Ako sa obliecť na pohovor v lete? Na minisukne a žabky zabudnite!

Letné mesiace sú svojimi tropickými teplotami občas neznesiteľné. Preto sa im snažíme prispôsobiť ľahkým oblečením a takými kúskami odevu, ktorý nás veľmi nezahaľuje a nespôsobuje nám ešte väčšie teplo. Kým ísť po ulici v horúci letný deň v minisukni, šortkách, žabkách či populárnych kroksách je úplne v poriadku, na pohovore môže takéto oblečenie spôsobiť veľký problém. Ako sa správne obliecť na pohovor, keď vonku zúria horúčavy?

 

S prípravou na pracovný pohovor súvisí aj otázka, čo si obliecť

Keď sa chystáte na pohovor, nezostaňte len pri príprave na otázky, ktoré môže personalista položiť pri sumarizovaní vašejpracovnej histórie a skúseností. Nezabudnite tiež na vytvoreného dobrého prvého dojmu. Ten totiž vytvárame ešte skôr, než niečo povieme. Výrazne ho vie ovplyvniť aj to, čo máme na sebe.

Čím sa teda riadiť, ak sa rozhodujeme, čo si obliecť na pohovor? „Ideálne je, ak v danej firme niekoho poznáme a tento človek nám vie priblížiť firemný dress code. Ak ale nikoho nepoznáme, platí jednoduché pravidlo: Radšej prísť o stupeň vo formálnejšom oblečení, ako si obliecť niečo ležérnejšie, no pre danú firmu nevhodné,“ vysvetľuje Andrej Kulaviak z oddelenia ľudských zdrojov v spoločnosti Kaufland.
 

Nech sú vonku aj štyridsaťstupňové teploty, dajte si pozor na tieto faux-pas!

Personalisti upozorňujú na najčastejšie prešľapy, ktorých sa uchádzači o prácu môžu dopustiť, pokiaľ zvolia nevhodné oblečenie. V čom by ste na pohovor počas horúcich letných dní rozhodne nemali prísť? „Totálne faux-pas sú určite plážové šľapky, krátke gate, tričká, u dám príliš krátke sukne/šaty, priesvitné oblečenie, u pánov pestrofarebné košele,“ vymenúva Kulaviak.


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!


„U žien prešľap nastáva vtedy, ak majú na sebe vyzývavé oblečenie, čo spôsobí, že personalistky sú pohoršené a personalisti musia byť pohoršení,“ hovorí s úsmevom Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.

Podľa Petra Lazového, HR Consultanta z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S., patrí medzi neprimerané oblečenie na pohovor aj vyťahané tričko a bermudy, šľapky či crocsy.  „Nevhodné je aj neprimerané množstvo parfému, alebo - žiaľ, najmä v lete, žiadny parfém, či deodorant,“ dopĺňa.  

 

Čo by si v horúcom počasí obliekli na pohovor personalisti?

Teraz už viete, čo b by ste si na pohovor obliecť nemali. Aké je teda ale to správne oblečenie, aby sme sa cestou na pohovor „neuvarili“ z tepla, no zároveň pôsobili seriózne a profesionálne? Spýtali sme sa personalistov, čo by si na pohovor v tropickom počasí obliekli oni.

„Dámy majú v prípade horúceho počasia veľkú výhodu. Vyzerajú totiž veľmi elegantne aj v oblečení, ktoré je pohodlné aj do horúceho počasia. U pánov by som odev zvážil podľa toho, o aký typ pozície ide. Pokiaľ sú to absolventské, prípadne juniorské pozície, môžeme zvoliť ležérnejší štýl - topánky, slušné nohavice, košeľa. Na seniorských a vedúcich pozíciách je oblek nevyhnutný v každom počasí,“ hovorí Kulaviak.

„Ľahké bavlnené nohavice a tričko bez nápisu, na nohách sandále s uzavretou špicou,“ taká je predstava ideálneho oblečenia na pohovor v letných mesiacoch Ľubomíra Drangu.


Prečítajte si tiež: Koľko dní by mala trvať ideálna dovolenka? Pozrite sa, čo hovorí psychológ!


Čo odporúča Lazový? V lete sú vhodné ľahšie oblečenia, svetlejšie farby, u mužov môže byť aj sako bez kravaty - pokiaľ sa nejedná o pohovor s top manažmentom.  Ak ste dostatočne sebavedomý, môžete si na začiatku pohovoru vyžiadať dovolenie, že si dáte dole sako. Prirodzenosť a zdravá asertivita dokonca môže pridať pár bodov navyše,“ vysvetľuje. „Osobne neodporúčam krátke nohavice, alebo tričko. Ak by si kandidát predsa len zvolil tričko, napríklad na pozíciu programátora, skôr odporúčam slušné tričko bez nápisov, polokošeľu, alebo ešte lepšie, slušnú košeľu s krátkym rukávom,“ radí Lazový.
 

3 dobré rady, na čo nezabudnúť, ak sa chystáte na pohovor

Prečítajte si, čo radia personalisti:

  1. Pokiaľ na pohovore zistíte, že ste oblečený nevhodne, vždy môžete situáciu otočiť vo svoj prospech - pokiaľ ste na pohovor pripravený, vyjadríte svoju motiváciu, ste diplomatický a zároveň máte primeraný zmysel pre humor a zdravé sebavedomie,“ tvrdí Lazový.
  2. Ak ide o pozíciu, kde súčasťou práce bude osobná komunikácia so zákazníkmi a spoločnosť má konzervatívny charakter, určite by som odporučil zakryť tetovania a vybrať piercing. Samozrejmosťou je tiež naštudovanie si aspoň minimum informácií o firme, vypnúť si zvonenie na mobile a nežuť žuvačku,“ radí Kulaviak.
  3. Prvý dojem urobíte len raz - dosiahnete ho nielen vhodným oblečením, ale aj príchodom načas, sebavedomým, no nie arogantným prístupom. Bez prípravy na pohovor však nemáte veľké šance,“ uzatvára sériu tipov Dranga.  

Prečítajte si tiež: 6 vecí, ktoré personalisti neznášajú, keď robíme na pohovore


Viac o téme: Leto Prázdniny Pohovor Príprava Ako Obliecť Pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy