Ako dobre poznáte svojho farmára?
Stretli ste dnes už svojho farmára? Ako dobre ho poznáte? Jedným z nich je aj Peter Ježo z poľnohospodárskeho družstva Mestečko.
Jogurty z kravského, kozieho či ovčieho mlieka, ale aj zákvas, Dohňanku a syry dodáva do predajní, potravín, bufetov, či pekární hlavne v rámci Púchova, Dubnice a Trenčína. No jeho produkty sú rozšírené aj v rámci Žilinského kraja.
Čerstvú zeleninu a mäso na náš stôl dokáže za najkratší čas dodať iba domáci pestovateľ či chovateľ. Pravdou stále zostáva, že u nás vyrobené produkty nie sú poznačené žiadnym škandálom oproti tým dovážaným.
Zároveň sme však za posledné roky zabudli na to, že aj vo farmárčine potrebujeme mať svojich nasledovníkov.
Absolventi poľnohospodárskych odborov majú po škole niekoľko možností. Môžu sa zamestnať na farme alebo družstve alebo si otvoriť svoj vlastný podnik, či pokračovať v štúdiu na vysokej škole. V tomto školskom roku nastúpilo do prvých lavíc približne desať prvákov na celom Slovensku, často však školy nevedia otvoriť ani prvé ročníky.
„Starí“ poľnohospodári hovoria o potrebe novej, kvalifikovanej sily, ktorá by po nich prebrala štafetu. Zároveň však jedným dychom dodávajú, že byť úspešným farmárom alebo pestovateľom si vyžaduje skĺbenie vedomostí o poľnohospodárstve a chove zvierat, vedomostí zo strojárstva, mechanizácie, elektrotechniky ba aj ekonomiky podniku.
Viete, kto je Vaším farmárom? Poznáte jeho meno? Čo obnáša práca farmára a aké sú v nej možnosti pre mladých sa dozviete aj na www.dualnysystem.sk/farmar.aspx
- Autor: © Zoznam
- Zdroj: Zdroj: Štátny inštitút odborného vzdelávania