Najväčší zamestnávatelia na svete: Neuveríte, koľko ľudí pre nich pracuje

Zdroj: McDonald´s

Svetové ekonomické fórum identifikovalo najväčších zamestnávateľov na svete, ktorí sa skladajú zo spoločností pod kontrolou štátu aj zo súkromného vlastníctva. USA, Čína a Veľká Británia sú najväčšími zamestnávateľmi na svete. Najviac ľudí pracuje v maloobchodnom, vojenskom, zdravotnom a spracovateľskom priemysle. Nižšie je uvedený zoznam najväčších svetových zamestnávateľov podľa počtu zamestnancov, ktorí sú na výplatnej páske spoločnosti.

 

Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických

Ministerstvo obrany je výkonnou zložkou federálnej vlády USA s mandátom na koordináciu a dohľad nad všetkými funkciami a vládnymi agentúrami, ktoré sa zaoberajú otázkami národnej bezpečnosti a ozbrojených síl. Ministerstvo obrany je popredným a najväčším svetovým zamestnávateľom s celkovým počtom 3,2 milióna zamestnancov, ktorý pozostáva z aktívnych pracovníkov a civilistov. Ministerstvo obrany USA má najväčší vojenský rozpočet na svete a je považované za najpokrokovejšie po technologickom napredovaní vo vojenskom vybavení.

Čínska ľudová osloboditeľská armáda

Čínska ľudová osloboditeľská armáda pôsobí ako ozbrojená sila Komunistickej strany Číny a Čínskej ľudovej republiky. Pozostáva z piatich hlavných odvetví služieb, menovite strategických podporných síl, námorníctva, leteckých síl, pozemných síl, raketových síl a jednej záložnej servisnej vetvy. Je tiež druhým najväčším zamestnávateľom na svete s pracovnou silou pozostávajúcou z 2,3 milióna zamestnancov. PLA (Peoples Liberation Army) je najrýchlejšie rastúcou vojenskou skupinou na svete po nedávnom uvedení mnohých technologických vylepšení v oblasti zbraní a vojenských zdrojov.

Walmart

Walmart je americká nadnárodná maloobchodná spoločnosť Fortune 500, ktorá prevádzkuje reťazec obchodných domov, hypermarketov a obchodov s potravinami v USA, Európe a Ázii. Je to verejne obchodovaná rodinná firma, ktorá v maloobchode na celom svete vykazuje najväčšie príjmy vo výške viac ako 100 miliárd dolárov. Je to najväčší súkromný zamestnávateľ a tretí najväčší zamestnávateľ na svete, ktorý sa môže pochváliť tímom s 2,1 miliónom zamestnancov.

McDonald's

McDonald's je najväčšou spoločnosťou zaoberajúcou sa rýchlim občerstvením a štvrtým najväčším zamestnávateľom s 1,7 milióna zamestnancami. Spoločnosť McDonald's obsluhuje viac ako 69 miliónov zákazníkov denne vo viac ako sto krajinách, v ktorých pôsobí. Spoločnosť tvorí svoje zisky z predaja samotných reštaurácií, nájomného a licenčných poplatkov zaplatených prevádzkovateľmi.

Čínska národná ropná spoločnosť

China National Petroleum Corporation (CNPC) je piatym najväčším zamestnávateľom na svete s celkovým počtom 1,7 milióna zamestnancov. Patrí medzi tri najväčšie energetické skupiny na svete, ktoré sa špecializujú na ropu a plyn. CNPC je štátna spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom uhľovodíkov, výrobou chemikálií a zemného plynu, rafináciou a predajom svojich výrobkov v Číne aj mimo nej.

Viac o téme: Svet Zaujímavosti Práca Zamestnanci Zamestnávatelia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, idnustrywork

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy