Prieskum: Ako je možné vybudovať si kariéru na Slovensku?

Viac než polovica Slovákov je spokojná so svojou finančnou aj pracovnou situáciou.Viac než polovica Slovákov je spokojná so svojou finančnou aj pracovnou situáciou. Zdroj: thinkstock.com

Viac ako tretina Slovákov si myslí, že preto, aby sa stali v živote úspešnými, je potrebné tvrdo pracovať či spoznať správnych ľudí, ktorí dokážu dať človeku príležitosť.

Naša spokojnosť v živote zvyčajne závisí od mnohých faktorov. Pri budovaní našich predstáv o spokojnom živote zväčša prihliadame na kvalitu života vo svojej krajine, meste či obci, na svoj zdravotný stav, finančnú situáciu, ale aj na možnosť tráviť voľný čas s rodinou či venovať sa svojím záľubám. A v nemalej miere nás „robí spokojnými“ aj naša práca. Ako teda Slováci hodnotia jednotlivé aspekty svojho života a svoju pracovnú situáciu? A ako je podľa nich možné byť v zamestnaní úspešným a vybudovať si kariéru? Odpovede na tieto otázky priniesol prieskum Eurobarometer 81.

Traja zo štyroch Slovákov nie sú spokojní s kvalitou života na Slovensku. Nespokojných našincov je tak oveľa viac ako nespokojných Európanov, spomedzi ktorých sa takto vyjadrili len zhruba dve pätiny. Jednoduchá matematika nám stačí na to, aby sme zistili, že spokojnosť so životom na Slovensku vyjadrila len približne štvrtina našich obyvateľov. So životom v EÚ je v priemere spokojných 56 % jej obyvateľov.

Viac než polovica Slovákov je spokojná so svojou pracovnou aj finančnou situáciou. Negatívne ale vníma finančnú stránku svojho života až 43 % našincov. V hodnotení situácie na našom pracovisku sme zhovievavejší. V práci je totiž nespokojná len štvrtina z nás a zvyšná štvrtina sa nevedela vyjadriť.

Prieskum Eurobarometer však išiel ešte viac do hĺbky a skúmal aj to, ako sú ľudia spokojní so svojim mestom či vlastnou strechou nad hlavou. Napriek tomu, že s kvalitou života na Slovensku je spokojná len štvrtina našincov, s kvalitou života vo svojom meste či obci je spokojných až 80 % z nás. Pri hodnotení života na Slovensku totiž našinci zrejme viac prihliadali na tie najpálčivejšie problémy ako sú nezamestnanosť, úroveň zdravotníctva, vzdelávacieho systému či výška miezd a dôchodkov. Pri hodnotení „miesta, kde žijeme“ (mesto, obec či mestská časť) zrejme väčšiu rolu zohrávala občianska vybavenosť, doprava, prítomnosť parkov a zelene alebo napríklad aj susedské vzťahy. S miestom, kde žijeme, úzko súvisí aj naša spokojnosť s vlastnou strechou nad hlavou, ktorú vyjadrilo až 85 % našich obyvateľov. Nespokojný so svojím domom či bytom tak je len približne každý siedmy Slovák.

So svojím voľným časom sú spokojné dve tretiny našincov. Jedna tretina z nás ale teda vyjadrila nespokojnosť s časom, počas ktorého sa môže venovať sebe a svojim záľubám. Významnú úlohu v tomto prípade pravdepodobne zohráva veľká pracovná vyťaženosť.

Či už sme so svojim životom a prácou spokojní alebo nie, o zlepšení svojho postavenia v zamestnaní či kariérnom raste sníva nejeden z nás. Pre niekoho je motiváciou túžba po uznaní, kariére alebo pracovnom postavení, pre iného snaha o zlepšenie svojej finančnej situácie. Ako je teda podľa Slovákov možné byť úspešným v zamestnaní a urobiť kariéru? Aj takáto otázka zaznela v prieskume Eurobarometer 81.

Dobré vzdelanie je základným pilierom pre kariérny rast podľa 36 % našincov. Rovnaký podiel Slovákov si myslí, že preto, aby sme sa stali v živote úspešnými, je potrebné tvrdo pracovať či spoznať správnych ľudí, ktorí dokážu dať človeku príležitosť. A tretina našich obyvateľov sa domnieva, že treba mať jednoducho šťastie. Kariéru v práci dokáže urobiť ten, kto je pohotový, múdry a dokáže ponúkanú príležitosť takpovediac „chytiť za pačesy“. Tak toto je spôsob, ako byť v práci úspešný, podľa viac než pätiny Slovákov.

Približne každý ôsmy našinec si myslí, že pri budovaní kariéry je výhodné pochádzať z vplyvnej rodiny. Naši obyvatelia si však nemyslia, že pri budovaní kariéry zohráva významnú úlohu pohlavie. „Byť zástupcom silnejšieho pohlavia“ je totiž predpokladom pre dosiahnutie úspechu len podľa 2 % Slovákov.

Ako je možné vybudovať si v živote kariéru?

  1. Treba mať dobré vzdelanie (36 %)
  2. Treba ťažko pracovať (36 %)
  3. Treba poznať správnych ľudí (36 %)
  4. Treba mať šťastie (33 %)
  5. Treba byť pohotový a múdry (22 %)
  6. Treba pochádzať z bohatej rodiny (13 %)
  7. Treba byť mužom (2 %)
Viac o téme: Slovensko Prieskum Práca Poštová banka Kariéra Spokojnosť Vzťahy Plat Budovanie kariéry
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy