Hľadanie práce v Holandsku: Čo všetko potrebujete vedieť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Krajina tulipánov a veterných mlynov láka svojich turistov na prehliadky zaujímavých miest. Láka však aj ľudí, ktorí túžia po lepších životných a pracovných podmienkach.

Ísť pracovať do cudzej krajiny si vyžaduje určitú dávku exibicionizmu. Nie je jednoduché zbaliť si jeden kufor, povedať všetkých zbohom a odísť. Takto to jednoducho nefunguje. Aby sa človek vyvaroval nepríjemnostiam, mal si by dopredu zvážiť viacero vecí. V prvom rade si zistiť čo  najviac informácií o možnostiach získania práce v Holandsku, o životných nákladoch a kultúrnych rozdieloch v krajine.

Skúste si  na začiatku odpovedať na tieto 3 otázky:

  1. Prečo túžite ísť pracovať do Holandska?
  2. Čo viete ponúknuť zamestnávateľovi v krajine, aby ste ho zaujali?
  3. Ovládate perfektne anglický alebo holandský jazyk?

Ak chcete v Holandsku získať menej kvalifikovanú prácu, púšťate sa do ostrého boja s konkurenciou, s ľuďmi z východnej Európy, Afriky a ďalších krajín, ktorí stoja v zástupe, len aby získali prácu. Ak ste však úzko špecializovaný vo svojom odbore, budete to mať s hľadaním práce ľahšie. V krajine je totižto zvýšený dopyt po odborníkoch z rôznych oblastí.  Avšak  na to, aby ste prácu získali,  vám pravdepodobne nebude stačiť anglický jazyk. Neovládať holandský jazyk predstavuje veľký handicap. S angličtinou sa dá vystačiť v niektorých odvetviach a firmách, kam patrí napríklad patrí aj oblasť IT. Odporúča sa však, pustiť sa do výučby holandského jazyka.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Ste rozhodnutí hľadať si prácu v Holandsku? Ak áno, ponúkame vám malého sprievodcu:

  1. Nezabudnite si so sebou do krajiny priniesť platný cestovný pas a kartičku zdravotného poistenia. Ak budete v Holandsku žiť aj pracovať, je potrebné uzatvoriť nemocenské poistenie v niektorej zo zdravotných poisťovní.
  2. Občania Európskej únie, ktorí sa plánujú zdržať v krajine dlhšie ako 3 mesiace sa musia registrovať na miestnom úrade v sídle bydliska. Tu požiadajú o pridelenie registračného čísla, tzv. Burger Service Nummber – BSN.
  3. Druhým krokom je prihlásenie sa na Úrade pre prisťahovalectvo a naturalizáciu (IND).
  4. Tretím krokom je otvorenie bankového účtu.
  5. V krajine nie je potrebné pracovné povolenie.
  6. Hľadanie práce je závislé od type pracovného miesta. Zamestnávatelia, ktorí hľadajú ľudí s nižším odborným vzdelaním uprednostňujú osobný pohovor s uchádzačom o prácu. Pri ostatných profesiách je štandardom zasielanie žiadosti o prijatie do zamestnania a životopis. Veľmi dôležité je v životopise preukázať záujmy a sociálne aktivity k nadväznosti na typ práce.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Pracovné podmienky v krajine:

  1. Pracovná zmluva by mala byť uzatvorená v písomnej podobe. Existujú dva druhy zmlúv – zmluva na dobu neurčitú a zmluva na dobu určitú. V niektorých prípadoch je možné uzatvoriť kolektívnu pracovnú zmluvu. Pracovná zmluva musí obsahovať: identifikačné údaje zamestnávateľa a vaše osobné údaje, miesto výkonu práce, funkciu alebo druh práce, obvyklý pracovný čas, výšku mzdy a výplatný termín, deň nástupu do zamestnania, dobu trvania pracovného pomeru, dĺžku trvania pracovnej doby (maximálne 2 mesiace), výpovednú lehota, nárok na dovolenku, uplatniteľnosť minimálnej mzdy a prípadne aj údaje o penzii a konkurenčnú doložka.
  2. Počet dní dovolenky je 20 dní, po odpracovaní celého kalendárneho roka. Počas dovolenky je preplatená mzda a zároveň vzniká nárok na dovolenkovú prémiu, ktorá sa vypláca 1x ročne, obvykle v júni.
  3. Pracovný čas: v Holandsku nie je povolené pracovať viac ako 9 hodín denne a priemerne 45 hodín za týždeň.
  4. Minimálna mzda je zákonom stanovená od veku 23 rokov a osobitne platí pre zamestnancov do 23. roku. Momentálne je výška minimálnej mzdy tretia najvyššia spomedzi krajín v EÚ, t.j. 1452,2 eur.
  5. Zamestnávateľ odvádza za zamestnanca preddavok na daň z príjmu spolu s príspevkami na sociálne zabezpečenie finančnému úradu.
  6. Dôchodkový vek v Holandsku je 65 rokoch a holandský dôchodkový systém je založený na troch pilieroch. Dôchodkový systém sa dokonca využíva ako model pre mnohé európske krajiny.

Začnite s hľadaním práce v Holandsku už dnes. Pozrite si zaujímavé pracovné ponuky.

 

Viac o téme: Holandsko Zahraničie Hľadanie práce Pracovné podmienky Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy