10 miest, kde hľadať kariérne kontakty na nezaplatenie

Študenti na stáži.Študenti na stáži. Zdroj: photl.com

Študenti majú v dnešnej dobe niekoľko možností, ako sa zvýšiť svoju odbornú kvalifikáciu popri štúdiu. Sú nim stáže. Ale ako ich začať hľadať? Na koho sa obrátiť?

Viacerí študenti počas svoj štúdia využívajú rôzne brigády. Iní sa rozhodnú pre doplnenie si vzdelania na stážach vo firmách na Slovensku alebo v zahraničí. Program dlhodobých odborných stáží pre študentov vysokých škôl ponúka 3-mesačnú až 12-mesačnú stáž väčšinou v zahraničných firmám a prináša motivovaným študentom možnosť pracovať na reálnych projektoch a úlohách v oblasti ich zamerania. Vďaka stáži už počas štúdia tak získavajú títo študenti jedinečné skúsenosti, ktoré im pomôžu rýchlo sa etablovať na trhu práce. Ako sa však dopracovať ku kontaktom, ktoré vám pomôžu získať kvalitnú stáž? Nezabudnite začať hľadanie od vášho blízkeho okolia.

Osobné zdroje:

  1. Rodina a priatelia
    Najspoľahlivejším zdrojom, ako sa dopracovať ku kontaktom sú členovia rodiny. Obráťte sa na nich. Po rodine prichádzajú na rad priatelia. Rodičia vašich priateľov môžu mať kontakty alebo môžu sami pracovať v spoločnostiach ktoré poskytujú zaujímavé pracovné možnosti. Preto zistite, či majú ich rodinný príslušníci kontakty na potrebné zdroje.

  2. Profesori
    Kontakt od profesora možno považovať za „radu nad zlato“. Profesori na základe svojej práce majú niekoľkoročné skúsenosti a prichádzajú do styku s ľuďmi alebo korporáciami vo svojej profesii.

  1. Kariérne centrá
    Centrá majú obrovskú databázu kontaktov rôznych spoločností. Zarábajú na tom, aby obsadili miesto pre svojho klienta. Sú tu pre to, aby umožnili sprostredkovať prácu a pracovnú silu.

  1. Absolventi
    Ak poznáte absolventov vašej školy alebo sa dostanete k zoznamu mien absolventov, skúste ich kontaktovať na jednej zo sociálnych sietí Facebook alebo LinkedIn. Určite sa nájde jeden z nich, ktorý absolvoval stáž v nejakej spoločnosti.

Ostatné zdroje:

  1. Pracovné veľtrhy
    Počas veľtrhov práce máte najlepšiu možnosť stretnúť sa zo zástupcami spoločností a informovať sa o aktuálnych alebo budúcich príležitostiach. Majte pri ruke svoj životopis a sprievodný list, ktorý odovzdáte kompetentnej osobe.

  1. Kariérne portály
    Na kariérnych portáloch, ktoré sa zameriavajú na sprostredkovanie práce majú vo svojej databáze kontakty na viacero veľkých spoločností.  Získajte tak tipy na názvy spoločností a následne ich navštívte priamo na ich stránkach.

  1. Obchodné publikácie
    V obchodných publikáciách nájdete nielen zoznam možných výmenných pobytov alebo stáži, ale aj ďalšie informácie a podmienky.

  1. Profesionálne konferencie
    Ďalšou z možností ako získať kontakty na stáže v spoločnostiach je navštíviť konferencie, ktorých sa zúčastňujú významní predstavitelia spoločností. Skúste si niekoľko mesiacov dopredu zistiť, kto organizuje konferenciu a požiadajte o brigádu (aj keď by to malo byť iba na jeden deň). Takýmto spôsobom sa dostanete bližšie ku kontaktov. Stačí požiadať hlavných  prednášajúcich o vizitku a kontaktovať ich po konferencii.

  1. Webstránky spoločností
    Viacerí študenti prehliadnu možnosť navštíviť priamo stránky spoločností. Preto ich neváhajte kontaktovať, najlepšie vyplnením on-line formuláru na ich webstránke.

  1. Profesionálne asociácie
    Profesionálne asociácie združujú firmy podobného zamerania na zvýšenie povedomia ľudí, slúžiace aj ako nástroj ich prezentácie. Obráťte sa na jednu z organizácií  podľa vášho zamerania.

Viac o téme: Študent Študenti Brigáda Stáž
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, ami, Zdroj: wetfeet.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy