10 chýb, ktoré inteligentní ľudia nikdy nerobia

Každý robí chyby, je to prirodzené, no nie každý sa z nich poučí. Niektorí ľudia robia rovnaké chyby znova a znova, potom nie sú schopní posunúť sa ďalej a nevedia prečo.

Keď robíme chyby, býva veľmi ťažké si ich priznať, pretože to pociťujeme ako útok na našu sebaúctu. Táto tendencia predstavuje obrovský problém. Nový výskum totiž dokazuje niečo, čo sa nám zdravý rozum snaží povedať už dlho – plné uznanie a prijatie chýb je jediný spôsob ako sa vyhnúť ich opakovaniu. Mnohí z nás s tým však aj naďalej zápasia.

Výskumníci z klinického psychofyziologického laboratória z Michiganskej štátnej univerzity zistili, že s ohľadom na chyby sa ľudia delia do dvoch skupín: tých, ktorí majú nemenný spôsob rozmýšľania (kašľať na to, aj tak v tom nikdy nebudem dobrý) a druhých s rastovým spôsobom uvažovania (ďakujem za tip, pozrime sa na to, čo som urobil zle, aby som to nespravil znova).

„Tým, že budeme svoje chyby brať do úvahy, sme schopní investovať viac času a úsilia do ich nápravy,“ hovorí autor štúdie Jason Moser. „Výsledkom je, že donútime svoje chyby pracovať pre nás.“

Tí s rastovým spôsobom rozmýšľania vždy dopadnú na nohy, pretože si uvedomia svoje chyby a použijú ich na zlepšenie samého seba. Tí, ktorý majú rastový spôsob uvažovania omyly nevyhnutne opakujú, lebo všetku snahu venujú ich ignorovaniu.

Inteligentní, úspešní ľudia nie sú v žiadnom prípade voči chybám imúnni, no dokážu sa z nich učiť. Inými slovami, rozpoznajú príčiny svojich problémov a nikdy neurobia tú istú chybu dvakrát.

10 chýb, ktoré múdri ľudia nikdy nerobia dvakrát:

  1. Veriť niekomu či niečomu, čo vyzerá príliš dobre, aby to bolo skutočné
  2. Robiť tú istú vec znova a znova očakávajúc rozdielny výsledok
  3. Očakávať okamžité uspokojenie
  4. Fungovať bez rozpočtu
  5. Stratiť zo zreteľa cieľ
  6. Hrať sa na niečo, čím nie ste
  7. Neplniť si úlohy
  8. Snažiť sa spraviť každého šťastným
  9. Hrať sa na obeť
  10. Snažiť sa niekoho zmeniť

Robíte niektoré z týchto chýb aj Vy?

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy