Ako si nájsť prácu? 10 jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať vysnívanú prácu

Cítite sa stratený a neviete, kde pri hľadaní práce začať? Orientovať sa na trhu práce a nájsť pozíciu, ktorá skutočne zodpovedá vašim vášňam a záujmom môže byť náročné. Bez obáv, pripravili sme pre vás niekoľko odborných rád od content marketing & native advertising experta Filipa Kunu. Ako skutočne zaujať potenciálnych zamestnávateľov získať novú prácu? Dočítate sa v tomto článku.

  1. Ešte predtým, ako začnete
    Predtým, ako začnete hľadať prácu, zamyslite sa nad tým, čo by ste boli ochotný robiť, aj keby ste za to nedostali zaplatené. To vás privedie k vašim vášňam a záujmom. Začnite v tejto oblasti napríklad, príspevky na siete, blogové články, videá, kreslenie, fotenie alebo podcasty. Začnite tvoriť a neriešte kvalitu. Sústavné úsilie a prax vám pomôžu rásť a zlepšovať sa. Po niekoľkých mesiacoch zistíte, ktoré oblasti vám prinášajú najväčšiu radosť. Využite to pri hľadaní práce a nájdite si prácu, ktorá sa zhoduje s vašimi záujmami.
  2. Obsah na sociálnych sieťach
    Vytvorenie profilov na sociálnych sieťach vám pomôže prezentovať vaše zručnosti a odborné znalosti, budovať osobnú značku a nadviazať kontakty s ľuďmi z vášho odvetvia. Okrem toho šírenie vášho obsahu môže potenciálnym zamestnávateľom pomôcť vidieť vašu prácu a vybudovať si k vám dôveru. Je tiež dôležité mať na pamäti, že personalisti budú pravdepodobne kontrolovať vaše profily na sociálnych médiách, keď sa budete uchádzať o zamestnanie, takže sa uistite, že sa reprezentujete v tom najlepšom svetle.
  3. Pekný životopis
    Tretím krokom pri hľadaní práce by malo byť vytvorenie silného a vizuálne príťažlivého životopisu. Vyhnite sa používaniu všeobecných šablón a namiesto toho vytvorte dokument, ktorý bude stručný a výstižný. Celá vaša pracovná história by mala byť obsiahnutá na jednej až dvoch stranách spolu s fotografiou, kontaktnými údajmi, krátkym opisom vašich skúseností a všetkými relevantnými kurzami alebo zručnosťami. Je dôležité, aby váš životopis urobil dobrý prvý dojem, pretože náboroví pracovníci často strávia pri prezeraní každého z nich len niekoľko sekúnd. Zvážte možnosť využiť služby profesionálneho grafika na platformách ako Fiverr alebo Jaspravim, ktorý vám pomôže vytvoriť pútavý životopis, vďaka ktorému sa odlíšite od ostatných kandidátov.
  4. Nájdite si firmy v oblasti
    Jedným z kľúčových krokov je identifikovať vhodné spoločnosti vo vami vybranej oblasti a osloviť ich. Pomocou pracovných portálov ako je Kariéra.sk, môžete nájsť množstvo pracovných príležitostí vo svojom okolí a nadviazať kontakt s potenciálnymi zamestnávateľmi. Je dôležité nenechať sa rýchlo odradiť a mať na pamäti, že odmietnutie je prirodzenou súčasťou procesu hľadania práce. Nezabúdajte ani na to, že mnohé špičkové spoločnosti majú vysokú mieru fluktuácie. Faktory ako firemná kultúra a rovnováha medzi pracovným a súkromným životom sú rovnako dôležité ako plat a výhody.
  5. Nájdite si zodpovedné osoby
