Prilepšite si k platu: Tieto činnosti vám dokážu priniesť peniaze navyše

Hoci sa hovorí, že peniaze nie sú všetko, predsa len je pravda, že je lepšie plakať nad svojím osudom v limuzíne, než v krabici pod mostom. Peniaze jednoducho hýbu svetom a priznajme si, že ich nikdy nie je dosť - vždy je potrebné ešte niečo poplatiť, vždy je tu ešte niečo, čo by sme si radi kúpili, alebo by sme chceli urobiť radosť našim blízkym. V práci je ale ťažké postupovať rýchlo smerom nahor, takže peniaze nemusia pribúdať tak rýchlo, ako by sa nám páčilo. Našťastie je tu ale vždy možnosť, ako si privyrobiť niečo bokom. Kde všade sa dajú zarobiť nejaké peniaze navyše?

  • Predajte nepotrebné

Najjednoduchšia cesta, ako si privyrobiť, je predaj toho, čo už nechcete. Kopia sa vám doma knihy, oblečenie, nábytok či takmer nepoužívaná elektronika? V takom prípade máte ideálny tovar do rôznych bazárov a internetových aukcií. Predať možno prakticky čokoľvek, pretože každá vec má svojho kupca. Nespornou výhodou je, že si nielen privyrobíte, ale navyše si doma urobíte poriadok.

  • Dávajte rady a konzultácie

Ak máte skúsenosti a znalosti v odbore, nemal by byť problém privyrobiť si radením mladšej generácii. Zatiaľ čo v školách sa študenti učia teóriu, praxi je v ich štúdiu mizivo málo. A keď potom vyjdú školu, rozhliadajú sa a zisťujú, že vo svete to funguje úplne inak, než si museli natĺcť do hlavy. Používajú sa iné technológie, iné postupy, sú iné pravidlá. Každý odbor funguje v každej firme inak, a preto rozhodne nie je na škodu dávať rady tým, čo o rady stoja. Rady by mali byť prínosné, ale tiež by mali mať svoju cenu.

  • Vytváranie webov alebo aplikácií

Ak máte jednoduchý, ale praktický nápad, rozhodne ho zrealizujte. Ak vytvoríte webovú stránku alebo nejakú aplikáciu, ktorá ľudí bude zaujímať, a budú s ňou pracovať, môžete si niečo málo týmto spôsobom ušetriť stranou. A pritom to nestojí ani toľko námahy na údržbu. A ak viete aj trochu programovať alebo písať kódy, skúste si nájsť brigádu v odbore upravovania webov. Ako dizajnér si môžete tiež prísť na pekné peniaze, pretože je tu neustále dopyt.

  • Písanie na voľnej nohe

Pokiaľ viete dobre gramatiku, vaše texty majú hlavu a pätu a k tomu máte vedomosti z nejakého odboru, určite skúste písať na voľnej nohe. V dnešnej dobe je veľa firiem alebo jednotlivcov, ktorí hľadajú copywritera na svoje blogy alebo propagátorov svojich produktov. Najskôr by ste si ale mali spraviť menšie portfólio a až potom očakávať za svoju prácu peniaze. Je to trošku dlhšia cesta, ale všetko to môžete robiť z pohodlia domova.

  • Doučovanie

Ak máte skúsenosti s nejakým predmetom, ktorý sa vyučuje na škole (či už strednej alebo vysokej), využite príležitosť a začnite doučovať. Najlepšie sa "predávajú" znalosti jazykov, pretože tie sú a budú neustále potrebné. Môžete ale tiež doučovať odborné predmety, matematiku, fyziku, slovenčinu, a podobne. Stačí len vytvoriť inzerát a počkať, až sa vám ozvú nejakí zúfalí študenti. Bude to však chcieť trpezlivosť.

  • Osobný tréner

Dobrý spôsob ako si privyrobiť pre tých, ktorí radi športujú a už sa nemôžu pozerať všetkých tých ľudí, ktorí v posilňovni poriadne nevedia, čo majú robiť. Staňte sa osobným trénerom a pomôžte niekomu s jeho začiatkami v cvičení. Jediný háčik je v tom, že si najskôr pravdepodobne budete musieť urobiť kurz, aby ste sa mohli stať osobným trénerom. Na druhej strane by sa vám to ale rýchlo malo vrátiť. Obzvlášť po Vianociach budú telocvične plné ľudí s predsavzatiami.

  • Prekladanie textov

Ak ste dobrý na jazyky, vždy si môžete privyrobiť prekladmi. Na rôznych stránkach sa neustále dopytujú jazykové služby, medzi ktorými dominujú služby prekladateľské. Čím viac jazykov môžete ponúknuť, tým lepšie. A čím náročnejšie alebo menej známe jazyky ovládate, tým lepšie. Preklady z angličtiny alebo nemčiny sú základom, po tých bude dopyt vždy, ale tiež nemusia byť až tak dobre ohodnotené. Potom sú jazyky, ako napríklad čínština, japončina, nórčina, a podobne, ktoré už sú lepšie finančne ohodnotené. Rovnako ako pri písaní textov by ste si mali portfólio, aby ste si potom mohol vyberať z lepších ponúk.

  • Predávajte svoje vlastné výrobky

Ak ste manuálne zručný, háčkujete, pletiete, vyrábate šperky, obrázky, pečiete torty a koláčiky, ponúknite svoje výrobky ostatným online a odpoveď na otázku ako si privyrobiť je jasná. Existuje množstvo portálov s ručne vyrábanými výrobkami, kde si cenu určujete sami. Veľakrát nemusíte byť ani zručný a stačí napríklad len pozbierať vlašské orechy blízkosti bydliska. Portály si za predaný tovar väčšinou berú nulovou alebo zanedbateľnú províziu. Zvlášť zaujímavé sú v poslednej dobe ,,hand made výrobky", o ktoré je veľký záujem. Blížia sa navyše opäť Vianoce.

Možností, ako si privyrobiť, aj keď máte prácu na plný úväzok, je mnoho. Stačí sa poobzerať a mať trochu šťastia. Nájsť dobre platenú brigádu môže nejakú chvíľu trvať, takže to rozhodne nevzdávajte hneď na začiatku cesty. Na Kariéra.sk si navyš môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Nájdete medzi nimi aj rôzne zaujímavé brigády. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Peniaze Práca Brigáda Zárobok Privyrobenie Doučovanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, emuzi

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy