Lietajú nikam: Aerolinky našli spôsob, ako vykryť straty a aspoň niečo zarobiť

Austrálsky letecký dopravca Qantas Airways začal ponúkať sedemhodinový vyhliadkový let nad Veľkou koralovou bariérou. Miesta v lietadle sa vypredali v priebehu desiatich minút. Aerolinky tak nadväzujú na trend lietania "nikam", ktorého rozmach sa zaznamenal najmä v Ázii, uviedla agentúra Reuters. Lety, ktoré začínajú a končia na rovnakom letisku, dopravcom kompenzujú výpadok príjmov spôsobeným pandémiou koronavírusu.

Opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu koronavírusu, najmä sprísnenie režimu na hraniciach, pripravili letecké spoločnosti z ázijsko-pacifického regiónu takmer o všetkych zákazníkov. Z dát asociácie APPA (Association of Asia Pacific Airilines) vyplýva, že v júli sa počet cezhraničných cestujúcich medziročne znížil o 97,5%. 

Niektoré tamojšie aerolinky sa preto uchýlili k vyhliadkovým letom, u ktorých nie je nutné prekročiť hranice jednotlivých krajín. Teraz sa k nim pridal aj najväčší austrálsky letecký dopravca Qantas, ktorý ponúka nízky prelet ponad horu Uluru, Veľkú koralovú bariéru a záliv Port Jackson, okolo ktorého vzniklo mesto Sydney.

Cena leteniek se pohybuje od 787 po 3 787 austrálskych dolárov (približne 480 až 2 300 eur). Celkom 134 dostupných miest sa vypredalo rýchlo. „Je to asi najrýchlejšie vypredaný let v histórii spoločnosti," povedala agentúre Reuters hovorkyňa Qantas. Ľudom podľa nej chýba lietanie a dopravca preto zvažuje, že svoju ponuku vyhliadkových letov rozšíri. 

Dopyt po lietaní "nikam" je vysoký aj v iných krajinách. Voľné miesta vo vyhliadkovom lete okolo kórejského ostrova Jeju, ktorý ponúkal taiwanský dopravca Tigerair za 6 888 taiwanských dolárov (približne 200 eur), sa podľa médií vypredal v priebehu štyroch minút. Záujem podporil aj voucher na "post-covidový" let z Taiwanu do Kórey, ktorý bol súčasťou letenky.

Ekológovia varujú

Budúci mesiac sa na trend vyhliadkových letov chystá naskočiť aj vlajková letecká spoločnosť zo Singapuru. O svojich plánoch dopravca Singapore Airlines informoval aj tamojší denník. Medzi ekológmi však plány spoločnosti vyvolali vlnu kritiky. „Nabádajú k bezdôvodnému, uhlíkovo náročnému cestovaniu. Je to však len dočasné riešenie, ktoré navyše odvádza pozornosť od politiky nevyhnutnej ku zmierneniu klimatickej krízy," citovala agentúra Reuters prehlásenie singapurskej aktivistickej skupiny SG Climate Rally.

Viac o téme: Dovolenka Letenky Lety Cestovanie
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes, reuters; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy