Firmy už môžu žiadať o štátnu pomoc: Pomôžu im tieto internetové portály

Podnikatelia z prevádzok uzavretých vládou pre nový koronavírus môžu podávať žiadosti o štátnu pomoc od pondelka (6. 4.), od 12.00 h, zamestnávatelia a živnostníci s poklesom tržieb od stredy (8. 4.), od 12.00 h. Uviedol to na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Zdôraznil, že pomoc štát poskytuje v dvoch prípadoch. "Prvý prípad je, keď zamestnanci pracujú u zamestnávateľa, ktorý bol pre 'koronakrízu' zatvorený rozhodnutím vlády, teda rozhodnutím hlavného hygienika. Na odkaze si každý bude môcť pozrieť, či spadá do prvej kategórie pomoci. Druhá kategória sú zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí v marci tohto roku zaznamenali pokles obratu," priblížil.

Požiadať sa dá online

Firmy môžu využiť od pondelka (6.4.) internetové stránky pomahameludom.sk a neprepustaj.sk. Na oboch týchto weboch bude ten istý obsah, ktorý sa na nich bude pravidelne obnovovať podľa situácie a podľa potrieb.

Dve kategórie

"Od pondelka, od 12.00 h, budeme prijímať žiadosti z tej prvej kategórie (zamestnávateľov), teda od tých, ktorí sú zavretí z rozhodnutia vlády. Od stredy od 12.00 h budeme prijímať žiadosti od tej druhej kategórie," zopakoval Krajniak. Upozornil zároveň, že od 14. apríla budú úrady práce posielať dohody na podpis žiadateľom o pomoc, do 24 hodín môžu podpísané žiadosti subjekty elektronicky štátu poslať naspäť. Môžu tak urobiť aj osobne. Od 15. apríla už môžu odchádzať prvé peniaze od štátu tak, aby 16. apríla mohli byť na účtoch prvých podnikateľov.

Dôrazne upozornil žiadateľov, aby uvádzali v žiadostiach pravdivé údaje, aby sa v budúcnosti pri kontrole vyhli sankciám, aj trestným. Požiadal tiež podnikateľov o trpezlivosť, keďže štát očakáva asi 250.000 žiadostí. "Zriadili sme tiež call centrum, ktorého číslo bude uvedené na webových stránkach. Bude pripravených 70 operátorov, ktorí budú odpovedať na všetky prípadné otázky žiadateľov," dodal Krajniak.

Pomoc aj pre veľkých zamestnávateľov

Doplnil, že aj takzvaní veľkí zamestnávatelia budú môcť čerpať štátnu pomoc. "V piatok (3. 4.) príslušné orgány EÚ rozhodli o tom, že nebudeme musieť uplatňovať horný strop pomoci (vo výške 200.000 eur,). Ešte si to necháme potvrdiť nejakým formálnym procesom a v takom prípade počas budúceho týždňa by sme mohli pristúpiť k tomu, akým spôsobom budeme poskytovať už uvedenú alebo obdobnú pomoc aj zamestnávateľom, ktorí majú nad 250 zamestnancov," oznámil.

Upozornil, že aj zamestnávatelia zamestnávajúci viac ako 250 ľudí môžu čerpať pomoc určenú pre takzvané malé podniky. "V tom ideálnom prípade dostanú pomoc na 250 pracovníkov a na toho 251. pracovníka už nie. Tento limit však 'padol', takže budeme rokovať s ministrom financií, s pánom premiérom na vláde, akým spôsobom čo najrýchlejšie spomínanú pomoc alebo nejakú inú schému pomoci začať čerpať," poznamenal.

Druhou otázkou, o ktorej sa rokuje medzi zamestnávateľmi a odbormi, je podľa Krajniakových slov tzv. kurzarbeit. "Verím, že v priebehu niekoľkých dní budeme môcť predstaviť spoločne na vláde túto takzvanú tretiu pomoc," uzavrel minister práce.

Viac o téme: Peniaze Pomoc Zamestnanci Zamestnávatelia Podnikatelia Štát
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy