Inšpirujte sa švédskou metódou döstädning: Zbavte sa zbytočností a usporiadajte si život od základov

Pokladáte sa za pedanta, ktorý má svoje veci dokonalo uložené, alebo milovníka nakupovania, ktorý sa dokáže riadne odviazať? Spozornieť by mala v tejto chvíli najmä druhá skupina. Máme pre vás nachystaný menší test, ktorý preverí vašu pamäť a zmysel pre organizáciu. Spomeniete si, kde máte uloženú pracovnú zmluvu, cestovný pas alebo náhradné baterky do ovládača? Pamätáte si, ako ste hrávali kedysi tenis? Kde ste si uložili tenisovú raketu? A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Pokiaľ nemáte o svojich veciach prehľad, nasvedčuje to faktu, že ich máte zbytočne priveľa.

Prostredie domova významne vplýva na duševnú pohodu. Pozitívna energia vychádzajúca z vášho obytného priestoru vplýva nie len na vás samotných, ale aj vaše okolie.

Čo je döstädning?

Túto metódu spopularizovala Margareta Magnusson. Aj keď sa v preklade nachádza slovo smrť (dö; städning znamená upratovanie), nemusíte sa obávať. Nejedná sa o žiadne „predsmrtné upratovanie“ a nemá to nič dočinenia so smrťou. Cieľom je zbaviť sa prebytočných vecí a urobiť si v živote poriadok.

Zabudnite na nostalgiu a žite prítomnosťou

Vybavte si v mysli suveníry z dovoleniek alebo CD-čka s obľúbenými hitmi, ktoré sa viažu na spomienky z mladosti. Skutočne ich potrebujete, alebo ste si na nich spomenuli až teraz, po niekoľkých rokoch? V skutočnosti už možno ani nemáte CD-prehrávač a netušíte, kde skončila magnetka z dovolenky v Egypte. Množstvo vecí si odkladáme z nostalgie, pretože nás s nimi spájajú príjemné zážitky. Máme pre vás menšiu radu. Spomienky si uchovávajte v svojej hlave, nepotrebujete k tomu upomienkové predmety.

Zorganizujte si svoj životný priestor

Životné upratovanie nie je záležitosťou jedného víkendu, môže trvať dni, mesiaci a dokonca až roky. Prebytočné veci odstraňujte postupne, začnite v šatníku, pokračujte zásuvkami, až sa nakoniec dostanete do všetkých zákutí vášho domova. Podstatou nie je hromadné bezhlavé vyhadzovanie, ktoré by vo vás mohlo vyvolať negatívne emócie, ale vyradenie vecí, ktorých éra dávno skončila a vy ich už k životu nepotrebujete. Riaďte sa základným pravidlom, každá vec má svoje miesto. Tak sa vám už nikdy nestane, že tesne pred odchodom z domu, budete zúfalo pátrať po kľúčoch od auta alebo nezvestnom mobile.

Čím skôr začnete, tým skôr vnesiete do svojich životov poriadok.

Pre mnohých sa to môže zdať ako náročná úloha, veľakrát viac emocionálne ako fyzicky. To je pravdepodobne dôvod, prečo Margareta Magnusson tiež navrhla, aby sme sa po splnení tejto náročnej úlohy patrične odmenili. Doprajte si masáž, zaslúžený relax vo wellness, vyvetrajte si hlavu v horách, alebo vychutnajte jedlo v obľúbenej reštaurácii.

Pokiaľ vás metóda döstädning zatiaľ nepresvedčila o svojom čare, stále sa môžete obrátiť na staroveké čínske umenie feng-shuej, ktoré vychádza zo spojenia ľudí s prostredím, v ktorom sa pohybujú najčastejšie. Podstatou je vytvoriť harmóniu medzi danou osobou a konkrétnym miestom.

Vráťme sa ale späť k döstädningu. Nebojte sa odpútať od materiálnych vecí, ktoré držíte z nostalgie. Vzdáte sa tak zbytočností, ktoré k životu nepotrebujete a nie životných spomienok, ku ktorým sa v mysli môžete kedykoľvek vrátiť.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: RED, Foto

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy