10 najčastejších chýb v neverbálnej komunikácii: Robíte ich aj vy?

Vedeli ste, že bez ohľadu na to, ako starostlivo si vyberáte svoje slová alebo oblečenie, existujú malé chybičky, ktoré môžu sabotovať vašu profesionálnu komunikáciu? Bez ohľadu na to, koľkokrát vyladíte svoju prezentáciu k dokonalosti, zlá neverbálna komunikácia môže pokaziť celkový dojem. Chyby v neverbálnej komunikácii si často neuvedomujeme, môžu však mať negatívny dopad na vzťahy s ostatnými. Tento článok vám preto poradí, čomu sa máte vyvarovať.

  1. Uzavreté telo
    Či už budete sedieť, alebo stáť, vaše telo by malo byť uvoľnené a otvorené. Nekrížte ruky ani nohy. Pôsobili by ste potom dojmom, že niečo skrývate.
  2. Zaťaté päste
    Aj v tomto prípade platí, že uzatvárate svoje telo. Navyše pôsobíte agresívnym dojmom. Dlane by mali byť otvorené.
  3. Podávanie ruky
    Snažte sa byť tým prvým, kto podá ruku, nerobte to však násilne. Nebuďte nervózny. Vaše ruky by mali byť suché, pravidelne si ich preto umývajte alebo utierajte.
  4. Postoj
    Zlé držanie tela poukazuje na bojazlivosť alebo lenivosť. Každopádne nevzbudzuje dôveru. Držte preto rovné ramená, zatiahnuté brucho a snažte sa vzpriamene aj sedieť.
  5. Zvraštené obočie
    Tento výraz vzbudzuje v ľuďoch pocit opovrhnutia a zmätku. Snažte sa preto skôr otvárať oči, keď niekto povie niečo zaujímavé. Vaša tvár by mal byť čo najotvorenejšia.
  6. Uhýbanie očami
    Udržujte očný kontakt. Neznamená to uprene hľadieť do očí bez prestávky, pohľad je však potrebné opätovať, aby ste u druhej strany vzbudili pocit, že ste úprimný a nič neskrývate.
  7. Agresívne prikyvovanie
    Nervozita niekedy spôsobuje, že pri súhlase príliš rýchlo pokyvujeme hlavou. Reč tela by pritom mala byť pomalá a nepripomínať záchvat.
  8. Ošívanie
    Ak chcete pôsobiť sústredene a dať najavo svoj záujem, mali by ste sa vyhnúť podupkávaniu, cvakaniu perom, kresleniu si, hraniu sa nechtami alebo vlasmi, škrabanie, poklepávanie prstami o stôl a pod.
  9. Divoké gestá
    Komunikovať s použitím rúk a ramien je prirodzené, nemali by ste to však preháňať. Väčšie gestá používajte iba pre zdôraznenie.
  10. Nesústredenosť
    Mali by ste sa vždy sústrediť na rozhovory, ktorých ste súčasťou. Nenechajte sa vyrušiť ničím nepodstatným.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, prosuccess
 
Staršie správy
Staršie správy