Profesia s budúcnosťou? Kuchár!
Naše školy produkujú stovky kuchárov a na druhej strane zamestnávatelia hlásia, že kvalitných kuchárov niet.
Prognózy trhu práce predpokladajú, že v rokoch 2017/2018 bude na trhu práce potrebných 352 kuchárov a v rokoch 2018/2019 celkom 457 kuchárov.
Aktuálne sa v rámci trojročného štúdia učí za kuchárov 2 972 žiakov a ďalších 1 529 študuje tento odbor v rámci štvorročného maturitného štúdia.
„Naše školy produkujú stovky absolventov v učebnom odbore kuchár, ale v praxi sa vie uplatniť len malé percento z nich,“ hovorí Mag. (FH) Radúz Dula, člen predstavenstva Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky a dodáva: „Pre nás je kľúčové vychovať si vlastných kuchárov práve prostredníctvom systému duálneho vzdelávania“.
Jeho slová potvrdzuje aj Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO: „Zamestnanie kuchára má budúcnosť. Na Slovensku je dopyt po kvalitných kuchároch, ale chýba kvalifikácia. Mladí ľudia u nás majú často príliš vysoké nároky bez toho, aby niečo vedeli a ukázali v praxi.“
Jednou z výhod štúdia v systéme duálneho vzdelávania je absolvovanie praktickej výučby priamo na pracovisku zamestnávateľa, kde už počas školy žiak získava prax a skúsenosti v reálnom prostredí. Žiak získa pracovné návyky, lepšie sa pripraví pre potreby trhu práce než ostatní absolventi klasického študijného programu.
Kompletný zoznam škôl, zamestnávateľov a učebných odborov v systéme duálneho vzdelávania nájdete: www.dualnysystem.sk/ZoznamSkol.aspx
Zoznam sa postupne dopĺňa o nové školy i zapojených zamestnávateľov. Presný zoznam na školský rok 2018/2019 bude k dispozícii vo februári 2018.
- Autor: © Zoznam
- Zdroj: Zdroj: Magio pláž; Kariera.sk; Foto: Magio pláž