    Vyhladajte si zodpovedné osoby, ktoré by mohli byť vašimi budúcimi šéfmi, a spojte sa s nimi napríklad na LinkedIn. Čím väčšia je spoločnosť, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa s nimi nebudete môcť priamo stretnúť počas výberového konania. Je veľmi dôležité vedieť, ako zapôsobiť na osobou, ktorá bude preverovať vašu žiadosť pred tým, ako postúpite do ďalších kôl výberového procesu. Nadviazaním kontaktu s týmito ľuďmi môžete získať ich sympatie, čo vám môže pomôcť presadiť sa vo výberovom procese. Skúste sa s nimi spojiť na platformách sociálnych médií. Komentujte ich príspevky alebo im dajte lajk, keď niečo zdieľajú. Ak nie sú na sociálnych sieťach, môžete použiť nástroj Hunter.io, ktorý vám pomôže nájsť ich e-mailové adresy.
  6. Ozvite sa im pútavo
    Vašich potenciálnych zamestnávateľov musíte kontaktovať pútavým a atraktívnym spôsobom. Tu prichádza na rad motivačný list, ktorý je ešte dôležitejší ako váš životopis. Váš motivačný list musí čitateľa upútať v prvých sekundách, podobne ako reklama na YouTube. Kľúčom k úspechu je personalizácia, preto venujte čas prieskumu spoločnosti. Vyhnite sa všeobecným frázam, ktoré nevykazujú žiadnu snahu ani personalizáciu. Výborný motivačný list sa zameriava na to, ako môžete spoločnosti pomôcť, nielen na to, čo chcete vy. 
  7. Odlíšte sa
    Pri uchádzaní sa o zamestnanie je dôležité odlíšiť sa od konkurencie. To sa dá dosiahnuť kreativitou a angažovanosťou pri procese podávania žiadosti. Medzi kreatívne prístupy patrí napríklad vytvorenie vtipnej a pútavej prezentácie na Prezi, vytvorenie videoživotopisu alebo osobnej webovej stránky. Dôležité je najmä myslieť netradične a nájsť spôsob, ako sa potenciálnym zamestnávateľom zapísať do pamäti.
  8. Príprava na pohovor
    Príprava na pracovný pohovor je nevyhnutná. Venujte aspoň 5 až 10 minút prieskumu spoločnosti, jej hodnôt, poslania, úspechov a konkurencie. Príďte pripravený s vlastnými nápadmi, ako môžete prispieť k úspechu spoločnosti. Dôležité je tiež položiť náborovému manažérovi niekoľko premyslených otázok, aby ste ukázali, že máte o spoločnosť a pozíciu skutočný záujem.
  9. Čo po pohovore?
    Po pohovore je dôležité nadviazať kontakt. Je prekvapujúce, že mnohí uchádzači o zamestnanie to nikdy neurobia. Je však veľmi dôležité zostať v povedomí zamestnávateľa zaslaním ďakovného listu alebo článku súvisiaceho s diskusiou. Dôvod je jednoduchý: zíde z očí, zíde z mysle. Dokonca aj Coca-Cola, známa značka, investuje do reklamy, aby zostala v povedomí ľudí.
  10. Čo robiť ak vás nezoberú?
    Ak vás po pohovore neprijmú, nestrácajte nádej. Dôvody, prečo ste neboli vybraný môžu byť rôzne, nebol správny čas, alebo mal personalista jednoducho zlý deň. Neberte si to osobne a naďalej sa uchádzajte o iné pracovné miesta. Dôležité je pokračovať v zdokonaľovaní svojich zručností a znalostí vo svojom odbore a zostať aktívny na sociálnych sieťach komentovaním príspevkov a prispievaním do diskusií. Nikdy neviete, kedy sa vám naskytne príležitosť

Kľúčom k úspechu je dôslednosť, preto si zvyknite pracovať na svojom cieli každý deň.

Ak sa vám podarí získať prácu snov, gratulujeme! Cesta sa tým však nekončí. Svoju kariéru môžete ďalej zlepšovať a zarábať ešte viac peňazí. Viac tipov nájdete na Kariérainfo.sk.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy