Čaká po lete vaše dieťa rozhodnutie kam na strednú školu?

„Až 70% študentov si vyberá strednú školu samostatne. Rodičia ovplyvňujú rozhodnutie u každého štvrtého, viac v prospech gymnázií.“ Aj toto je jeden z výsledkov prieskumu, ktorý si nechal vypracovať Štátny inštitút odborného vzdelávania.

Podľa prieskumu realizovaného v decembri 2016 na vzorke 600 respondentov z radov rodičov a žiakov sa rodičia svorne zhodujú v tvrdení, že rozhodnutie o výbere strednej školy nechávajú na svoje dieťa, aby im neskôr deti nevyčítali ich intervenciu. Navyše mnohí z nich nevidia rozhodnutie o výbere strednej školy ako niečo, čo osud ich dieťaťa nezvratne nasmeruje, ako to bolo v minulosti.

Je to však naozaj tak? Vedia naše deti samé posúdiť, ktorý študijný či učebný odbor im v budúcnosti prinesie uplatnenie a ktorý nie? Je naozaj pravda, že je jedno akú školu vaše dieťa skončí aj tak sa zamestná v inom odbore?

„Počas svojej školskej praxe sa často stretávam s tým, že žiaci mávajú málo informácií o tom, kde sa môžu s ktorým odborom uplatniť, keď sa rozhodujú na ktorú školu pôjdu. Po roku či dvoch štúdia na strednej škole strácajú motiváciu, lebo si vôbec nevedia predstaviť svoje uplatnenie v ňom,“ hovorí Ing. Karol Kanovský, riaditeľ súkromnej Spojenej školy EDUCO z Námestova.

Podľa prieskumov spoločnosti Trexima Bratislava a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR až  32% vysokoškolsky vzdelaných ľudí pracuje na stredoškolskej pozícii a až 60% stredoškolských absolventov nepracuje v odbore. Rovnako tak prieskumy ukazujú, že každý tretí absolvent vysokej školy si nenájde vysokoškolskú pozíciu do päť rokov od ukončenia štúdia.

Radovan Maxin z Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti SR hovorí: „Zamestnávatelia v dnešnej dobe hľadajú pracovníkov kvalifikovaných pre dané pracovné miesto. V rámci ich podnikania nie je pre nich výhodné si najskôr pracovníkov rekvalifikovať alebo preškoľovať, aby mohli vykonávať danú pozíciu“.

Na otázku, ako zamestnávatelia vidia kvalifikovaného zamestnanca, Radovan Maxin dodáva: “Je to človek, ktorý skončí školu v danom odbore a v ňom sa aj zamestná. Vhodné je, ak už počas školy získava pracovné skúsenosti z reálnej praxe, v prípade stredných odborných škôl je výhodou absolvovanie časti praktickej výučby práve u zamestnávateľa v rámci systému duálneho vzdelávania.“

Porozprávajte sa s vaším dieťaťom o jeho budúcnosti už teraz. Inšpirovať sa môžete aj v príbehoch  úspešných ľudí, ktorí skončili strednú odbornú školu: www.dualnysystem.sk/letnakampan.aspx

Čaká po lete vaše Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Pracovný Pláž Magio Kariéra Pohovor Príprava Kariera.sk Pripraviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Štátny inštitút odborného vzdelávania; Foto: Shutterstock
Staršie správy
Staršie správy