Najhoršie tipy kolegov v práci: Takto to sa s nimi vysporiadate

Ak by ste hľadali zamestnanie, v ktorom sú vzťahy medzi kolegami bezproblémové, asi by ste hľadali márne. V každej kancelárii sa nájde aspoň jedna osoba, s ktorou vedieť vychádzať je naozajstné umenie. Možno sa neustále na všetko sťažuje, možno smeruje na všetkých nepríjemné sarkastické poznámky. Alebo vám zo života robí peklo? Pozrite sa na najhoršie typy kolegov v práci a naučte sa, ako sa k nim správať tak, ako si zaslúžia.

 

  1. Ten, čo vždy ohovára šéfa
    Poznáte tento typ kolegu? Pri každej príležitosti spomenie, aký je váš šéf neschopný hlupák a ako by on jeho prácu zvládol stokrát lepšie. Za šéfovým chrbtom sa len sťažuje, ohovára a osočuje, no hneď ako sa nadriadený zjaví, nastáva obrat o 180 stupňov a vy kolegu zrazu nespoznávate, keď je zo šéfa nadšený a správa sa k nemu ako k najlepšiemu priateľovi.
    Riešenie: Nenávisť kolegu k vášmu nadriadenému vás pravdepodobne nijako neovplyvní, stavia vás to však do nepríjemnej situácie. Ak vás už nebaví počúvať neustále kritizovanie a ohováranie vášho šéfa, pretože vy s ním žiaden problém nemáte, jednoducho povedzte, že nechcete byť zatiahnutý do týchto konverzácií a radšej by ste sa mohli rozprávať o niečom inom.
  2. Hviezda kancelárie
    Vie všetko najlepšie a ak by aj nevedel, donúti vás myslieť si to. Preto skritizuje všetky nápady, ktoré nie sú jeho, hoci môžu byť vynikajúce.
    Riešenie:S takýmto kolegom sa dá bojovať dvoma spôsobmi: svoje nápady nenecháte zmietnuť zo stola a budete za ne bojovať. Musíte si však pripraviť nepriestrelné argumenty. Druhý spôsob je presvedčiť takéhoto kolegu, že váš nápad je tak trochu aj jeho a preto by sa mal určite zrealizovať.
  3. Kolega, ktorý ma toho vždy veľmi veľa a nestíha
    Už hneď ráno, ako vstúpi do kancelárie, musia všetci vedieť, že dnes má toho neuveriteľne veľa a nestíha. Preto začne “preventívne“ rozdeľovať svoje úlohy a delegovať ich na iných. Takto jednoducho si urobí čas niekoľko káv, rozhovorov v kuchynke či na nákupy cez e-shopy.
    Riešenie:
    Ak už máte dosť vykonávania práce za iných, hrajte ich hru. Spravte zo seba úplného hlupáka, ktorý netuší, ako danú úlohu urobiť alebo buďte úprimný a povedzte im, že máte dosť svojich úloh a nemáte čas na tie ich.
  4. Pätolizač
    Poznáte tie slizké kreatúry, ktoré idú za svojím aj cez mŕtvoly? Sú ochotní stať sa najlepšími priateľmi so šéfom, pretože dúfajú, že im to zaručí povýšenie – a to aj napriek tomu, že je v tíme niekto lepší a šikovnejší, kto by si povýšenie zaslúžil viac.
    Riešenie: Pri takýchto typoch si dávajte dobrý pozor a pozorne sledujte to, čo robia. Ak vidíte, že šéf absolútne netuší, kto si ho obmotáva okolo prsta a prehliada šikovných ľudí v tíme, riešenie je jednoduché. Pošlite mu e-mail alebo si s ním dohodnite stretnutie, na ktorom ho upozorníte, že vaši kolegovia  naozaj tvrdo pracujú a zaslúžili by si odmenu. Prípadne spomeňte sám seba – ale pozor, vždy majte pripravené dôkazy, ktoré potvrdia vaše slová.
  5. Ten, ktorý ignoruje vaše požiadavky
    Na vaše požiadavky nereaguje, ignoruje vaše e-maily a nikdy nesedí pri svojom stole, keď sa za ním vyberiete?
    Riešenie: Ak sa takéto správanie bude opakovať, upozornite ho na to v e-maile. Spomeňte mu, že sa budete informovať u jeho nadriadeného, prečo s ním viazne komunikácia. Ak nezareaguje ani po tejto informácií, ozvite sa jeho šéfovi.
  6. Ten, čo rozširuje klebety
    Máte v práci kolegu, ktorý rozširuje klebety a vyťahuje špinu na každého v kancelárii? S touto osobou naozaj nechcete mať veľa spoločného.
    Riešenie: Niekedy ohováračom nedôjde, že ich reči nechcete počúvať. Riešení je preto jednoducho. Môžete si nasadiť slúchadlá alebo mu jednoducho priamo povedať, že nie ste fanúšikom pracovných klebiet.
  7. Večne nešťastný
    Pretože v celej tejto firme je to zlé, šéf s k nemu nespráva dobre, obed nebol chutný, kolegovia ho stále ohovárajú, všetci mu hádžu polená pod nohy... a v sťažnostiach by sa dalo pokračovať do nekonečna. Máte takéhoto negativistického kolegu aj vy?
    Riešenie: Jedinou možnosťou je vyhnúť sa mu za každú cenu. Ak sa objaví vo vašej blízkosti, rýchlo zmiznite. Ak sedí blízko vás, povedzte mu, že toho máte veľa a musíte pracovať.


Viac o téme: Práca Kolegovia Kolega
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy