Klesajúci intelekt a narastajúca úzkosť: Takto sa pred nimi môžete chrániť

Zdroj: Gettty Images

Hrozí spoločnosti zhlúpnutie? Zdá sa, že áno. Mozog musel človek používať, aby sa vyhol stretu s tigrom, vo vojnách a iných extrémnych situáciách, ale nemusí ísť rovno o život, aby sme mozog používali. Avšak, blahobyt spojený so závislosťou na sociálnych sieťach, tam už vážne nebezpečenstvo hlúpnutia hrozí. Nemusíte nič riešiť, ani komunikovať s druhým človekom, môžete konverzáciu kedykoľvek bez slova ukončiť. Navyše v tomto type komunikácie nie sú prítomné skutočné emócie

Vedeli ste, že ak čítame text v elektronickej a nie papierovej podobe, zapamätáme si oveľa menej informácií?

Je nebezpečné tráviť čas na internete?

Ak ste v rámci práce on-line, zistíte si informácie a potom s nimi pracujete, je všetko v poriadku. Nebezpečenstvo vzniká, ak na sieťach "visíte" hodiny a hodiny a so svojím okolím komunikujete výhradne týmto spôsobom.

Prečo by nadbytočné využívanie moderných technológií malo vadiť?

Pretože sú pre človeka, v rámci jeho vývoja, neprirodzené. Vďaka sociálnym sieťam človek prestáva byť schopný premýšľať a stráca zručnosť riešiť problémy. Človek vždy získaval skúsenosti s každým zážitkom a nebezpečenstvom, ktorému čelil, snažil sa patriť k nejakej skupine a byť na tom stále lepšie, aby ľahšie prežil.

Jeden príklad za všetky

Lektor na prednáške poprosil účastníkov, aby si predstavili, že idú autom neznámou oblasťou podľa navigácie, náhle však príde búrka a zariadenie GPS sa vypne. Potom sa účastníkov seminára opýtal, čo budú v takej situácii robiť. Odpoveď bola takmer jednohlasná - skoro všetci sa budú snažiť nájsť signál. V podstate nikoho nenapadlo, že by sa poobzeral po niekom, kto by mu poradil. Alebo že by skúsil dôjsť do najbližšej dediny, a tam sa zorientoval.

"Lajky" miesto pochvaly i múdrosti

Kontakt s druhým človekom, ale jedine ten priamy, nás núti premýšľať, uvažovať, používať mozog a rozvíjať múdrosť. Napríklad takzvaný "sedliacky rozum". Závislosť na internete vzniká ľahko. Dôležitú úlohu tu zohráva látka dopamín, ktorá sa uvoľňuje vo chvíli, keď tušíme blízkosť odmeny a jej dosiahnutie, a tak vzniká príjemný pocit. Formou odmeny sú na sieťach "lajky", teda kliknutia na "to sa mi páči". A čím viac lajkov, tým väčší zážitok šťastie.

Čo teda s tým?

Už sú známe aj čísla - u tých, ktorí sú na sieťach najviac závislí - teda deti a mladé dievčatá, o 70% stúpol počet depresií a úzkostí v porovnaní s populáciou rodičov.

Chcete sa cítiť šťastnejší? Vypnite mobil a vyrazte s deťmi alebo partnerom za nejakú aktivitou. Alebo len tak nechajte myšlienky "blúdiť", naučte sa "byť sami so sebou". Možno to zo začiatku bude divné, ale spokojnosť sa dostaví.

Viac o téme: Technologie Sústredenie Sila Intelekt Úzkosť zdravie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, prouspech
 
Staršie správy
Staršie správy