Prácu si môžete nájsť aj vďaka dobrovoľníctvu

Prácu si môžete nájsť aj vďaka dobrovoľníctvu.Prácu si môžete nájsť aj vďaka dobrovoľníctvu. Zdroj: thinkstock.com

Banskobystričanka Andrea sa zapojila do projektu Dobrovoľníctvo - cesta k zamestnaniu, vďaka ktorej získala prácu na čiastočný úväzok s patričnou mzdou.

Dobrovoľníctvo je vhodnou cestou, ako si nezamestnaní môžu nájsť prácu. Potvrdili to na medzinárodnej konferencii v Banskej Bystrici odborníci z viacerých krajín Európskej únie. Medzi ne sa zaradilo už aj Slovensko, ktoré má za sebou skúsenosť s dvojročným pilotným projektom, do ktorého sa zapojilo 96 nezamestnaných ľudí, 33 dnes majú prácu.

Projekt Dobrovoľníctvo – cesta k zamestnaniu (Volwem – Volunteering-Way to Employment) sa začal na Slovensku v októbri 2012 a v týchto dňoch končí. Zapojili sa do neho štyri dobrovoľnícke centrá v Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a Nitre, teda najmä regióny s vysokou mierou nezamestnanosti.

Podľa Alžbety Mračkovej z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií cez úrady práce oslovili 150 nezamestnaných bez ohľadu na vek, 96 ľudí, ktorí si aktívne hľadali prácu, sa zapojilo do projektu Volwem.

Dobrovoľnícke aktivity vykonávali v kultúrnych inštitúciách, ako sú knižnice, múzeá, ale aj v environmentálnych a sociálnych organizáciách.

"Vykonávali aktivity rôzneho druhu – administratívu, organizačnú prácu, prácu s deťmi, seniormi a s ľuďmi s postihnutím. Často to boli činnosti, ktoré doposiaľ nerobili. Tretina z nich má dnes prácu," tvrdí Mračková.

Jednou z nich je aj Banskobystričanka Andrea Lihanová, mamička, ktorá po materskej dovolenke stratila prácu, prepustili ju z organizačných dôvodov. Trištvrte roka si nemohla nájsť novú prácu.

"Od vlaňajšieho novembra som sa venovala seniorom v banskobystrickom Domove dôchodcov ako dobrovoľníčka bez nároku na mzdu. Od apríla tohto roku mám čiastočný úväzok s patričnou mzdou. Robím každý deň dobrovoľníčku aj opatrovateľku. Predtým som mala iba kreatívne dielne so seniormi, teraz už vypomáham podľa potrieb sociálnych sestier. Kreatívne dielne mi zostali asi na hodinku denne, potom sa už venujem starostlivosti o klientov domova, sprevádzam ich k lekárovi, chodím s nimi na prechádzky, pomáham pri kŕmení, teda robím všetko to, na čo personál domova nemá taký priestor," vysvetlila Lihanová.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Dobrovoľníci, ktorí sa zapojili do projektu Volwem, dostanú od Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici 56 certifikátov, čo je jeden z najväčších výstupov tohto projektu a zároveň novinkou na Slovensku. Systém uznávania zručností získaných prostredníctvom dobrovoľníctva pod názvom "D-zručnosti pre zamestnanie" by mal potenciálnym zamestnávateľom signalizovať kvalitného pracovníka, ktorý sa odlišuje od tých ostatných. Cieľom projektu totiž je aj to, aby sa D-zručnosti stali súčasťou zákona o dobrovoľníctve a aby ho zamestnávatelia uznávali.

Chcete sa aj vy zapojiť do dobrovoľníckej činnosti? Z našej ponuky si vyberte činnosti, ktoré vás budú baviť.
 

Viac o téme: Prieskum Práca Dobrovoľníctvo Dobrovoľnícka činnosť Domov seniorov Volwem Mráčková
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy