Nájdite si povolanie, ktoré vás bude baviť!

Navigacia v povolaniNavigacia v povolani

Hľadáte prácu ktorá vám bude „sedieť“? Už vás nebaví len skúšať, chcete sa presnejšie zamieriť? Túžite mať prácu viac v súlade s vašou osobnosťou a celostne so životom? Získavať energiu z pracovnej činnosti a vnímať ju skôr ako zábavu?

Nie zriedka sa stretávam s ľuďmi, ktorí sú otrávení a unudení z práce, alebo tak zavalení jej množstvom, že nestíhajú vnímať ako plynie život. Čo je cieľom práce? Je to len a len aspekt finančný, či chceme niečo viac? Hlúpa otázka.... Jasné, že každý chce peniaze a aj čosi navyše. Aby sa cítil fajn v práci, nech je zaujímavá a rozvíja človeka. S hľadaním tej správnej esencie a kvality povolania, s rozhodovaním kadiaľ smerovať, pomôže kariérové poradenstvo alebo kariérový (kariérny) koučing. V minulom článku sme sa venovali spôsobom práce v kariérovom poradenstve. Dnes sa poďme spolu pozrieť, čo môžete očakávať od kariérového či kariérneho koučingu.

 

Kariérový (kariérny) koučing

Koučing ponúka trocha odlišné spôsoby práce. Kým v poradenstve hľadá poradca odpovede v súčinnosti s klientom, v koučingu odpovede nachádza hlavne sám klient. Kouč klienta vedie a sprevádza ho procesom. Správnymi otázkami mu umožňuje rozvíjať svoje vnútorné pohľady a nájsť najsprávnejšie riešenia pre seba. Veď, čo je cennejšie pre človeka? Riadiť sa a konať podľa vlastného uváženia, alebo podľa riešenia, ktoré nám nadiktuje niekto iný? Našou vnútornou potrebou je robiť to, o čom sa sami a slobodne rozhodneme.

 

Nájdite si povolanie, ktoré Galéria fotiek (3)

Koučing je rozvojový nástroj, ktorý učí človeka učiť sa, vnímať realitu, vidieť možnosti a vedome sa rozhodovať. Pomáha mu posúvať sa vpred, uvoľňuje bariéry, brániace voľnej realizácii a výkonu. Využíva rôzne pomocné nástroje a procesy, ktoré účinne vplývajú na zorientovanie sa človeka v tom, čo skutočne chce. Kouč týmito nástrojmi vedie človeka k vytvoreniu si plánu krokov a dodáva mu silu a vytrvalosť na ich uskutočnenie. Podporuje človeka žiť plnší a spokojnejší život. Na rozdiel od mentoringu, konzultácií či poradenstva, kouč nie je odborníkom v danej oblasti, kde klient pôsobí. Pôsobením kouča klient ľahšie formuluje a dosahuje svoje vízie, ciele.

Pri koučingu, kde klient rieši témy súvisiace s prácou sa často používajú dva výrazy – kariérový koučing a kariérny koučing.

 

Kariérový koučing ide procesom hľadania vhodného povolania a cieľom je nájsť oblasť, prácu, ktorá bude človeku sedieť. Lebo keď ho práca baví a je mu tak povediac „šitá na mieru“ je väčší predpoklad, že ju aj bude robiť dobre a bude v nej dosahovať lepšie výsledky. A to najdôležitejšie - bude spokojnejší a šťastnejší v pracovnom i osobnom živote.

Kariérny koučing sa skôr zameriava na úspešnosť v práci, na koučing, ktorý pomáha v kariére dosahovať výsledky, rozvíjať sa a posúvať dopredu. Pomáha hľadať cesty a riešenia vedúce k určenému cieľu koučovaného. Odstraňuje vnútorné prekážky človeka, ktoré mu bránia realizovať sa a napredovať.

 

Každý z nás žije prácou, dotýka sa ho viac ako by sme si možno chceli priznať. Dokážeme veľa času tráviť rozmýšľaním a diskutovaním o problémoch s našimi známymi. Ich myšlienky a pohľady sú pre nás obohacujúce, podporia nás, rozvíria naše vnímanie. Niekedy však môžu vniesť aj chaos a neistotu do nášho rozhodovania. Využitím kariérového koučingu či poradenstva prostredníctvom človeka – profesionála, dávate šancu urobiť si „jasnejšie v hlave“ a byť istejší v ďalšom konaní.

Vybrali ste si koučing alebo poradenstvo? Ktorá metóda práce Vám viac vyhovuje? Každý človek preferuje iné spôsoby, je dobré vnímať svoje vlastné potreby a vybrať si podľa seba. Či už metodiku práce, alebo poradcu, kouča, proste človeka, ktorému budete dôverovať , že Vám na Vašej ceste bude užitočný.

 

Nájdite si povolanie, ktoré Galéria fotiek (3)

Eva UHRÍKOVÁ – NAVIGÁCIA V POVOLANÍ, kariérová poradkyňa, kouč, pracuje individuálnou aj skupinovou formou s klientmi, pomáha im nájsť svoje kariérne smerovanie a byť úspešnými. Pracuje tiež v oblasti consultingu a poradenstva personálnych procesov pre firmy, špecializuje sa na meranie a identiikovanie osobného potenciálu jednotlivca v súvislosti s jeho kariérnym plánom.

Viac o téme: Navigacia v povolani uhrikova
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy