Ako si nájsť prácu? Radí skúsený personalista

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Máte niekoľkoročné pracovné skúsenosti, ale stále nemáte prácu? Alebo túžite pracovať v inom odvetví než ste študovali alebo doteraz pracovali? Užitočné rady ohľadom práce vám minulý týždeň priniesol v online rozhovore na portáli KarieraInfo.sk Pavol Zuffa z personálnej agentúry AuJob. My vám z tohto rozhovoru vyberáme najzaujímavejšie témy a jeho rady.

 

Práca v inom odvetví

Nájsť prácu v inom odvetví po niekoľkoročných skúsenostiach s inou prácou nie je ľahké, ale nie je to nemožné. Stačí si nájsť prácu, ktorá by vás zaujala a pozrieť sa na skúsenosti, ktoré sa vyžadujú.

„Stačí, ak si človek nájde zo svojej praxe situácie a zodpovednosti, pri ktorých dané skúsenosti využil,“ radí Pavol Zuffa z AuJob.

Veľmi dôležité je, odlíšiť sa od absolventov bez skúseností. Komunikačné zručnosti, práca s časom, delegovanie práce a iné. To sú všetko zručnosti, ktoré sa učia oveľa ťažšie, než odborné znalosti. Odbornosť sa dá pri novej pozícií (v novom odbore) naučiť. Na pracovnom pohovore sa potom treba predať ako zamestnanec, ktorý už má za sebou skúsenosti s vedením tímu, s komunikáciou s klientom a pod.

„Vhodné je, ak si daný človek spraví certifikát z oblasti, na ktorú sa chce zamerať, napríklad jazykový alebo PC certifikát. To už je na každom jednom človeku,“ hovorí Zuffa.

Hľadanie práce pre ľudí 40+

Päťdesiatroční ľudí patria do skupiny ľudí, ktorí si ťažšie hľadajú práce. Čas hľadania novej práce im trvá oveľa dlhšie ako menej rizikovým skupinám ľudí. Avšak aj v tomto prípade platí, že títo ľudia majú dvere otvorené k pracovným pozíciám, pri ktorých zamestnávateľ ocení ich niekoľkoročné skúsenosti. Vedieť jazyk tiež nie je na zahodenie.

„Pre ľudí s dobrou úrovňou jazyka je stále množstvo otvorených pozícií. Otázka je, aké má človek nároky na prácu. Napríklad v call centrách alebo pri rôznych telefonických pozíciách vôbec nezáleží na veku. Podstatné sú jazykové zručnosti, schopnosť riešiť náročnejšie situácie a ochota učiť sa,“ povedal Pavol Zuffa. S týmto je potrebné prezentovať sa vo firmách.

Prácu si ťažšie hľadajú aj ľudia po štyridsiatke. Tým sa odporúča upustiť od vysokých očakávaní.

„Ak ste napríklad manažovali tím ľudí v zahraničí v IT oblasti, začnite nižšie, čím sa začleníte do oblasti IT, kde je pomerne úzky okruh ľudí. Cez nich sa dá potom dostať vyššie,“ radí Zuffa.

Kandidát s horšími známkami sa môže uplatniť

Výsledky na škole nehovoria aj o šikovnosti študentov. O šikovnosti hovoria výsledky aktivít, projektov a myslenie človeka. Dobrý personalista vie, že vynikajúce výsledky na bežnej škole nehovoria hneď aj o šikovnosti. Takže aj trojkár sa môže uplatniť oveľa lepšie než jednotkár.

„Na trhu práce sa môže uplatniť aj trojkár oveľa lepšie, než jednotkár. Väčšina veľmi úspešných ľudí (slovenských aj zahraničných) sa škole veľmi nevenovali. Pretože boli príliš aktívni v iných oblastiach,“ vysvetľuje Pavol Zuffa.

11 rád pri hľadaní práce od Pavla Zuffu

  1. Na niektoré pracovné pozície sa uchádza až 400 kandidátov. Je to väčšinou na asistentské pozície. Ak máte iba ročné skúsenosti, aj to sa ráta medzi pracovné skúsenosti. Firmy niekedy radšej zoberú človeka s menšími skúsenosťami a ešte nezaťaženého zlými pracovnými návykmi.
     
  2. Prispôsobte CV na konkrétnu pracovnú pozíciu, neposielajte rad za radom životopisy bez úpravy. Je dôležité poukázať na zručnosti, ktoré sa vyžadujú.
     
  3. O hľadaní práce rozprávajte všetkým naokolo – známym, spolužiakom, rodine. Osobná skúsenosť s vašou osobou je najsilnejšia referencia pre potenciálneho zamestnávateľa.
     
  4. Ak sa rozprávate o výške platu, povedzte takú výšku, o ktorú máte záujem. Zároveň dodajte, že ste otvorení o plate ešte diskutovať a upraviť ho, ak firma ponúka aj ďalšie benefity (vzdelávanie, pracovný čas a pod.)
     
  5.  Mladých po škole nechcú zamestnať, pretože nemajú žiadnu prax. Starších nechcú zamestnať pre ich vek alebo prekvalifikovanosť. Prečo nás nechcú zamestnať, pýta sa jedna aj druhá strana. Svoju otázku by mali otočiť iným smerom. Zamerajte sa na svoje kvality a ponúknite ich budúcemu zamestnávateľovi. Svoje kvality posúvajte aj ďalej. Pre starších sa ich skúsenosti konkurenčnou výhodou oproti mladším kandidátom.
     
  6. Ak sa kandidátovi nedarí nájsť prácu dlhší čas (jeden, dva alebo tri roky) je potrebné, aby si prehodnotil svoj stav. Dôležité je, aby si takýto kandidáti položili otázky. Naučil som sa počas posledných rokov niečo nové (angličtinu, prácu s PC) alebo mám dobré napísaný životopis?
     
  7. Napriek negatívnym skúsenostiam s hľadaní práce buďte pozitívny a verte, že si prácu nájdete. Na pohovore rozprávajte o svojich skúsenostiach a zručnostiach. Spomeňte, v čom ste dobrí. Vaša šikovnosť a vytrvalosť vás zamestná.
     
  8. Váš životopis dajte skontrolovať známym alebo kamarátom. Tí vás môžu upozorniť na veci, ktoré vy nevidíte a môžete ich odstrániť.
     
  9. Ak sa vám dlhodobo nedarí nájsť si prácu, spravte si s kamarátom alebo známym fiktívny pracovný pohovor. Ten vám dá okamžitú spätnú väzbu, ako vás vníma. Takýmto spôsobom môžete pracovať na sebe.
     
  10. Do sprievodného emailu, v ktorou posielate životopis spoločnosti, môžete uviesť skúsenosť, ktorú už v danej oblasti vyžadovanej pre pozíciu máte.
     
  11. Personalista by sa na pohovore nemal pýtať na niektoré otázky. Ak sa však opýta, môže tak zisťovať aj reakciu ľudí, nie tak konkrétnu odpoveď. Nenechajte sa tak vyviesť z miery.

Pavol Zuffa, AuJob Galéria fotiek (2) Zdroj: AuJob

Viac o téme: Práca Pavol Hľadanie Práce Agentúra Personálna Aujob Personalista Zuffa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy