12 neverbálnych prejavov, ktoré vás nasmerujú na kariérny úspech

Uvedomujte si vaše gestá pri rozprávaní!Uvedomujte si vaše gestá pri rozprávaní! Zdroj: Koláž/Photl.com

Reč tela môže byť kľúčom k vášmu úspechu. V pracovnej oblasti vám dokonca môže pomôcť vytvoriť pozitívny obchodný vzťah, ovplyvňovať a motivovať ľudí, zlepšovať ich produktivitu, lepšie s nimi komunikovať a prezentovať vaše myšlienky s väčším dosahom.

 

Prinášame vám 12 prejavov neverbálnej komunikácie, ktorá vám pomôže zvýšiť si dôveru, dôveryhodnosť a vašu osobnostnú značku, ako aj charizmu.

  1. Očariť môžete aj bez slova
    Niekomu stačí prísť do miestnosti a ihneď sa všetci začnú pozerať jeho smerom. Prečo tomu tak je? Ako je možné, že tento človek púta toľko pozornosti? Háčik je v tom, že telo takéhoto človeka je vzpriamené, ramená má posadené dozadu a hlavu mierne vztýčenú. Jednoducho pôsobí sebaisto a jeho „pocit“ nie je možné prehliadnuť. Či stojíte alebo sedíte, môžete pôsobiť sebaisto (nie však namyslene) a to bude druhých ľudí priťahovať.
     
  2. Stojte pevne na zemi
    Ľudia, ktorí pri stati držia nohy blízko pri sebe, alebo ich dokonca majú prekrížené, nepôsobia veľmi sebaisto. Správny sebaistý postoj (posturika) úspešného človeka vyzerá tak, že jeho postoj je mierne rozšírený, nepôsobí kŕčovito, kolená má jemne uvoľnené a je si istí tým, čo hovorí. Pri rozprávaní môžete váhu vášho tela preneste viac do spodnej časti. Budete tak pôsobiť, že stojíte pevne na zemi a zároveň sebaisto.
     
  3. Znížte hlasitosť vášho hlasového prejavu
    Neverili by ste tomu, ale kvalita a farebnosť vášho hlasového prejavu môže byť rozhodujúcim faktorom, ako vás vnímajú druhí ľudia na pracovisku. Ľudia, ktorí majú vyššie posadený hlas pôsobia na druhých ľudí menej empaticky. Zároveň pôsobia, že sú menej výkonní a nervózni, ako ľudia s nižšie posadeným a menej výrazným hlasom. Všimnite si napríklad, v akej tónite hlasu dvíhate telefón.
     
  4. Skúste ovplyvniť vašu budúcnosť myslením
    Ak chcete byť vnímaní ako človek pozitívny a dôveryhodný, začnite myslieť na vaše úspechy z minulosti, ktoré vás napĺňajú pýchou a sebadôverou. Nemusí ísť iba o váš úspech z profesionálneho života. Potom si skúste pripomenúť pocity a istotu, ktorú ste pri tom zažívali. Tým, že si budete pripomínať skutočné emócie, ktoré ste niekedy zažili, pomalými krokmi sa dostanete až na stupeň víťazov. Váš mozog zaregistruje pozitívnu zmenu a začne ju žiť aj v realite.
     
  5. Skúste rýchle cvičenie za získanie testosterónu
    Testosterón je hormón, ktorý v ľudskom tele má za následok výkon a zároveň znižuje hladinu kortisolu, čo je stresový hormón. Ak si chcete stimulovať hladinu testosterónu počas dňa, ruky oprite o hlavu a nohy si dajte do vyššej pozície alebo sa na dve minúty postavte s  nohami mierne od seba a naširoko roztvorte ruky. Ak máte pred dôležitým pracovným stretnutím, doprajte si krátku chôdzu. Rozprúdi sa vám krv, budete vyzerať lepšie a pôsobiť istejšie. Najnovšia štúdia preukázala, že ľudia sú viac ovplyvnení tým, ako sa sami vnímate, ako to, čo hovoríte.
     
  6. Udržujte očný kontakt
    Môžete byť introvert,  hanbliví, ale viete, že neustály  očný kontakt počas rozhovoru s nadriadeným alebo vyššie postavenými ľuďmi nie je vhodný. Očný kontakt je vhodné udržovať 50 až 60 percent z celkového času komunikácie. Ak stretnete dôležitú osobu na konferencii alebo počas inej príležitosti, pozrite sa jej rovno do očí pri pozdravení, nevyhýbajte sa očnému kontaktu.
     
  7. Pri komunikácii gestikulujte rukami
    Výskum mozgu ukázal, že Brockova oblasť (kontroluje pohyby pier, jazyka a hlasiviek), ktorá je zodpovedná za riadenie reči, je aktívna nie iba počas rozhovoru, ale zároveň aj počas gestikulácie rúk. Vzhľadom na to, že gesto je neodeliteľnou súčasťou komunikácie, gestikulácia dokáže aktivovať výkon vašej mysle. Gestá by mali byť prirodzenou súčasťou hlasového prejavu. Používaním gest sa zlepšuje slovná zásoba, reč je istejšia a menej sa používajú vsuvky v reči (hmm, uhmm).
     
  8. Používajte otvorené gestá
    Vaše pohyby pri komunikácii by nemali byť kŕčovité, ale uvoľnené. Neuzatvárajte sa do seba (skrížené ruky alebo prekrížené nohy, držanie nôh pri sebe), ale používajte otvorené gestá. Jedinci s otvorenými gestami sú vnímaní viac pozitívne a sú presvedčivejší, ako tí, ktorí používajú zatvorené gestá. Ak budete držať svoje ruky na úrovni pása, gesto v tejto rovine symbolizuje, že ste sebaistí a dôveryhodní.
     
  9. Gesto významných ľudí
    Profesori, politici, alebo manažéri sú významní ľudia, ktorí často používajú jedno gesto: dotýkajúce sa končeky prstov smerujúce do pyramídy. Ide o silný signál, ktorý vyjadruje určujú nadradenosť, dúchaprítomnosť. Taktiež sa využíva, ak druhú osobu chcete o niečom presvedčiť a na znak dôležitosti použijete toto gesto.
     
  10. Eliminujte gestá, ktoré prezrádzajú nervozitu
    Nervozitu a stres u ľudí odhalia ich neverbálne prejavy. Medzi tie najčastejšie patrí trenie rúk, hranie sa s príveskom alebo natáčanie vlasov na prst. To sú všetko gestá, ktoré znižujú vašu vierohodnosť. Pritom si ich stačí iba uvedomiť, upokojiť sa, oprieť nohy pevne o zem, ruky nechať pri tele alebo položiť na konferenčný stôl. Týmto gestom vyšlete o sebe signál, že ste pokojní a sebaistí.
     
  11. Usmievajte sa
    Úsmev má veľkú silu na ľudí. Ľudský mozog si nevedome vyberá ľudí so šťastnými tvárami, ktorých je možné už z diaľky rozoznať. Úsmevom nielen stimulujete vlastný pocit pohody, ale zároveň o sebe vysielate signál, že ste prístupní a dôveryhodní. Vedci dokonca zistili, že ľudia si pamätajú druhých vďaka ich úsmevu. Usmievaví ľudia sú viac zapamätateľní. V praxi si to môžete veľmi rýchlo overiť. Ak sa na niekoho usmejete, úsmev by vám mal opätovať.
     
  12. Nezabudnite sa primerané stisnutie ruky
    Podanie a stisnutie ruky je najbežnejším neverbálnym gestom. Ním vytvárate prvý dojem. Preto by ste ho nemali pokaziť napríklad podaním ruky ako „mŕtva ryba“, čo by o vás iba prezradilo, že ste poddajný, nepriebojný a flexibilný človek. Pri podávaní ruky vždy pozerajte druhému do očí. stisk by mal byť primeraný. Ak si podávate ruky s dominantným partnerom, vaše ruky by mali zostať vo zvislej polohe a výsledkom by malo byť „zverákové“ podanie rúk oboma rukami.
Viac o téme: Líder Komunikácia Prejav Úspech Gestá Mimika Neverbálna Neverbálny Posturika
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami
 
Staršie správy
Staršie správy