5 rád, ako pomôcť vášmu dieťaťu s výberom strednej školy

Ak aj vaše dieťa čaká po lete rozhodnutie kam na strednú školu, zbystrite pozornosť. Keď začnete „googliť“ dostanete sa k množstvu informácií, ale ako sa rozhodnúť správne?

„Iba tretina rodičov žiakov základných škôl s určitosťou vie, na akú strednú školu sa prihlási ich dieťa. Výnimkou sú rodičia, ktorých dieťa je rozhodnuté pre gymnázium,“ je jeden z výsledkov prieskumu, ktorý si nechal vypracovať Štátny inštitút odborného vzdelávania.

Samostatnosť detí v rozhodovaní sa pre strednú školu potvrdzuje aj fakt, že pre rodičov je absolútne najčastejšie uvádzaným kritériom záujem dieťaťa o určitý odbor, a to až u 94% opýtaných. Rodičia nechcú do jeho výberu často zasahovať, aby im neskôr ich ovplyvňovanie nevyčítalo.

Nebráni vám to však porozprávať sa s dieťaťom o jeho budúcnosti. Ono bude to, ktoré na danú školu pôjde a po jej skončení bude musieť uplatniť svoje vedomosti na trhu práce. Ak sa hneď po skončení školy rozhodne ísť do úplne inej sféry, začína v nej ako nekvalifikovaný pracovník.

„Zamestnávatelia v dnešnej dobe hľadajú pracovníkov kvalifikovaných pre dané pracovné miesto. V rámci ich podnikania nie je pre nich výhodné si najskôr pracovníkov rekvalifikovať alebo preškoľovať, aby mohli vykonávať danú pozíciu,“ hovorí Radovan Maxin z Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti SR.  Rovnako však aj dopĺňa: „Na trhu práce je veľký rozdiel medzi jednotlivými profesiami. Niektoré sú absolútne nedostatkové a niektoré naopak veľmi nadbytkové“.

Čo teda môžete urobiť, aby ste vášmu dieťaťu pomohli správne nasmerovať jeho budúcnosť? Inšpirujte sa týmito piatimi zásadami.
 

  1. Rozprávajte sa o budúcnosti
    Budúcnosť sa nedá naplánovať zo dňa na deň. Treba ju plánovať postupne a hlavne budovať. O to viac, ak ide o budúcnosť práve vášho dieťaťa. Dnes už neplatí, že výber strednej školy ho nijako neovplyvní, práve naopak. Preto, pýtajte sa ho, čo ho baví. Ktoré predmety má v škole rado a hlavne prečo. Odpoveď: „No predsa telesnú výchovu“, vás nemôže uspokojiť. Všímajte si, či ho viac bavia humanitné alebo prírodovedné predmety. Či má viac talent na jazyky alebo ho bavia manuálne činnosti a rado objavuje nové riešenia.
  2. Zvážte možnosti dieťaťa
    Pre rodiča je najťažšie zvážiť možnosti svojho dieťaťa. Niekedy preceňujeme jeho schopnosti alebo naopak, v dieťati sa snažíme naplniť si naše nesplnené túžby. Preto je dôležité rozprávať sa aj s jeho učiteľmi, kariérnymi či výchovnými poradcami už na základnej škole.  
  3. Nečakajte do poslednej chvíle
    O tom, na akú školu by dieťa chcelo ísť po skončení základnej školy nestačí hovoriť v deviatom ročníku. To už býva väčšinou neskoro. Treba si uvedomiť, že dostať sa na niektoré stredné školy, vyžaduje dlhšiu prípravu. Nič nezvyčajné nie je aj prípadné doučovanie.
  4. Vysvetľujte
    Na niektoré povolania nestačí len stredná škola. Bude to chcieť viac úsilia. Po strednej škole nasleduje  štúdium na vysokej škole, preto je dôležité zvážiť možnosti a objektívne posúdiť schopnosti dieťaťa. Strata motivácie niekedy ovplyvní to, či dieťa školu vyštuduje.
    Ivana Gregorová, odborníčka na regionálne školstvo vysvetľuje, že gymnáziá sú zamerané všeobecne, stredné odborné školy umožnia žiakovi získať zručnosti a profilovať sa už počas štúdia. „Rovnako však platí, že aj zo strednej odbornej školy je možné pokračovať v úspešnom štúdiu na vysokej škole. Ak teda vaše dieťa túži stať sa elektrotechnikom, môže po priemyslovke pokračovať na fakulte elektrotechniky niektorej z vysokých škôl. Nemusí ísť nevyhnutne na gymnázium,“ dodáva.
  5. Informujte sa
    Vyznať sa v súčasnom trhu práce si niekedy vyžaduje skúsenosti detektíva. Rovnako veľa úsilia vás bude stáť vyznať sa v sieti stredných škôl. Pri výbere strednej školy je však dôležité, aby ste sa zaujímali o konkrétne odbory, ktoré daná stredná škola ponúka. Nerozhodujte sa iba podľa jej názvu.
    Čo si môžete predstaviť pod daným povolaním a ktorý odbor ísť študovať si môžete prečítať aj tu: http://zsodborne.sk/wp-content/uploads/2017/01/SIOV-katalog-pracovnych-pozicii.pdf  

V rámci výberu štúdia je rovnako potrebné zvážiť aj finančné nároky na štúdium, aby sa nestalo, že pre nedostatok financií vaše dieťa nebude môcť štúdium dokončiť.

www.dualnysystem.sk/letnakampan.aspx

5 rád, ako pomôcť Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Pracovný Pláž Magio Kariéra Pohovor Príprava Kariera.sk Pripraviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Štátny inštitút odborného vzdelávania; Foto: Shutterstock
Staršie správy
Staršie správy