Práca v zahraničí a pracovné agentúry

trhtrh

Chystáte sa pracovať do zahraničia? Prečítajte si praktické rady, ako si vybrať dobrú pracovnú agentúru, na čo si treba dať pozor a kde nájdete prípadnú pomoc.

1/ Akým spôsobom si môžeme nájsť prácu v zahraničí?

Ak v zahraničí nemáme rodinu či priateľov, je sprostredkovanie práce prostredníctvom pracovnej agentúry na Slovensku dobrou alternatívou. Pri výbere pracovnej agentúry je však veľmi dôležitá jej spoľahlivosť, aby ste po príchode do cudzej krajiny nezistili, že ste napriek dohode bez práce a finančných prostriedkov. Rozhodne si najskôr preverte, či má agentúra udelené povolenie na sprostredkovanie zamestnania za úhradu (SZÚ) na príslušnom referáte ÚPSVaR. Túto informáciu môžete získať aj na internetovej stránke www.upsvar.sk . Spýtajte sa na konkrétne skúsenosti u známych alebo na internete.

 

2/ Ako si pracovné agentúry účtujú poplatky?

Výška poplatku musí byť stanovená v súlade s vyhláškou MPSVR č. 9/2005 Z.z. ods. 2 zákona 5/2004 Z.z. ako jednorazová platba najviac 20 % z prvej mesačnej mzdy dohodnutej medzi fyzickou osobou a jej zamestnávateľom, ak sprostredkuje zamestnanie na obdobie kratšie ako 6 mesiacov, alebo najviac 30 % z prvej z mesačnej mzdy dohodnutej medzi fyzickou osobou a zamestnávateľom, ak sprostredkuje zamestnanie na obdobie dlhšie ako 6 mesiacov. Pracovné agentúry si podľa zákona nemôžu účtovať administratívne či registračné poplatky.

 

3/ Aké služby môžeme okrem sprostredkovania práce očakávať?

Pracovné agentúry často sprostredkujú ubytovanie a dopravu a majú v ponuke služby, ktoré obsahujú pomoc napr. pri jednaní s úradmi či pri otvorení účtu v banke. Za tieto služby navyše si väčšinou účtujú poplatky. Výšku takýchto poplatkov si zistite vopred a premyslite si, či sa vám takto zaplatená pomoc skutočne oplatí.

 

4/ Musím ovládať perfektne cudzí jazyk krajiny, v ktorej sa chystám pracovať, resp. angličtinu?

Ovládanie jazyka krajiny, do ktorej sa chystáte pracovať, je určite výhodou aj napriek tomu že niektoré agentúry ponúkajú prácu, pri ktorej angličtinu, resp. cudzí jazyk nevyžadujú. Je však dôležité ovládať aspoň základy, aby ste neboli v bežnom živote odkázaní na druhých, nehovoriac o tom, že sa vám rozšíria možnosti pri výbere práce. Ak si chcete nájsť lepšie ohodnotenú kvalifikovanú prácu, ovládanie cudzieho jazyka bude zrejme nevyhnutné.

 

5/ Aké druhy práce nám vedia ponúknuť pracovné agentúry?

Pracovné agentúry ponúkajú kvalifikované i nekvalifikované práce. Pre nekvalifikované práce v sklade, vo výrobe alebo na farme nepotrebujete žiadne predchádzajúce skúsenosti alebo odborné vzdelanie. Aby ste sa mohli zamestnať napríklad v zdravotníctve, budete potrebovať zodpovedajúce vzdelanie a/lebo prax.

 

6/ Zásadná vec pri využití pracovnej agentúry je zmluva medzi vami a agentúrou – čo by v nej nemalo chýbať?

Dohoda o sprostredkovaní zamestnania za úhradu podľa zákona 5/2004 Z.z. §25 ods.4 o službách zamestnanosti a o zmene... obsahuje najmä:

• názov, adresu, IČ zahraničného zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zahraničného zamestnávateľa,

• dĺžku trvania zamestnania,

• druh práce, mzdu alebo plat, pracovný čas a ďalšie pracovné podmienky,

• spôsob a podmienky zdravotného a sociálneho poistenia,

• rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržanie podmienok dohody,

• výšku úhrady za sprostredkovanie zamestnania za úhradu. Tento poplatok sprostredkovateľ môže vybrať až po prijatí klienta do sprostredkovaného zamestnania (§ 25 ods. 3 zákona 5/2004 o službách zamestnanosti a o zmene...(pri podpise pracovnej zmluvy).

 

 7/ Čo robiť v prípade nespokojnosti a podozrenia z porušenia zákona zo strany pracovnej agentúry?

V prípade porušovania zákona, ktorý upravuje činnosť agentúr SZÚ (5/2004 Z. z.) môže byť agentúra sankcionovaná. S písomnou sťažnosťou sa môžete obrátiť na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

8/ Krátke zhrnutie pre využitie služieb pracovných agentúr pri sprostredkovaní práce v zahraničí.

Overte si registráciu pracovnej agentúry na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny http://www.upsvar.sk/.

• Navštívte agentúru osobne. Ak sa to nedá a môžete s ňou komunikovať len e-mailom a telefonicky, buďte opatrní. Kontaktujte predovšetkým agentúry v blízkosti vášho bydliska.

• Neplaťte vopred. Ak agentúra inkasuje províziu až z vašej výplaty, mala by mať snahu, aby ste skutočne začali pracovať. Ak neustále žiada poplatky vopred, spozornejte a s takou agentúrou radšej nespolupracujte.

• Žiadajte, aby do dohody sprostredkovateľ doplnil telefonický kontakt, ktorý môžete využiť v prípade problémov.

V prípade úspešnosti pri umiestnení na pracovné miesto v zahraničí by ste mali mať v rukách 2 dohody: dohodu resp. zmluvu o sprostredkovaní zamestnania a pracovnú zmluvu.

Vypýtajte si kontakt na zamestnávateľa, alebo si ho vyhľadajte na internete.

Sprostredkovateľa sa opýtajte na spôsob zabezpečenia dopravy, stravy a ubytovania, ďalšie pracovné podmienky (nárok na dovolenku, platené sviatky, stravné, cestovné náhrady, pracovný odev a pod.).

• Dôkladne si prečítajte dohodu, prípadne zmluvu o sprostredkovaní práce ešte pred jej podpísaním, ak je to potrebné, požiadajte o doplnenie ďalších údajov, v prípade podozrenia z podvodu alebo pri nedôvere zmluvu radšej nepodpíšte.

• Pri registrácii neposkytujte údaje, ktoré agentúra na účely hľadania zamestnania nepotrebuje, ako napr. číslo účtu, rodinnú anamnézu a pod.

• Zaradenie do databázy a uhradenie poplatku za registráciu nie je zárukou sprostredkovania zamestnania.

• Odložte si všetky dokumenty a potvrdenia o zaplatení súvisiace so sprostredkovaním práce a vycestovaním do zahraničia, napr. potvrdenie o zaplatení registračného poplatku, potvrdenie o zaplatení poplatku za sprostredkovanie, cestovné lístky, platby za ubytovanie a pod.

• V prípade porušenia zákona, ktorý upravuje činnosť agentúr SZÚ – sprostredkovanie zamestnania za úhradu (5/2004 Z. z.) - môže byť agentúra sankcionovaná. S písomnou sťažnosťou sa obráťte na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne na príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy