9 užitočných tipov, ako získať povýšenie vo vašom zamestnaní

Zdroj: Shutterstock

Ako personálni manažéri sa veľakrát stretneme s kolegami, ktorí sa prídu poradiť, ako sa dostať k vysnívanej práci a ako postúpiť smerom hore vo svojej kariére. Tu je zopár dobrých tipov a efektívnych krokov, ako sa zviditeľniť a dosiahnuť rýchlejšie vysnívanú prácu.

 

 

 

 

  1. Nájdite si skvelého šéfa, ktorý vás bude vo vašom kroku podporovať.
    Osobne si myslím, že mať skvelého šéfa je rovnako dôležité, ako pracovať pre skvelú spoločnosť. Ideálne je nájsť oboje. Ak vás šéf nepodporuje, nerešpektuje, neberie vážne, bude 10-krát ťažšie získať povýšenie bez ohľadu na to, ako tvrdo pracujete.
    Vyhnite sa šéfovi, ktorý sa zdá byť žiarlivý, neprajný, s nízkou trpezlivosťou, hrubý, frustrovaný a nešťastný v práci.
    Na druhej strane je úžasné mať šéfa, ktorý vás doslova poháňa vpred vo vašej kariére, radí vám, podporuje vás a chce naozaj vidieť váš úspech.
  2. Dobrovoľne si priberte viac zodpovednosti.
    Nečakajte, kým vás požiadajú, aby ste robili niečo naviac. Nedržte sa len toho, čo máte vo vašej náplni práce. Ak ste dobrý v bežných povinnostiach, hľadajte spôsob, ako sa viac angažovať. Opýtajte sa svojho šéfa, s čím iným mu môžete ešte pomôcť.
    Hľadajte spôsoby, ako zlepšiť pracovné procesy vo vašej spoločnosti, pomáhajte svojmu tímu viac, uľahčujte prácu ostatným ľuďom, zapájajte sa do nových projektov. Dobrý šéf bude nadšený z vašej iniciatívy, bude spokojný, že sa pýtate, čo iné môžete urobiť, bude sa mu páčiť, že sa chcete ďalej a viac učiť.
    Úlohou dobrého šéfa je však hľadať nové spôsoby, ako vás zaujať a ďalej rozvíjať.
    Takže keď zhrnieme prvé dva body, vieme, že je veľmi dôležité mať skvelého šéfa, skvelú spoločnosť, iniciatívu rásť a priberať si viac pracovnej zodpovednosti.
  3. Prevezmite iniciatívu na pracovných stretnutiach a podujatiach spoločnosti.
    Zúčastňujte sa firemných podujatí. Zviditeľnite sa na pracovných stretnutiach. Prejavte svoju iniciatívu. Zapájajte sa do konverzácii, predložte svoje nápady/návrhy.
    Staňte sa dobrovoľníkom, pomáhajte kedykoľvek vaša spoločnosť robí niečo pre komunitu. Vždy a všade buďte včas. Vyhľadávajte nových kolegov, zapájajte sa do konverzácii, zo stretnutí odchádzajte medzi poslednými.
  4. Uistite sa, že ľudia v spoločnosti vedia, kto ste.
    Vo vašej spoločnosti je vždy niekoľko ľudí, s ktorými priamo nepracujete, ale viete, kto sú. Poznáte ich, keď idú okolo. Poznáte ich mená.
    Zaraďte sa medzi nich. Predstavte sa iným tímom a skupinám vo vašej spoločnosti. Komunikujte s kolegami aj z iných tímov. Choďte s nimi na obed. Dajte si kávu aj s ľuďmi mimo vášho obvyklého kruhu. Rozprávajte sa s ľuďmi na chodbách počas prestávky. Povedzte im, kto ste a kde a na čom práve pracujete. Buďte vždy pozitívne naladený.
  5. Snažte sa byť súčasťou prijímacích pohovorov.
    Ak má vaša spoločnosť v systéme prijímania zapojených viac ľudí, ktorí sa zúčastňujú na pohovoroch, spýtajte sa svojho šéfa, či môžete byť súčasťou tohto procesu.
    Aj vy získate neoceniteľné skúsenosti, budete mať pocit, že ste súčasťou spoločnosti a samozrejme ukážete manažmentu, že vás zaujíma vaša práca a že vás zaujíma, s kým budete pracovať.
    Najhoršie, čo sa vám môže stať, keď sa spýtate, bude, že si myslia, že ešte nie ste pripravený byť súčasťou výberu nových zamestnancov. Žiadny veľký problém. Opýtajte sa znova o šesť mesiacov. Aj opýtanie zanechá na manažmente pozitívny dojem. Zapamätajú si vašu iniciatívu.
  6. Nikdy sa nesťažujte. Nevyjadrujte sa negatívne.
    Je veľmi dôležité nesťažovať sa. Je to jeden z najefektívnejších spôsobov, ako sa stať vhodným kandidátom na povýšenie. Nie vždy to býva ľahké, ale nemôžete sa sťažovať, ak chcete byť vnímaný pozitívne. Pokazíte si dojem a dobré vzťahy s kolegami.
    Ak máte ťažký deň a necítite sa práve najlepšie alebo vám váš kolega povedal niečo, čo vás rozrušilo, premyslite si to dvakrát predtým, než vyjadríte vašu nespokojnosť alebo ukážete negatívne správanie. Ublíži to vašej povesti a verte, že ľudia si to budú pamätať.
  7. Buďte zodpovedný. Komunikujte jasne. Správajte sa transparentne.
    Ak viete, že prídete neskôr na stretnutie, povedzte to v predstihu svojmu šéfovi. Buďte transparentný a držte sa pravidla “ žiadne prekvapenia”. Ukážte zodpovednosť za svoje nepredvídané konania. Vybudujte si dôveru druhých. Ak poviete, že niečo urobíte, urobte to. Ak nemôžete niečo urobiť, vysvetlite prečo.
    Je neuveriteľné, koľkým nepríjemným situáciám sa môžete vyhnúť, ak budete komunikovať jasne, transparentne, poukážete na problém v okamihu, keď ho vidíte, namiesto zakrývania.
    Postavte sa k danej situácii super zodpovedne. Ľudia vám budú dôverovať a obracať sa na vás s dôverou.
  8. Príďte načas každý deň.
    Manažéri povýšia ľudí, ktorým môžu dôverovať. Prísť každý deň načas do práce a tým ukázať, že sa na vás dá spoľahnúť v každej situácii, je tiež cesta k povýšeniu. Byť presný a zodpovedný si vyžaduje nulový talent alebo zručnosť.
  9. Nehanbite sa pýtať.
    Ak sa neopýtate, nedostanete to. Váš šéf nie je jasnovidec. Ak sedíte potichu a premýšľate, prečo ste ešte neboli povýšený, váš šéf si takisto zase môže myslieť, že nemáte iniciatívu postúpiť a nie ste pripravený na viac zodpovednosti. Každé povýšenie si vyžaduje nové povinnosti a novú zodpovednosť. Nechcite, aby hádal. Požiadajte o povýšenie. Povedzte, že ste pripravený. Predložte mu argumenty, prečo práve vy ste vhodný kandidát na vyššiu pozíciu.
    Dopracovať sa k povýšeniu je skvelý spôsob, ako napredovať v kariére bez toho, aby ste často menili zamestnanie. Kariérny rast v jednej spoločnosti taktiež vyzerá dobre vo vašom životopise. Ak budete postupovať podľa vyššie uvedených rád, je šanca, že sa dopracujete k vysnívanej pozícii veľmi rýchlo.

    Ak chcete počuť viac o kariérnom postupe, rada vám poradím počas podujatia Kariéra v Central Parku, ktoré sa uskutoční 25. júla 2019 od 15:00 v OC Central.

    Josephine M Swift
Viac o téme: Povýšenie
  • Autor: © Zoznam/Josephine M. Swift
  • Zdroj: Foto: Shutterstock
  • Advertoriál

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy