9 jednoduchých spôsobov, ako nepadnúť do pascí, ktoré si vytvorila vaša myseľ

Niekedy môžeme mať pocit, akoby celý náš život pozostával z jedného dlhého zápasu s našimi emóciami, lenivosťou a pokušeniami. A bohužiaľ, víťazstvo nie je vždy jednoduché. Pomocou niekoľkých psychologických trikov však môžete ľahko prekonať akékoľvek problémy, s ktorými sa stretávate.

Vyskúšajte týchto deväť spôsobov, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť vnútorné fungovanie vašej mysle, čo vám umožní dostať váš život pod kontrolu.

Správajte sa k sebe láskavo

Správajte sa k sebe láskavo, naučte sa odpúšťať si svoje slabosti, oslavujte svoje úspechy a neodsudzujte sa za chyby. Faktom je, že váš mozog nielen chráni vaše zdravie, ale aj určuje vašu náladu. Takže keď odsúdite svoje vlastné chyby a slabosti, váš mozog zúfalo hľadá spôsoby, ako vás rozveseliť. Sústreďte sa preto radšej na vaše silné stránky.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Vyvarujte sa veciam „zadarmo“

Všetci prichádzame do styku s ponukami bezplatných služieb a darčekov v obchodoch, kluboch, kaderníctvach a podobne. Najlepšie je odmietnuť všetko „zadarmo“, ak sa chcete vyhnúť zbytočnému plytvaniu peňazí z dlhodobého hľadiska. Pravdepodobne o tom neviete, ale váš mozog registruje veci zadarmo ako akýsi dlh, ktorý sa musí splatiť - a začnete mať pocit, že niečo dlžíte. Neskôr sa „odmeníte“ spontánnym nákupom alebo si nakúpite drahšie veci, pretože ste „ušetrili“.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Prečítajte čo najviac kníh, ale robte to postupne

Radi čítate, ale zisťujete, že vám chýba čas venovať sa svojim obľúbeným koníčkom? Určite si počet strán, ktoré musíte každý deň prečítať. Pri čítaní váš mozog podvedome premýšľa, koľko toho ešte musíte urobiť, aby ste knihu dokončili. Váš mozog nie je fanúšikom dlhodobých projektov, pretože na ne musí vydať veľa energie. Ak tomu chcete čeliť, jednoducho každý deň prečítajte 10 alebo 12 strán, aby vaša myseľ nebola priveľmi namáhaná.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Naučte sa trénovať svoj mozog rovnako, ako trénujete svaly svojho tela

Pokúste sa vizualizovať svoje túžby - nie konkrétne predmety, ktoré si prajete vlastniť, ale zručnosti, ktoré by ste chceli, alebo okolnosti, v ktoré dúfate, že raz budú existovať. Na precvičenie si vyhraďte určitý čas predtým, než pôjdete spať. Rovnako ako vám pri zdvíhaní závažia prúdi krv do rúk, váš mozog bude reagovať aj na psychickú „zaťaž“ tohto cvičenia. Takéto „ohýbanie“ mozgu zvýši vašu motiváciu dosiahnuť svoj sen a skráti vám k nemu cestu.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Odložte hry na svojom smartfóne

Je čas sa vzdať všetkých hier, ktoré údajne „rozvíjajú inteligenciu a pozornosť“ - nefungujú. Ak si skutočne chcete chrániť zdravie svojej mysle, potom športujte. Počas fyzického cvičenia prúdi krv do hlavy a to pomáha stimulovať váš mozog oveľa viac ako ktorýkoľvek iný hlavolam na vašom telefóne.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Rozdeľte zložitú úlohu na menšie časti

Ak čelíte zložitej výzve, rozdeľte ju na menšie a lepšie zvládnuteľné úlohy. To pomôže vášmu mozgu prestať myslieť na ťažkosti, ktoré ho čakajú, a namiesto toho obrátiť svoju pozornosť na riešenie logickej série krokov. Ak napríklad potrebujete napísať dlhú správu, zoraďte ju do hlavných častí alebo tém a postupne sa nimi zaoberajte. Váš mozog bude podvedome vtiahnutý do riešenia všetkých úloh, ktoré ste preň stanovili.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Vráťte produkt späť na poličku

Je pre vás ťažké odolať spontánnym nákupom? Dôvod je dobre známy: nazýva sa dopamín, „hormón túžby“. Začína pôsobiť, keď vaše oči uvidia niečo zaujímavé alebo atraktívne. Keď sa tejto veci môžete dotknúť rukami, hormón pôsobí ešte efektívnejšie. Krv vám prúdi do tváre, srdce vám začne búšiť a než sa nazdáte, vo vašom nákupnom košíku je niečo úplne zbytočné. Riešenie je jednoduché: ruky majte vo vreckách a pozerajte sa iba na váš nákupný zoznam.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Odložte tanier, keď sa budete cítiť plný

Tento jednoduchý, ale veľmi šikovný trik vám môže zabrániť v prejedaní sa, aj keď ste na rodinnej udalosti a nemôžete odísť od stola. Jednoducho odneste tanier zo svojho zorného poľa alebo ho zakryte obrúskom. Týmto spôsobom zastavíte produkciu dopamínu - „hormónu túžby“. Váš mozog vníma jedlo ako odmenu, ale iba vtedy, keď ho vidíte alebo cítite jeho arómu. Namiesto toho, aby ste sa snažili prestať jesť, jednoducho sa zbavte taniera. Túžba skonzumovať viac zmizne do niekoľkých minút.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Hodinu pred spánkom stlmte svetlá v každej miestnosti

Tento trik vám pomôže dosiahnuť dostatok spánku. Redukcia svetla vysiela do vášho mozgu signál, že je čas na odpočinok. Váš mozog zase umožní, aby začala produkcia melatonínu, ktorý reguluje váš denný rytmus. Pomaly sa váš metabolizmus začína vypínať a vaše duševné procesy prejdú do „spánkového režimu“.

9 jednoduchých spôsobov, ako Galéria fotiek (10)

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 10
Viac o téme: Mozog Myseľ Lenivosť Úspech Emócie Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, brightside

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy