Uľahčite si hľadanie práce – oslovte priamo zamestnávateľa

Priame oslovenie potenciálnych zamestnávateľovPriame oslovenie potenciálnych zamestnávateľov Zdroj: thinkstock.com

Ak si dlhodobo hľadáte novú prácu a nedarí sa vám, môžete sa začať cítiť frustrovane. Skúsený personalista vaše rozpoloženie veľmi rýchlo spozná a odhalí vašu rezignovanosť. Netreba sa však hneď vzdávať – z procesu hľadania práce si môžete urobiť svoj vlastný projekt. Rozhliadate sa predsa po vašom budúcom zamestnaní, v ktorom budete tráviť väčšinu dní. Nebojte sa osloviť spoločnosti, v ktorých by ste chceli pracovať, nemusíte reagovať len na zverejnené inzeráty.

Hľadať si prácu dlhšie ako 6 mesiacov môže byť únavné a frustrujúce. Stav, do ktorého ste sa dostali je podobný depresii a pátranie po novom zamestnaní sa zdá ako nekonečný príbeh. Aj keď sa na stretnutiach s personalistami snažíte nedať najavo, v akej situácii ste sa ocitli, z vašich reakcií je čitateľný váš stav.

„Kandidátovi v podstate nezáleží na tom, čo, kde a ako bude robiť. Dôležité je pre neho hlavne to, že vôbec bude robiť. Každý skúsený, ale aj menej skúsený personalista vidí, že má pred sebou človeka, ktorý prišiel na stretnutie, no často ani nevie, na aké konkrétne stretnutie prišiel, aký životopis poslal, čo v ňom uviedol, o akú pozíciu sa uchádzal. Priskoro sa vzdáva vlastnej perspektívy a poznačený neúspechmi si absolútne neverí. Personalista to prečíta do niekoľkých minút. Je preto dôležité vyhnúť sa bezhlavému zasielaniu životopisov. Odporúča sa vybrať si len niekoľko pozícií či zamestnávateľov, na ktoré sa sústredíte,“ vysvetlila Ingrid Múčková, Regional Recruitment and Training Specialist spoločnosti METRO Cash & Carry SK s.r.o.

V takýchto momentoch nemáte ďaleko od úplnej rezignácie a potrebovali by ste motiváciu, aby ste mali dôvod na pokračovanie v hľadaní si práce. Skúste si predstaviť, že si plníte svoj sen. Zamyslite sa nad tým, čomu sa naozaj chcete v živote venovať a choďte za tým. Nemusíte reagovať len na inzeráty, iniciatíva môže vyjsť aj z vašej strany. Zamerajte sa na potenciálneho zamestnávateľa, pre ktorého by ste radi pracovali a oslovte ho. Podľa prieskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny z roku 2014, Stratégie nezamestnaných na trhu práce, tento spôsob hľadania práce nepatrí medzi práve najpopulárnejšie na Slovensku: 

„Hľadanie zamestnania prostredníctvom priameho oslovovania zamestnávateľov využíva v priemere šesť z desiatich nezamestnaných osôb v EÚ-27; na Slovensku tento spôsob preferujú len štyri z desiatich nezamestnaných osôb.“  

Personalistka Ingrid Múčková odporúča pred oslovením niektorého z potenciálnych zamestnávateľov položiť si niekoľko otázok, aby ste zúžili výber spoločností, ktoré plánujete kontaktovať:

 

  1. Čo chcem robiť? Aká profesia je pre mňa zaujímavá? Čo ma baví? Je možné spojiť záľuby a prácu? 
  2. Akou cestou chcem vo svojom živote pokračovať? Je to o tom, že hľadám len niečo, kde si odpracujem osem hodín a koniec, alebo mám nejaké ambície, nesplnené sny, potreby, ktoré majú silu ťahať ma vpred?
  3. Čo všetko som ochotný pre takúto prácu podstúpiť? Som ochotný doplniť si vzdelanie, alebo sa inak rozvíjať? Čo som ochotný obetovať plneniu svojho sna na úkor voľného času? 

Aké otázky si položiť Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Keďže si po zodpovedaní týchto otázok ujasníte, na akú konkrétnu prácu či pozíciu sa zameriate, uľahčíte si proces hľadania práce. Ak si vyberáte spomedzi inzerátov, je dôležité reagovať na ponuky, ktorých podmienky reálne spĺňate. Máte tak vyššie šance získať prácu. Podobný princíp platí aj v prípade, keď priamo oslovujete spoločnosti. Ak vám však nie sú jasné podmienky prijatia do zamestnania, pokojne sa na ne môžete opýtať pri odosielaní e-mailu so životopisom do vami vybratej firmy. Pôsobí presvedčivejšie, ak je aj spolu s motivačným listom prispôsobený danej spoločnosti. V prípade, že si neviete dať rady, sú k dispozícii profesionáli či overené personálne agentúry, ktoré poskytujú odborné poradenstvo pri hľadaní zamestnania. 

Aby ste sa posunuli dopredu, môžete využiť čas, kedy ste bez práce, pre seba napríklad na vzdelávanie sa. Tým, že nadobudnete nové zručnosti, sa odlíšite od konkurencie a stanete sa tak atraktívnymi pre potenciálnych zamestnávateľov.

"Je užitočné využiť tento čas aj na zdokonalenie si jazykových, respektíve rôznych počítačových znalostí a schopností, k dispozícii sú rôzne kurzy, napríklad na Khan academy, W3C schools, VBA, MIT courses," povedala Zuzana Ištoková, personálna konzultantka ČSOB.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


 

Viac o téme: Práca snov Priame oslovenie zamestnávateľa Ako nájsť prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Text: Michaela Pavelková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy