Pri práci snov je možné uletieť ešte vyššie – 1. časť

Vďaka práci snov môžete uletieť.Vďaka práci snov môžete uletieť. Zdroj: photl.com

Práca snov môže zájsť ešte ďalej, ako si myslíte. Pri práci letušky je možné spraviť si pilotský kurz. Pri práci na zaoceánskych lodiach je možnosť stať sa námorníkom či kapitánom. A pri práci testovača zliav uletíte do každej strany.

Pre niektorých ľudí sa ich detský sen môže stať skutočnosťou a dokonca až prácou snov. Niekto chcel byť v detstve kaderníčkou, letuškou, iní lekárom, policajtom či doktorom. Pre dievčatá a mladé ženy je povolanie letušky atraktívne dodnes.

 

„Keď som mala šestnásť rokov, letela som s rodičmi na dovolenku. Ako som tak pozorovala letušky v lietadle, zahlásila som mojim rodičom, že raz budem letuškou,“ hovorí terajšia letuška Kristína Grigorjanová pracujúca pre leteckú spoločnosť v Spojených arabských emirátoch.

Letušky na Strednom východe žijú v luxuse

Podľa slov riaditeľky agentúry Universal Consulting Lucie Henčelovej, je záujem dievčat o povolanie letušky skutočne vysoký, aj keď kritéria na túto prácu pre Stredný východ sú vyššie ako pre prácu v európskych aerolíniách.

„Pracovné podmienky sú však lukratívne a zabezpečujú letuškám vysokú životnú úroveň v krajinách Stredného východu,“ hovorí Lucia Henčelová.

K platu okolo 2-tisíc dolárov v čistom majú k dispozícii ubytovanie v luxusných apartmánoch väčšinou zdarma, ako aj využívanie fitnes, bazéna, upratovacích služieb či priania. Letušky majú aj rôzne zľavy v reštauráciách, pri kúpe oblečenia, ako aj množstvo ďalších výhod. Lukratívnosť tohto povolania potvrdila aj letuška Kristína.

„Najlepšie na mojej práci je cestovanie a možnosť poznávať odlišné kultúry, čo človeka veľmi obohacuje. Môžem si kúpiť rôzne veci v krajinách ich výroby. Zaujímavé je aj využívanie služieb, ako sú masáže a salóny krásy podľa toho, v ktorej krajine sú najvýhodnejšie a najkvalitnejšie.“

Aerolínie na východe (Dubaj, Abu Dhabi, Sharjah, Bahrajn, Saudská Arábia, Kuwait, Oman, Jordánsko, Qatar) sú známe svojim nadštandardným servisom voči svojim zákazníkom a s rovnakou úctou sa starajú aj o svojich zamestnancov.

„Práca letušky je minimálne na dva roky. Avšak mnohé z letušiek zostávajú aj dlhšie, lebo majú možnosť kariérneho postupu na vedúcu kabíny, na prácu na oddelení náboru, či ľudských zdrojov. Niektoré aerolínie dokonca platia letuškám pilotskú školu. Aerolínie Stredného východu sú známe svojou familiárnosťou a pre domácich je to celoživotná práca,“ hovorí Lucia Henčelová z Universal Consulting.

Lietanie má aj negatíva

Práca letušky však neprináša iba pozitívne a príjemné veci. Málokto by povedal, čo všetko patrí do pracovnej náplne. Veľa ľudí si myslí, že základným predpokladom stať sa letuškou, je byť milá a usmievavá, ale letušky musia byť vybavené aj ďalšími schopnosťami, medzi ktoré patrí asertivita, zodpovednosť, schopnosť vedieť pracovať efektívne v tíme, rýchlo a bez paniky reagovať na krízové situácie, či nenechať sa ovládnuť stresom. Servis je druhoradá práca letušky. Na prvom mieste je starostlivosť o bezpečnosť.

„Musíme vedieť uhasiť oheň, evakuovať ľudí, vedieť kričať povely, vedieť dať prvú pomoc, či dokonca vedieť odrodiť v lietadle dieťa, či obsluhovať kardiostimulátor,“ hovorí letuška Kristína Grigorjanová.

Tak ako sľubne a závideniahodne vyzerá práca letušky, na druhej strane má táto práca aj svoje nevýhody. Patrí medzi ne vzdialenosť od svojich rodín a od svojej krajiny. Lietanie ma negatívny vplyv na telo, preto je potrebné, aby sa letuška starala viac o seba a zdravo žila.

„Ďalšou nevýhodou je aj nemožnosť vybudovať si vzťah, ak človek neustále cestuje a tak hlavne zo začiatku pociťuje väčšiu samotu,“ zdôveruje sa Kristína.

Plavba na mori trvá aj 3 dni

Práca letušky je obmedzená na vek 21 až 28 rokov. Vhodná je pre slobodné a bezdetné ženy. Pri práci na zaoceánskych lodiach je vek vhodného kandidáta odlišný. Ľudia tu môžu pracovať od 18 do 50 rokov, pričom odporúčaný vek pre začatie práce je do 35 rokov. Ľudí často láka práca na zaocenánskych lodiach vďaka vlastnej skúsenosti z dovolenky alebo kvôli predstave, ktorú im ponúkol inšpirujúci film.

„Predstava ľudí o práci na lodiach sa líši od skutočnosti. Realita je iná v prípade, že ľudia idú na loď pracovať. Práve preto máme na náboroch pripravený program so spracovanými videami o práci na lodi,“ hovorí Linda Hnatová z Concordia Agency.

Ľudia majú najväčší záujem o prácu v hotelovej časti, t.j. práca barmanov, čašníkov, kuchárov, recepčných a chyžných je v kurze. V nautickej posádke je najväčší záujem o pozíciu matróza a kapitána. Agentúra Concordia Agency obsadzuje aj pozície nižšieho, stredného a vyššieho manažmentu v hotelovej a nautickej časti.

„Minimálny čas práce na zaoceánskych lodiach, ktoré sú luxusnejšie je šesť mesiacov. Pri práci na riečnych lodiach je možnosť získať aj kratší kontrakt, na dva až tri mesiace. Napriek tomu, že sezóna trvá osem až desať mesiacov,“ hovorí Linda Hnatová.

Ak sa človek rozhodne pre prácu na zaoceánskej lodi, je o neho postarané. Agentúra mu hradí cestovné náklady a po prílete na letisko ho čaká agent, ktorý ho dovezie na loď do prístavu. Strava a ubytovanie je pre zamestnancov zdarma. Jedným z obľúbených benefitov zamestnancov pracujúcich na zaoceánskych lodiach je zľavnený pobyt pre rodinných príslušníkov.

Pokračovanie článku si môžete prečítať v sobotu 23. marca o 16.00 hod.

Viac o téme: Na Práca Kristína Zuzana Letuška Lode Universal Concordia Snov Agency Lodiach Zaoceánske Consulting
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy