Ako byť bez stresu v živote aj v práci? Všetko, čo musíte urobiť, je zmeniť svoj postoj

Za posledné dva roky sme boli vystavení väčšiemu stresu ako kedykoľvek predtým. To sa odráža na našom pracovnom a súkromnom živote, takže mnohí uvažujú o tom, že úplne zmenia svoju kariéru v nádeji, že si nájdu prácu bez akéhokoľvek stresu.

Výskum ukazuje, že tento spôsob uvažovania o strese ako o výzve zmierňuje mnohé negatívne dôsledky

Stres má zlú povesť. Hovorí sa, že znižuje našu produktivitu a časom môže viesť k veľmi vážnym zdravotným problémom. Ale v dnešnej dobe je neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Už samotnou existenciou sme vystavení stresu. Len sa zamyslite nad tým, čo dáva zmysel vášmu životu. Pre väčšinu ľudí ich zoznam obsahuje určitú kombináciu zmysluplnej práce, interakcie s rodinou a komunitou a prínosu pre svet. Teraz sa na chvíľu zamyslite nad najväčšími zdrojmi stresu vo vašom živote. Pre väčšinu ľudí sa odpovede výrazne prekrývajú s prvým zoznamom: práca, rodina, deti, potreby komunity. To je to, čo klinická psychologička a prednášateľka TED Kelly McGonigal nazýva paradoxom stresu – zdôrazňujeme len veci, na ktorých nám záleží.

Výskum ukazuje, že stres je vedľajším produktom každého života, ktorý má zmysel a účel: veľká štúdia v USA zistila, že ľudia s veľmi zmysluplným životom sa obávajú viac a zažívajú viac stresu ako ľudia s menej zmysluplným životom. Úroveň stresu teda hovorí o tom, aký zmysluplný je náš život, no stále predstavuje hrozbu pre naše zdravie. To sa však môže zmeniť, bez ohľadu na prácu, v ktorej sa nachádzame, píše zadovoljna.hr.

Čo je kľúčom k riešeniu?

Len uznanie skutočnosti, že váš stres ukazuje, že vám na ňom záleží, môže zmeniť váš vzťah k stresu. To podporí rozvoj motivácie, keďže veci, ktoré pre nás niečo znamenajú, si vyžadujú naše úsilie. Namiesto toho, aby sme sa vyčerpávali, môžeme stres obrátiť vo svoj prospech a myslieť takto: Je to pre mňa dôležité a dosť mi záleží na tom, aby som to napravil. Podľa Psychology Today výskumy ukazujú, že tento spôsob uvažovania o strese ako o výzve zmierňuje mnohé negatívne dôsledky tradičného uvažovania o strese ako o hrozbe.

Samozrejme, prácu môžete zmeniť aj vtedy, ak vaše súčasné prostredie vnímate ako nepodporujúce a nevidíte iné východisko. Majte však na pamäti, že práca bez aspoň pozitívneho stresu môže byť zbytočná. Takže namiesto hľadania „menej stresujúcej“ práce zvážte hľadanie zmysluplnejšej alebo sa viac zamerajte na zmysel a účel práce, ktorú máte. Opýtajte sa sami seba, ako vaša práca pomáha iným. Nemusia to byť veľké veci, ako je vyliečenie choroby, ale premýšľajte o tom, ako vaše úsilie robí ostatných pohodlnejšími alebo aspoň trochu jednoduchšími. Opýtajte sa sami seba, ako vám vaša práca pomáha žiť vaše hodnoty, či už priamo alebo nepriamo.

Ak už nič iné, opýtajte sa sami seba, ako vás vaša súčasná práca môže priviesť k tej, ktorú skutočne chcete. Možno chcete zmeniť svoju kariéru, a na vzdelávanie potrebujete peniaze navyše. V tom prípade práve tá práca, ktorú momentálne robíte, bude vašou vstupenkou do vysnívanej kariéry. Spomeňte si na to vždy, keď budete pociťovať nával stresu.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, myjob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy