Uchádzate sa o prácu? Ak chcete uspieť, musíte splniť tieto požiadavky

Uchádzač o prácu by mal v súčasnosti ovládať minimálne jeden svetový jazyk a mať minimálne 2-ročnú prax v danej oblasti.Uchádzač o prácu by mal v súčasnosti ovládať minimálne jeden svetový jazyk a mať minimálne 2-ročnú prax v danej oblasti. Zdroj: thinkstock.com

Akých kandidátov hľadajú spoločnosti? Koľko rokov praxe musia mať a čo všetko musia ovládať? Prinášame vám požiadavky zamestnávateľov, ktoré majú na budúcich zamestnancov v oblasti financií, strojárstva, IT, administratívy, elektrotechniky a operátora výroby.

Na základe profesionálnych skúseností zostavili personalisti agentúry Grafton Recruitment profily úspešných kandidátov. Tieto profily zohľadňujú aktuálny dopyt na slovenskom trhu práce a profily reflektujú aj regionálne požiadavky.

Potreby pracovného trhu sú rôznorodé. Také sú aj žiadané profily kandidátov o voľné pracovné pozície. Preto personalisti Grafton Recruitment zostavili top profily kandidátov, ktorí majú najväčšiu šancu uspieť a nájsť si uplatnenie na pracovnom trhu.

Profily úspešných kandidátov zohľadňujú nielen vzdelanie či konkrétne zručnosti, ale aj jazykové znalosti a dĺžku praxe v danej oblasti. Prieskum platov 2014, ktorý realizovala personálna agentúra Grafton Recruitment ešte v 2. kvartáli 2014, tiež poukázal na fakt, že samotné vzdelanie nestačí. Uchádzač o prácu by mal v súčasnosti ovládať minimálne jeden svetový jazyk a mať minimálne 2-ročnú prax v danej oblasti.

„Prax ukazuje, že vo viacerých segmentoch už nestačí znalosť jedného svetového jazyka, zamestnávatelia hľadajú na obsadzované pozície uchádzačov so znalosťou viacerých svetových jazykov. Ide najmä o pozície v rámci centier zdieľaných a podporných služieb (SSC/BPO), avšak znalosť viacerých jazykov je stále viac vítaná aj v iných sektoroch, pričom najvyhľadávanejšou kombináciou je angličtina a nemčina,“ uviedla Ivana Kubašková, Marketing Specialist, Grafton Recruitment.

Profily úspešných kandidátov naprieč celým Slovenskom

Ideálny uchádzač by mal mať ekonomické či technické vzdelanie, pričom vzdelanie a prax v oblasti informačných technológií patrí stále k najvyhľadávanejším. Takmer u všetkých profilov je potrebné mať preukázateľné skúsenosti v odbore a znalosť svetového jazyka na plynulej úrovni. Súvisí to s faktom, že väčšina firiem sa pohybuje v medzinárodnom prostredí.

Úspešný kandidát v oblasti financií

Vzdelanie - VŠ ekonomického smeru
Jazyky - anglický jazyk na úrovni C1 alebo v kombinácii s nemeckým jazykom
Skúsenosti (prax) - v účtovníctve, vo financiách alebo vo finančných analýzach
Iné - skúsenosť s programom SAP, MS Excel na pokročilej úrovni, ACCA kvalifikácia, znalosť medzinárodných účtovných štandardov (IFRS, USGAAP)

Úspešný kandidát v oblasti inžinieringu

Vzdelanie – VŠ technické I. resp. II. stupňa
Jazyky – anglický jazyk respektíve nemecký jazyk na aktívnej úrovni
Skúsenosti – prax v danej oblasti, v medzinárodných firmách min. 2 – 3 roky, preukázateľné znalosti vo svojom obore a reálne skúsenosti (projekty, riešené situácie, dosiahnuté úspechy)
Iné – referencie, certifikáty a školenia v odbore, ktorými si kandidát prehlbuje svoje znalosti

Úspešný kandidát v oblasti informačných technológií

Vzdelanie - IT vzdelania  I. resp. II. stupňa
Jazyky – plynule AJ, NJ veľkou výhodou najmä v uplynulom období je veľký dopyt práve po nemeckom jazyku
Skúsenosti (prax) – najlepšie preukázateľné cez medzinárodnú spoločnosť,  zaujímavé projekty, ideálne 2 roky a viac. Šancu majú i absolventi technicky zameraných škôl, ak počas štúdia praxovali či brigádovali na IT oddelení
Iné  – referencie, technické znalosti či osobnosť

Úspešný kandidát v administratívnej oblasti

Vzdelanie - VŠ najčastejšie s ekonomickým zameraním
Jazyky - znalosť anglického alebo nemeckého jazyka na úrovni C1
Skúsenosti (prax) - základná znalosť účtovných štandardov, znalosť základov programu SAP, skúsenosť so spracovaním objednávok, skúsenosť s prácou z medzinárodného prostredia, MS Excel na aktívnej úrovni, prehľad o fungovaní dodávateľsko-odberateľských vzťahov (schopnosť čítať faktúry)

Úspešný operátor výroby:

Vzdelanie - SŠ technického zamerania
Jazyky - znalosť jazyka nie je potrebná
Skúsenosti - prax vo výrobe 2 roky, seriózny prístup k práci, manuálna zručnosť, technické myslenie, ochota pracovať na zmeny

Úspešný elektrotechnik:

Vzdelanie - SŠ vzdelanie elektrotechnické
Jazyky - znalosť jazyka nie je potrebná
Skúsenosti - disponovanie elektrotechnickou vyhláškou  712/2002 §22, prax 3 a viac rokov v údržbe elektrotechnických zariadení, platné oprávnenie na prácu s elektrotechnikou (§22, §23), skúsenosť s údržbou automatizovaných a robotizovaných výrobných zariadený a ich programovaním.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Profil úspešného absolventa

Vzdelanie - VŠ ekonomického smeru alebo pedagogická škola so zameraním na tlmočníctvo s jazykovými kombináciami najmä nemčina, taliančina alebo francúzština spolu s anglickým jazykom
Jazyky - anglický jazyk na úrovni C1 alebo v kombinácii s aktívnym nemeckým jazykom, talianskym alebo francúzskym jazykom
Skúsenosti (prax) - ideálne administratíva, financie, customer care
Iné - MS Excel (znalosť kontingenčných tabuliek)

Profily úspešných kandidátov v regiónoch

V regiónoch prevláda záujem o kandidátov s odborným vzdelaní v oblasti informačných technológií a elektrotechniky, ale žiadaní sú aj ekonómovia. Dopytovaná je prax minimálne 2 roky a samozrejmosťou je ovládanie jedného svetového jazyka na pokročilej úrovni.

Technik

Strojárske vzdelanie
Prax 3 roky na pozícii špecialista kvality vo výrobnej spoločnosti, ideálne s procesnou kvalitou
Plynulá znalosť anglického jazyka, nemčina výhodou

Ekonóm

Ekonomické vysokoškolské vzdelanie
Prax na pozícii komplexného účtovníka /hlavná kniha, AP/AR, platby, úhrady, DPH/ minimálne 2 roky, znalosť programu SAP výhodou
Aktívna znalosť anglického jazyka

Informatik 1

IT vzdelanie (prípadne elektrotechnické)
Minimálne 3 roky skúseností v programovaní:  Java, J2EE, Ruby on Rails, Jira, GIT, Scrum
Angličtina na pokročilej úrovni
Ochota cestovať

Informatik 2

IT vzdelanie (pripadne elektrotechnické)

Minimálne 3 roky skúseností v programovaní:  C++, Linux
Angličtina na pokročilej úrovni, nemčina na úrovni mierne pokročilý
Ochota cestovať

Viac o téme: Profil Nároky Požiadavky Uchádzač Kandidát Grafton Grafton recruitment Úspešný kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Grafton Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy