti, aby si vymazal vaše telefónne číslo z mobilu a radšej sa vám vyhýbal?

Mohol by si môjmu kamarátovi vybaviť prácu, pohovor či stretnutie?

Žiadať svoj profesionálny kontakt o pomoc, keď sa snažíte posunúť svoju vlastnú kariéru, je úplne iné ako si pýtať pomoc pre niekoho, koho daný človek vôbec nepozná.

„Nedávno mi jeden z mojich kontaktov povedal, že má priateľku, ktorá by sa veľmi chcela zoznámiť s mojim šéfom, aby sa mohla dozvedieť viac o jeho práci. Vyšla som mu v ústrety a neznámu som s mojim nadriadeným zoznámila. Po niekoľkých dňoch som však dostala nahnevaný email od svojho manažéra, v ktorom sa písalo, že priateľka môjho známeho ho žiadala o prácu. Cítila som hrozne a najmä podvedená,“ vysvetľuje mladá novinárka Lily Hermanová.

Po tejto skúsenosti bola Hermanová nahnevaná nielen na seba, ale i na svojho známeho. Nevedela totiž, či sa ju snažil podviesť alebo oklamali aj jeho, pretože nikdy nedostala priamu odpoveď, keď chcela zistiť, kde sa stala chyba. Keď tento známy po mesiaci poslal ďalší email s podobnou žiadosťou, už sa mu ani neozvala.

Tip: Snažte sa všemožne vyhnúť žiadaniu o láskavosti pre druhých ľudí a tretie partie. Pokiaľ vás niekto o čosi podobné poprosí, jasne mu dajte najavo, že by vám bolo nepríjemné niečo podobné urobiť.

Koho ešte poznáš?

Možno sa vám bude zdať úplne prirodzené, že sa nemáte pýtať podobné otázky, no existujú ľudia, ktorí ich bez problémov dokážu položiť niekomu, s kým sa stretli po prvýkrát.

Ak máte s istým človekom vybudovaný profesionálny vzťah, nemali by ste ho nikdy prekvapiť priamymi otázkami ohľadom jeho kontaktov a ako by vám mohli pomôcť. Je to nielen trápne, ale aj priehľadné.

Tip: Nevytvárajte si vzťahy len ako nástroj na získanie kontaktov. Ak to je nevyhnutné, od veľmi dobrých známych pomoc žiadajte skôr všeobecne. Jemne naznačte, že vás zaujíma konkrétna oblasť, ale nepoznáte v nej veľa ľudí, známym tak dáte možnosť vybrať si, či vám pomôžu alebo nie a nebudú sa cítiť nútení niečo urobiť.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Prečo mi nepomôžeš s týmto?

Profesionálne kontakty a mentori nerobia zázraky a takisto vás nemôžu zachraňovať na každom kroku. Napríklad to, že vás niekto predstavil vo firme neznamená, že vám rovno vybaví pohovor či zabezpečí prácu.

Zatiaľ čo mnohí ľudia radi pomôžu, je nevyhnutné si uvedomiť, že majú vlastné kariéry a problémy, ktorým sa musia venovať.

Tip: Bez ohľadu na situáciu, prejavte vďačnosť a nebojte sa požiadať o radu, nečakajte však, že vám niekto bude pomáhať nonstop. Úspešné profesionálne vzťahy sú o symbióze. Nikto predsa nechce byť využitý.

Viac o téme: Pomoc Sieť Kariéra Budovanie Otázky Známy Kontakty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy