Obmedzenie zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.

VZOR: Konkurenčná klauzula

 

Takúto dohodu môžu uzatvoriť, ak  zamestnanec v priebehu trvania pracovného pomeru má možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu.

Za každý mesiac trvania obmedzenia zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru poskytne zamestnávateľ zamestnancovi  primeranú peňažnú náhradu najmenej v sume 50% priemerného mesačného zárobku zamestnanca za každý mesiac plnenia.

Zamestnanec a zamestnávateľ sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť na primeranej peňažnej náhrade, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť, ak poruší svoj záväzok po skončení pracovného pomeru nevykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.

Zamestnávateľ môže od záväzku odstúpiť na základe písomného odstúpenia len počas trvania pracovného pomeru zamestnanca.  Zamestnanec môže záväzok písomne vypovedať, ak mu zamestnávateľ nevyplatil peňažnú náhradu do 15 dní od uplynutia jej splatnosti.

Záväzok musí byť súčasťou pracovnej zmluvy, inak je neplatný.

Viac o téme: Poradna Právna poradňa Vzor Dokument Skončenie pracovného pomeru Pracovná zmluva Konkurenčná klauzula Obmedzenie zárobkovej činnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy