Odborníci radia: Toto sú tri pravidlá, ako zaobchádzať s peniazmi počas koronavírusu

peniaze, eurá, hotovosť, Money, cash, peniaze, eurá, hotovosť, Money, cash, Zdroj: pixabay

Pri všeobecnej mobilizácii, ktorá vznikla okolo koronavírusu, portál Kariérainfo.sk zhrnul, čo svetoví odborníci radia, pokiaľ ide o bankovníctvo a osobné financie.

Ak ste tak ešte neurobili, refinancujte svoje splátky

Aj keď úrokové sadzby sú už nejakú dobu nízke, existuje veľa držiteľov pôžičiek, ktorí refinancovali svoje bývanie alebo pôžičky v hotovosti s tými, ktorí majú nižšiu úrokovú sadzbu. Áno, máte na to právo a mnoho bánk ponúka túto možnosť (neočakávajte, že vám to banka pripomenie). Americké a britské centrálne banky už reagovali na poklesy akciového a finančného trhu znížením referenčných úrokových sadzieb, čo môže slúžiť ako ukazovateľ toho, že úrokové sadzby sa počas koronavírusu nezvýšia.

Použite bezkontaktnú platbu a vyhnite sa hotovosti

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že sa treba vyhnúť hotovostným transakciám. Konkrétne, hotovosť je vhodná na šírenie vírusov a baktérií a ako taká sa v skutočnosti stáva dokonalým médiom na šírenie vírusov. WHO navrhuje použitie bezkontaktných platieb na zníženie manipulácie a výmeny hotovosti.

Slováci patria dlhodobo medzi lídrov v Európe v počte realizovaných bezkontaktných platieb. Podľa prieskumu spoločnosti MasterCard má a využíva bezkontaktnú kartu až 68 % ľudí.

V prípade potreby využite možnosť rýchlej požičky

Zamestnancom na dobu určitú budú pravdepodobne poskytnuté rýchle peňažné pôžičky, ktoré by mali byť výhodnejšie. V prípade karantény a zníženého pohybu obyvateľstva bude mať určite za následok zníženie spotreby a zníženie obchodnej činnosti. Počet ľudí v trvalom zamestnaneckom pomere na Slovensku dlhodobo narastal a Sociálna poisťovňa pred nástupom koronavírusu registrovala viac ako 2 milióny zamestnancov. Predpokladá sa však zníženie potreby týchto zamestnancov a tí, ktorí si zamestnanie udržia ostanú v značnej výhode.

Viac o téme: Ekonomika Peniaze Financie Pôžička Práca Karta Hotovosť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, boljiposao.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy