Ste nezamestnaní? Takto by mal vyzerať váš zoznam povinností do konca roka

Nemusíte čakať do nového roka, svoj novoročný záväzok si môžete začať plniť už teraz.Nemusíte čakať do nového roka, svoj novoročný záväzok si môžete začať plniť už teraz. Zdroj: thinkstock.com

Nemusíte čakať do nového roka, svoj novoročný záväzok si môžete začať plniť už teraz. Ak ešte v tomto roku stihnete spraviť každý deň jednu zo zadaných úloh, na Nový rok, ktorý sa bude niesť v znamení hľadania si vysnívanej práce, budete ihneď pripravení. Stačí pár klikov a váš životopis už iba odošlete.

Nezabúdajte na to, že nezamestnanosť nie je choroba, ktorej by ste sa nemohli zbaviť. Ako aj pri chorobe, aj tu platí najdôležitejšia zásada: keď chcete zmeniť svoj status, musíte pre to niečo spraviť. Dôležité je na sebe pracovať, zlepšovať svoje kvality a zručnosti. Čas okolo Vianoc je pre vás ako stvorený. Môžete ho tráviť nielen so svojou rodinou, ale aj vzdelávaním. Je pravda, že vzhľadom na dovolenkové obdobie je okolo vianočných sviatkov nábor kandidátov omnoho nižší. Náborové procesy sa však opäť rozbiehajú hneď v prvý januárový týždeň. V tomto čase už môžete veselo rozposielať vaše upravené životopisy a byť pripravení na pracovné pohovory.

Začnite už hneď dnes!

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

22. decembra (pondelok): Vytvorte si zoznam spoločností

Ako sme písali v predchádzajúcom článku, pracovať vo veľkých spoločnostiach sa oplatí minimálne kvôli poskytnutým benefitom. Počas tohto dňa si môžete pripraviť zoznam spoločností, ktoré podnikajú v oblasti vášho pôsobenia a sú vám blízke svojou filozofiou alebo ponúkanými produktmi a službami. Zoznam top spoločností nájdete napríklad aj na úvodnej stránke pracovného portálu Kariéra.sk alebo na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn.sk. Tu však musíte odfiltrovať spoločnosti pôsobiace na Slovensku od zahraničných spoločností.

23. decembra (utorok): Spíšte si svoje ciele

Každý človek má svoje ciele. Určite sa aj vy túžite zdokonaliť v určitých pracovných oblastiach, v ktorých máte medzery, alebo túžite získať prácu, na ktorú nemáte ešte kvalifikáciu. Stačí, keď si teraz svoje ciele spíšete. Ak rozmýšľate o rekvalifikačnom kurze, preplatiť vám ho môže úrad práce pod podmienkou, že nebudete vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie a úspešne ukončíte kurz.

24. decembra (streda): Zaprajte všetkých blízkym veselé Vianoce

Určite si v tento deň budete medzi rodinou a známymi vinšovať štedré a požehnané Vianoce. Možno vaši blízki ani netušia, že si hľadáte prácu. Nie je to však hanba, že si chcete nájsť prácu, ktorá by vám vyhovovala. Tento moment je práve ideálny na to, aby ste spomenuli, že si na Vianoce alebo do nového roka želáte prácu svojich snov. Vašim blízkych a známych tak môžete pripomenúť, aby vás prípadne o nejakej práci vhodnej pre vás informovali. Čím viac ľudí o tom bude vedieť, tým viac informácii o nových možnostiach sa k vám dostane.

25. decembra (štvrtok): Aktualizujte si životopis

Svoj životopis si môžete aktualizovať aj pri sledovaní vianočných rozprávok a seriálov. Možno vám to bude trvať o niečo dlhšie, ako keby ste mali väčší pokoj, ale takýmto spôsobom môžete byť stále v kruhu svojich najbližších. Nezabudnite si do životopisu dopísať odborné alebo jazykové kurzy, ktoré ste absolvovali. Svoj životopis si môžete „zavesiť“ aj na pracovnú sociálnu sieť LinkedIn. Aj keď je pravda, že väčšina personalistov vyhľadáva na tejto sociálnej sieti hlavne odborníkov z IT odvetvia, nikdy neviete, kedy príde rad na vás.

26. decembra (piatok): Spravte si profesionálnu fotografiu

Pri niektorých pracovných pozíciách sa k životopisu vyžaduje priložiť aj fotografiu. Nie je vhodné zasielať fotografiu, ktorá je príliš rušivá a pôsobí neprofesionálne, ako je napríklad fotografia z oslavy alebo z dovolenky. Ak budete počas týchto sviatkov slávnostne oblečení, určite sa nájde niekto z rodiny, kto vlastní kvalitný fotoaparát a dokáže vás odfotografovať. Najlepšiu fotografiu v byte spravíte pri svetlom pozadí (bielej stene), ktoré je možné následne upraviť v jednom z grafických programov, ako je napríklad Adobe Photoshop alebo voľne dostupný GIMP.

27. decembra (sobota): Pripravte si šablónu motivačného listu

Motivačný list je pre väčšinu ľudí, ktorí si hľadajú prácu, jedna z najotravnejších záležitostí. Aby ste však nestrácali príliš veľa času príprave motivačných listov, pripravte si už teraz jeho šablónu – všeobecný motivačný list, ktorý budete upravovať podľa pracovnej ponuky. Nezabudnite vždy zmeniť požadované schopnosti a zručnosti, ako aj názov pozície, meno adresáta a názov spoločnosti.

28. decembra (nedeľa): Prečítajte si obľúbenú knihu

V nedeľu vám doprajeme trochu oddychu. Zoberte si do ruky odbornú publikáciu alebo iba oddychový román a pokiaľ vás nečakajú ďalšie domáce povinnosti, čítajte. Ak sa chcete vzdelávať v cudzom jazyku, siahnite po cudzojazyčnej literatúre.

29. decembra (pondelok): Vo voľnom čase študujte

Ak máte dostatok voľného času, môžete ho využiť efektívne. Nerozmýšľali ste napríklad nad online štúdiom na svetových univerzitách a to dokonca zadarmo? Jediné, čo k tomu budete potrebovať, je ovládanie anglického jazyka. Porozmýšľajte nad tým. Viac sa dočítate v článku: Túžite po uznávanom vzdelaní?

30. decembra (utorok): Pripravte si zoznam pracovných pozícií

Je čas, aby ste zodpovedne pristúpili k hľadaniu vašej práce. Pokiaľ ste si ešte do dnešného dňa nespravili prieskum voľných pracovných pozícií, teraz je na to najvhodnejší čas. Vytvorte si vo svojom počítači adresár v obľúbených položkách a začnite si tam ukladať zaujímavé pracovné pozície. Stačí, keď ich budete mať zatiaľ uložené, do odosielania životopisov a motivačných listov sa môžete pustiť po novom roku. Skúste napríklad začať s prezeraním pracovných pozícií na pracovnom portáli Kariéra.sk.

31. decembra (streda): Odošlite ďakovný email alebo sms správu

Posledný deň v roku je ideálny na to, aby ste sa poďakovali všetkým, ktorí vám v priebehu roka pomohli v práci alebo kariére. Nezabudnite dopísať vetu, že budete veľmi radi, ak vás informujú o zaujímavej pracovnej pozícií, ktorá by bola vhodná pre vás.

Želáme vám úspešný štart do nového roka!

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Práca Nezamestnaní Sviatky Hľadanie práce Zoznam povinností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy