Profesia s budúcnosťou? Kuchár!

Naše školy produkujú stovky kuchárov a na druhej strane zamestnávatelia hlásia, že kvalitných kuchárov niet.

Prognózy trhu práce predpokladajú, že v rokoch 2017/2018 bude na trhu práce potrebných 352 kuchárov a v rokoch 2018/2019 celkom 457 kuchárov.

Aktuálne sa v rámci trojročného štúdia učí za kuchárov 2 972 žiakov a ďalších 1 529 študuje tento odbor v rámci štvorročného maturitného štúdia.

„Naše školy produkujú stovky absolventov v učebnom odbore kuchár, ale v praxi sa vie uplatniť len malé percento z nich,“ hovorí Mag. (FH) Radúz Dula, člen predstavenstva Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky a dodáva: „Pre nás je kľúčové vychovať si vlastných kuchárov práve prostredníctvom systému duálneho vzdelávania“.

Jeho slová potvrdzuje aj Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO: „Zamestnanie kuchára má budúcnosť. Na Slovensku je dopyt po kvalitných kuchároch, ale chýba kvalifikácia. Mladí ľudia u nás majú často príliš vysoké nároky bez toho, aby niečo vedeli a ukázali v praxi.“

Jednou z výhod štúdia v systéme duálneho vzdelávania je absolvovanie praktickej výučby priamo na pracovisku zamestnávateľa, kde už počas školy žiak získava prax a skúsenosti v reálnom prostredí. Žiak získa pracovné návyky, lepšie sa pripraví pre potreby trhu práce než ostatní absolventi klasického študijného programu.

Kompletný zoznam škôl, zamestnávateľov a učebných odborov v systéme duálneho vzdelávania nájdete: www.dualnysystem.sk/ZoznamSkol.aspx

Zoznam sa postupne dopĺňa o nové školy i zapojených zamestnávateľov. Presný zoznam na školský rok 2018/2019 bude k dispozícii vo februári 2018.

Profesia s budúcnosťou? Kuchár! Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Na Pláž Magio Práca Kariéra Zamestnanie Aktivity Pláži
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Magio pláž; Kariera.sk; Foto: Magio pláž
Staršie správy
Staršie správy