Všetko, čo potrebujete vedieť o hľadaní práce v Nórsku

Pri niektorých pracovných pozíciách v Nórsku je potrebný nielen anglický, ale aj nórsky jazyk.Pri niektorých pracovných pozíciách v Nórsku je potrebný nielen anglický, ale aj nórsky jazyk. Zdroj: thinkstock.com

Nórske kráľovstvo patrí medzi krajiny s vysokou životnou úrovňou. Vyššie sú nielen platy, ale aj nároky na zamestnanca. Všeobecne pri práci v zahraničí platí, že keď sa chcete uplatniť na pracovnom trhu medzi domácimi, musíte ukázať, že ste lepší ako oni.

Pred vstupom do krajiny je potrebné vedieť, že Nórsko nepatrí medzi štáty Európskej únie. Všetky tri referendá, ktoré sa v krajine uskutočnili, skončili s negatívnym výsledkom. Obyvatelia krajiny sa obávajú straty suverenity. Nórsko je štát bohatý na veľké ložiská ropy a zemného plynu. Ich začlenenie do EÚ by pre nich znamenalo prispôsobenie sa podmienkam na európskom trhu.

Pred príchodom do krajiny

Pred vycestovaním za životom a prácou v Nórsku si nezabudni so sebou zobrať občiansky preukaz alebo pas s platnosťou na dobu, počas ktorej chcete zostať, životopis v angličtine alebo preložený do nórskeho jazyka a vysvedčenia a certifikáty preložené do nórskeho alebo anglického jazyka a ich kópie, sobášny list a rodné listy detí (ak budete v krajine s rodinou).

Po príchode do krajiny

Nórsko ako krajina Shengenského priestoru umožňuje voľný pohyb osôb a tovaru pre občanov členských krajín. Na pobyt potrebujete platný občiansky preukaz alebo cestovný pas. Povolenie na pobyt sa síce nevyžaduje, ale ak plánujete v krajine zotrvať dlhšie ako tri mesiace, musíte sa zaregistrovať na policajnej stanici v mieste pobytu alebo v Servisnom centre pre zahraničných pracovníkov.

V závislosti od dĺžky pobytu vám bude pridelené buď dočasné číslo „D“ alebo osobné identifikačné číslo „ID“. Toto číslo budú od vás požadovať viaceré inštitúcie, napríklad pri zakladaní sociálneho zabezpečenia, pri založení bankového účtu alebo získaní karty daňovníka.

Práca v krajine

Pracovné ponuky v Nórsku si môžete vyhľadať na pracovnom portáli Kariéra.sk, na stránkach EURES alebo cez pracovné agentúry (napr. gulesider.no). Zoznam voľných pracovných miest nájdete aj v denníkoch. Zamestnávatelia inzerujú voľné miesta napríklad v nedeľnom vydaní najväčšieho denníka Aftenposten.

Pri uchádzaní sa o prácu je potrebné podať písomnú žiadosť a životopis. Spolu s týmito dokladmi sa odporúča zaslať aj minimálne dve referencie. Nórski zamestnávatelia obvykle kontaktujú osoby uvedené v pracovných referenciách, preto ich na to dopredu upozornite. Je vhodné, aby dotyčné osoby dokázali komunikovať v angličtine.

Ak sa rozhodnete kontaktovať zamestnávateľa priamo, je dôležité, aby ste sa s ním následne telefonicky spojili.

Nórski zamestnávatelia vyžadujú od pracovníkov aby komunikovali v nórskom alebo v inom škandinávskom jazyky a to aj napriek tomu, že hovoria dobre po anglicky. Ovládanie jazyka však závisí od pracovnej pozície, o ktorú sa uchádzate.

Pracovné podmienky

  1. Platové a pracovnoprávne podmienky musia byť zhodné s podmienkami platnými pre nórskych pracovníkov.
  2. Bežná forma práca by mala byť stanovená na dobu neurčitú. Dočasné zamestnanie je charakteristické pre sezónne práce.
  3. Každý zamestnanec si dohaduje dopredu skúšobnú dobu. Tá by nemala presiahnuť 6 mesiacov.
  4. Pracovný týždeň trvá 37,5 – 40 hodín týždenne.
  5. Nárok na dovolenku je 5 týždňov.
  6. Ak sa v Nórsku zamestnáte, budete potrebovať daňový doklad (skattekort). Ten získate pri registrácii alebo na daňovom úrade v mieste vášho pobytu v Nórsku. Miestne daňové úrady vystavujú daňové karty na základe informácií týkajúcich sa očakávaného čistého príjmu a čistého majetku. Zamestnávatelia na základe tohto údaju odvádzajú daň vo forme zrážok zo mzdy.
Viac o téme: Krajina Nórsko Škandinávia Zahraničie Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy