Najväčší slovenský zamestnávateľ predlžuje zastavenie výroby: Hrozí aj prepúšťanie

autovýrobaautovýroba

Volkswagen Slovensko predlžuje prerušenie výroby vo všetkých troch tuzemských závodoch o ďalšie štyri pracovné dni až do Veľkej noci. Zároveň generálny riaditeľ VW Herbert Diess v nemeckej televízii ZDF povedal, že ak sa pandémiu nepodarí dostať pod kontrolu, bude pravdepodobne musieť znížiť počet pracovných miest.

 

 

 

Dôvodom je predovšetkým pretrvávajúci klesajúci dopyt po vozidlách a obmedzenia v dodávateľskom reťazci. Súčasne sa podnik intenzívne pripravuje na čo možno najrýchlejší opätovný nábeh výroby, pri ktorom má byť znova výrazne posilnená ochrana zdravia zamestnancov. Podnik pracuje na rozsiahlom balíku ďalších opatrení na ochranu zamestnancov pred infekciou s jasným zámerom. Zaistiť bezpečné pracovné podmienky pri opätovnom spustení prevádzky v podniku.

Generálny riaditeľ VW Herber Diess nedávno oznámil, že spoločnosti hrozí prepúšťanie. Koronakríza totiž stojí automobilku približne 2 miliardy eur týždenne.

Koncern, ktorý zamestnáva 671.000 ľudí po celom svete, nemá mimo Číny žiadny predaj a hľadá spôsoby, ako obnoviť výrobu aj inde (ako v Číne) a tak, aby neohrozil zamestnancov. „Iba ak dostaneme problém pod kontrolu, tak ako Čína, Kórea alebo iné ázijské štáty, potom máme šancu prekonať krízu bez straty pracovných miest. Vyžaduje si to veľmi ostrú intervenciu,“ vyhlásil.

Dopyt v Číne sa opäť zvyšuje, ale produkcia je len na polovičnej úrovni oproti obdobiu pred krízou. Volkswagen, najväčší výrobca automobilov na svete, má 124 závodov po celom svete. V Európe má 72 závodov, z toho 28 v Nemecku. Začiatkom tohto mesiaca VW pozastavil výrobu v Európe z dôvodu pandémie.

Volkswagen pracuje na spôsoboch, ako obnoviť výrobu pri dodržaní bezpečnej vzdialenosti medzi zamestnancami a posilnení hygieny a dezinfekcie, uviedol Diess. „Mimo Číny nepredávame a nemáme tržby,“ skonštatoval Diess a dodal, že Volkswagen musí pritom stále uhrádzať vysoké fixné náklady „približne 2 miliardy eur týždenne“.

Automobilka, ktorá okrem rovnomennej značky VW vlastní aj Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat a Škodu, predala minulý rok 10,96 milióna vozidiel. Vyrába tiež motocykle Ducati a nákladné vozidlá MAN a Scania.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy