Cestou k získaniu zamestnancov je duálne vzdelávanie. Príklad by sme si mali brať zo zahraničia

Kvalifikovaní pracovníci sú „nedostatkovým tovarom”. Firmy nedokážu nájsť vhodnú pracovnú silu, a ak sa kandidáti nájdu, nemajú dostatok skúseností v danej pracovnej oblasti. Nádej pre zamestnávateľov do budúcna predstavuje duálne vzdelávanie. Na túto tému v rámci projektu Prázdninová kariéra na pláži prednášal Andrej Hutta.

Ešte prednedávnom sa hovorilo o tom, že zamestnávatelia riešia výpadok pracovnej sily zamestnancami zo zahraničia. Najčastejšie ide o pracovnú silu zo Srbska, či Ukrajiny. Lenže náročné úradné papierovačky sa častokrát končia fiaskom, keď zamestnanci po zaškolení nevydržia na svojom poste ani mesiac. Problém nerieši ani zamestnanie študentov, ktorým chýbajú praktické skúsenosti. „Žijeme v dynamickej dobe, v ktorej školský systém nestíha na zmeny na trhu práce dostatočne reagovať,” hovorí Andrej Hutta, predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania. Zároveň dodáva, že ak nechceme skončiť ako Detroit Európy, je potrebné klásť dôraz na kvalifikáciu pracovnej sily reflektujúcu nároky súčasnej modernej doby. Aj preto sa čím ďalej, tým viac firiem namiesto „lepenia” chýbajúcich ľudí posilou zo zahraničia alebo študentmi, snaží o zavedenie systému duálneho vzdelávania. 

Nový model vzdelávania

Kým na Slovensku duálne vzdelávanie riešia prevažne konkrétne firmy, ktoré trápi, že nevedia zohnať potrebných ľudí, v zahraničí spoločnosti preferujú kooperáciu s prevádzkovateľmi súkromných a štátnych škôl. Úspešným príkladom je napríklad Nemecko. Podľa Huttu sú podnikové školy osvedčený model z minulosti a predpokladá, že postupne prejdeme k modelu bežnému v západnej Európe.

Duálny systém, v ktorom sa spájajú teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami má viacero výhod. Zásadným faktorom je spoznanie firemnej kultúry, vďaka ktorej študenti dokážu rýchlo získať správne pracovné návyky a zistiť, čo im na danej práci vyhovuje, a čo naopak nie. Dokážu tak nasmerovať svoju kariéru tým správnym smerom a vyhnúť sa frustrácii  z nesprávne zvoleného povolania.

Duálne vzdelávanie na Magio Pláži

Téma duálneho vzdelávania rezonovala aj na podujatí Prázdninová kariéra na Pláži. Ide o druhý ročník originálneho kariérneho podujatia, ktoré poskytovalo návštevníkom Magio Pláže v Bratislave možnosť využiť skúsenosti a odbornosť profesionálov v oblasti personalistiky a ľudských zdrojov. V roku 2018 sa viac ako 500 návštevníkov Magio Pláže zúčastnilo 30 kariérnych aktivít vrátane prednášok, testovania jazykových znalostí, konzultácií, poradenstva pre stredné odborné školstvo alebo pre vysokoškolákov. 

Cestou k získaniu zamestnancov Galéria fotiek (2)

V rámci programu Prázdninovej kariéry na pláži sa konalo aj niekoľko zaujímavých workshopov, ktoré mali budúcim študentom priblížiť možnosti duálneho vzdelávania a jeho výhody. Predmetom diskusií s Andrejom Huttom, predsedom Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania, boli otázky týkajúce sa očakávaní zamestnávateľov od budúcich študentov, ako prebieha praktická výučba alebo aké benefity poskytujú zamestnávatelia zamestnancom.

Priemysel 4.0

Dôležitou časťou, o ktorej sa Andrej Hutta zmienil, je aj 4. priemyselná revolúcia, označovaná aj ako priemysel 4.0. Pod týmto pojmom rozumieme digitalizáciu a automatizáciu pracovného prostredia, čo prinesie nielen vyššiu efektivitu výrobného procesu, ale aj zvýšený nárok na iné zručnosti a vedomosti budúcich zamestnancov. Práve preto, by už aj dnešný školský systém, mal flexibilne reagovať a posilniť výučbu tých predmetov, ktoré pomôžu pripraviť dnešných študentov pre svet práce zajtrajška.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: MW Production

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy