10 najdôležitejších informácií o práci vo Švédsku

Medzi top destinácie, kam odchádzajú Slováci do zahraničia za prácou, nepatrí iba Británia a Írsko, ale aj  škandinávska krajina Švédsko.Medzi top destinácie, kam odchádzajú Slováci do zahraničia za prácou, nepatrí iba Británia a Írsko, ale aj škandinávska krajina Švédsko. Zdroj: thinkstock.com

Medzi top destinácie, kam odchádzajú Slováci do zahraničia za prácou, nepatrí iba Británia a Írsko, ale aj škandinávska krajina Švédsko. Piata najväčšia krajina v Európe sa zaraďuje medzi krajiny s najnižšou korupciou. Švédsko má vysokú životnú úroveň a úroveň sociálneho zabezpečenia.

Obyvatelia Európskej únie môžu v krajine začať žiť a pracovať bez registrácie k pobytu počas troch mesiacov. Kto plánuje ostať dlhšie ako 3 mesiace, musí požiadať o povolenie k pobytu počas týchto mesiacov. Platí to aj v prípade práce na trvalý pracovný pomer, práce na živnosť alebo štúdia. Formuláre k žiadosti vydáva Swedish Migration Board. 

Počas pobytu, ktorý bude trvať jeden rok, sa prideľuje koordinačné číslo „samordningsnummer“. V prípade dlhšieho pobytu, ako jeden rok, sa prideľuje osobné identifikačné číslo „personnummer“. Obidve čísla sa prideľujú na počkanie.

K vybaveniu potrebujete tieto doklady:

  1. Cestovný pas
  2. Povolenie na pobyt vo Švédsku
  3. Potvrdenie o zamestnaní, štúdiu alebo potvrdenie o platení dane (F skattebevis)

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Pracovné podmienky vo Švédsku:

  1. Od 1. mája 2004 je pre obyvateľov krajín EÚ možné pracovať bez pracovného povolenia.
  2. Zamestnávatelia vyžadujú aspoň základnú znalosť švédskeho jazyka.
  3. Odporúča sa mať uzatvorenú pracovnú zmluvu, neodsúhlasiť si pracovný pomer iba ústne.
  4. Skúšobná doba by nemala presiahnuť 6 mesiacov.
  5. Pracovný čas je 40 hodín týždenne. Maximálne je povolené pracovať 48 hodín. Nadčasy však nesmú presiahnuť 200 hodín ročne.
  6. Dovolenka je 25 dní ročne (s výnimkami v kolektívnych zmluvách).
  7. Minimálna mzda nie je stanovená.
  8. Daň z príjmu je progresívna, úmerná výške príjmu. Pozostáva z miestnych daní v rozpätí 30 až 35 % a štátnej dane, ktorá je v rozpätí 20 až 25 %.
  9. Počas choroby poberá zamestnanec peňažnú náhradu mzdy od zamestnávateľa za prvých 14 dní choroby. Prvý deň PN-ky nie je platený, 2.-14. deň je hradený vo výške 80 % platu. V 15. deň ohlási zamestnávateľ PN-ku Úradu sociálneho poistenia, ktorý posúdi nárok na peňažnú náhradu. Úrad potom hradí štvrtinu, polovicu, tri štvrtiny alebo plný plat, podľa rozsahu práceneschopnosti.
  10. Informácie o voľných pracovných miestach a podpore v nezamestnanosti poskytuje miestny úrad práce Arbetsformedlingen.

Pozrite si pracovné ponuky zo Švédska a iných krajín.

 

Viac o téme: Práca Škandinávia Zahraničie Hľadanie práce Cudzina Švédsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy