Chcete vedieť, ako na tom ste? Skúste odpovedať na tieto otázky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

"V škole sme boli väčšinou odmeňovaní za správne odpovede," píše motivačný kouč a autor knihy Do It Today. "A to znamená, že sme si neosvojili kľúčovú znalosť: klásť správne otázky." Preto si Darious Foroux minimálne raz za mesiac vyhradí 10 minút času, otvorí aplikáciu, kde má zoznam otázok, a pravdivo si na ne odpovie. "Vďaka odpovediam som schopný robiť dobré rozhodnutia, sledovať, ako sa posúvam, a reflektovať, čo sa okolo mňa deje."

Tak vezmite do ruky ceruzku a papier, urobte si čaj a vrhnite sa na krátke interview sami so sebou. Niečo sa o sebe dozviete a zároveň budete vedieť, na čo sa sústrediť.

  1. Som šťastný? Prečo áno / prečo nie?
    "Najradšej začínam krátkymi uzavretými otázkami. Priveľmi nad nimi nepremýšľam, zvyčajne si zapíšem to prvé, čo mi príde na myseľ." Ak priznáte, že spokojní nie ste, a poviete si aj prečo, zistíte, čo by ste mali vo svojom živote vyriešiť ako prvé.
  2. Som vďačný? Za čo?
    "Táto otázka mi pripomína, aby som nezabudol byť rád za to, čo mám." Preto si spomeňte na to, čo vám prináša radosť, a na to, čo nie je samozrejmosť. Uvidíte, že sa všetko hneď ukáže v trochu svetlejších farbách.
  3. Som spokojný v práci?
    V práci trávime tretinu dňa, preto je zbytočné sa v nej trápiť. Ak spokojní nie ste, začnite hľadať inú, lepšiu. Otvorte si nové dvere.
  4. Cítim sa dobre? Prečo áno / prečo nie?
    Šťastie nie je jediná podmienka spokojnosti. Dobre sa musíte cítiť tiež po fyzickej a psychickej stránke. Odpovedzte si, ako na tom ste, a hľadajte dôvody, prečo to nie je ideálne. Ak si napríklad priznáte, že mávate často splín, naplánujte si stretnutie s priateľmi. Zdvihnú vám náladu.
  5. Učím sa niečo nové?
    "Aby ste rástli, musíte sa učiť a zažívať nové veci," myslí si Doroux. Ak zistíte, že ste zaspali na vavrínoch, skúste si dať napríklad mesačnú výzvu, v priebehu ktorej zažijete každý deň niečo nové.
  6. Kam sa uberá moja kariéra?
    Nemusíte mať nutne prehľad o tom, ako ďaleko je povýšenie alebo iné kariérne zmeny, táto otázka smeruje skôr k tomu, či spĺňate svoje dlhodobé pracovné ciele. Ak ste si napríklad vytýčili, že si chcete v nasledujúcom roku pridať kompetencie, uistite sa, že robíte všetko pre to, aby sa tak stalo.
  7. Čo mi v práci dáva zmysel?
    Je to jednoduché: akonáhle v práci nevidíte zmysel, nebude sa vám do nej chcieť chodiť. Preto si ho pripomeňte, a pokiaľ naň neprídete, vráťte sa k otázke číslo tri.
  8. Ako sa môžem zlepšiť?
    Nech už robíte čokoľvek, vždy sa môžete posúvať. A teraz nehovoríme len o práci, ale napríklad aj o tom, ako fungujete s rodinou a svojimi blízkymi. Ak viete, že máte niekde medzery, zamyslite sa, ako a čím ich vyplniť.
  9. Čo je pre mňa priorita číslo jedna?
    S jasnými prioritami sa ľahšie robia rozhodnutia. Akonáhle budete vedieť, na čom vám momentálne najviac záleží, budete napríklad vedieť, čomu (alebo komu) sa naopak nevypláca venovať čas.
  10. Ako môžem svoj cieľ dosiahnuť rýchlejšie?
    Dajme tomu, že ste v otázke č. 9 odpovedali, že priorita č. 1 je presťahovanie sa do vlastného. Teraz sa zamyslite, čo môžete urobiť pre to, aby sa to stalo. Zvážte napríklad, kde môžete ušetriť alebo čo si odoprieť.
  11. Čo by som mal prestať robiť?
    Uvedomenie je prvý krok k tomu, aby ste prestali plytvať energiou na aktivity, ktoré vám skôr uberajú životnú silu. Odpoveď si zapíšte veľkým písmom a pokojne si ju potom dajte niekam na oči, aby sa vám stále pripomínala.
  12. Akým úlohám sa vyhýbam a prečo?
    Všetci niekedy prokrastinujeme. Ak ale viete, že zo svojho to-do listu stále odsúvate jednu a tú istú položku, je načase položiť si otázku prečo. Bojíte sa, že to nezvládnete? Neviete, ako na to? Nech už bude odpoveď akákoľvek, vždy vám napovie, koho požiadať o radu.
  13. Môžem dnes niekomu zlepšiť náladu?
    Uznajte, že sa sami cítite dobre, keď môžete niekomu zlepšiť náladu alebo ho inak potešiť. Zamyslite sa nad tým, kto by to mohol byť a aký dobrý skutok by ste mohli urobiť. Čo napríklad milý telefonát rodinným príslušníkom?
  14. Akú otázku som si nepoložil?
    Odpoveď na túto otázku sa bude rovnako ako vy neustále meniť. Keď ju nájdete, odpovedzte si na ňu a zvážte, či ju nabudúce nezaradiť do zoznamu.
Viac o téme: Cesta Inšpirácia Šťastie Život Úspech Otázky Motivácia Produktivita Smerovanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Forbes, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy