Pracovný trh v roku 2020. Kto získa víťazstvo?

O krok vpred budú tí, ktorí budú mať chuť neustále na sebe pracovať.O krok vpred budú tí, ktorí budú mať chuť neustále na sebe pracovať. Zdroj: photl.com

Trh práce o niekoľko rokov bude veľmi kritický. Špecializovaných odborníkov z roka na rok ubúda a zamestnanie vyhrajú ľudia s ochotou vzdelávať sa počas pracovnej kariéry.

Pre ľudí, ktorí sa budú chcieť zapojiť do pracovného procesu v roku 2020 budú mať ťažký rok. Pôjde hlavne o čerstvých absolventov vysokých škôl. Tí budú bojovať s konkurenciou o pár rokov starších. Nároky sa budú zvyšovať vďaka výkonu pracovných úloh a nižším mzdám v niektorých odvetviach.

Dopyt rastie s neatraktívnymi profesiami
K zvýšeniu žiadostí o pracovné ponuky by malo prísť v tých oblastiach, ktoré si vyžadujú odborné zručnosti. Medzi dopytované práce patrí napríklad práca elektrikára, inštalatéra, odborníka na obsluhu technologických strojov a práce vyžadujúce odborné predpoklady. Časť problému v dnešnej dobe spočíva v samotných stredných odborných školách, v ktorých pôvodné remeslá pomaly ustupujú do úzadia. Školy, ktoré vychovávali takýchto študentov, sú nútené pre nedostatočný záujem a vysoké náklady na financovanie rušiť dané odbory. Namiesto kúpy nových strojov či laboratórií, škola radšej investuje do kúpy počítačov so softvérovou výbavou.

Znížený záujem o odborné odbory a ich zvýšený dopyt zo strany zamestnávateľov potvrdzuje aj uskutočnený prieskum spoločnosti ManpowerGroup. Tento fakt potvrdili viacerí zamestnávatelia po celom svete. Sú to práve zamestnania s odbornými skúsenosťami, ktoré je veľmi ťažko obsadiť.

Vízia budúcnosti
Vyhľadávanými zručnosťami, ktoré budú v roku 2020 "v kurze" patrí programovanie v HTML 5 alebo dizajnérstvo.  Dopytovanými odvetviami budú práce spojené s mobilnými zariadeniami a to vzhľadom na veľkú prepojenosť ľudí s IT zariadeniami. Uplatnia sa tí absolventi, ktorí budú mať zručnosti s prácou so smartfnónmi a tabletmi, budú vedieť vytvárať obsah do mobilných zariadení či spracovávať dizajnérske návrhy a vyvíjať širokú škálu obrazoviek. Kandidáti so silnými technickými zručnosťami, ako aj s komunikačnými predispozíciami budú mať najlepšie pracovné príležitosti.

V spoločnosti Deloitte využívajú model založený na troch faktoroch, ktorý určí smerovanie kandidáta na pracovnom trhu. Vzdelanie – je to formálne vzdelanie, ktoré dosiahol každý človek počas štúdia na škole. Skúsenosti – tie získava zamestnanec na základe pracovných skúseností v predchádzajúcich zamestnaniach. Osvietenie – je tretím faktorom a zároveň merítkom, ktoré ukazuje schopnosť človeka vzdelávať sa popri práci v danej spoločnosti.

Ako sa budú v budúcnosti vyvíjať zamestnania, ktoré sú momentálne na vrchole? Medzi ne napríklad patrí práca so sociálnymi sieťami. Odborník na prácu v sociálnych médiách je momentálne v kurze, ale jeho práca bude v budúcnosti delegovaná na druhé odvetvia v marketingu a produktovom manažmente.

Veľkú budúcnosť majú tí ľudia, ktorí rozmýšľajú o sebe ako o večných študentoch. Je dôležité, aby sa každý človek celoživotne vzdelával a pracoval na sebe každý deň. V budúcnosti bude potrebné vzdelávať sa aj počas celej dĺžky pracovnej činnosti. Pristúpte už teraz k samovzdelávaniu. O krok vpred budú tí, ktorí budú mať chuť neustále na sebe pracovať.

Viac o téme: Trh Pracovný Zamestnanie Zamestnanec Práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy