Návrh na vydanie platobného rozkazu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Jan Zemiar

Žaloba o zaplatenie mzdy, odstupného a iných peňažných pohľadávok.

Vzor: Návrh na vydanie platobného rozkazu

Náležitosti :

Označenie žalovaného – zamestnávateľa (uviesť jeho obchodné meno, sídlo a IČO - tieto údaje nájdete v prvom rade na pracovnej zmluve a ich správnosť a aktuálnosť si môžete overiť v živnostenskom registri alebo v obchodnom registri na zrsr.sk alebo orsk.sk).

Označenie žalobcu – vaše meno, priezvisko, dátum narodenia, bydlisko, údaj o štátnom občianstve

Označenie súdu - súd, v obvode ktorého má bývalý zamestnávateľ miesto podnikania alebo sídlo adresy súdov na justice.gov.sk

Opis skutočností : V žalobe opíšte pravdivo rozhodujúce skutočnosti, t.j. kedy vznikol pracovný pomer, kedy sa skončil a akým spôsobom, priložte pracovnú zmluvu a dohodu o skončení pracovného pomeru alebo výpoveď a vyčíslite dlžnú mzdu alebo odstupné alebo inú dlžnú sumu. Môžete požadovať aj úrok z omeškania, a to odo dňa nasledujúceho po dni, kedy vám mala byť dlžná suma zaplatená . Výška úroku z omeškania je stanovená nariadením vlády č. 87/1995 Z. z. Do 31. januára  2013 bola výška týchto úrokov o 8 % vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky. Od 1. februára 2013 je výška úrokov z omeškania o 5% vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.

Označenie dôkazov:  Ak sa v opise skutočností odvolávate na pracovnú zmluvu alebo na výplatnú pásku, z ktorých vyplýva výška mzdy, značte ich  napr. ako Dôkaz - pracovná zmluva zo dňa ...

Petit, t.j. to, čo požadujete: Na záver v žalobe uveďte, čoho konkrétne sa domáhate, t.j. presne napíšte, ako by mal súd rozhodnúť, napr.: Navrhujem, aby súd vydal nasledovný rozsudok:  Žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi dlžnú mzdu vo výške x spolu a dlžnú sumu odstupného vo výške x , to všetko s úrokom z omeškania vo výške x od dátumu x až do zaplatenia.

Súčasne sa môžete domáhať, aby vám bývalý zamestnávateľ, t.j. žalovaný, zaplatil aj náhradu trov súdneho konania., t.j. najmä sumu súdneho poplatku, ktorý ste zaplatili.

Platobný rozkaz je druhom rozhodnutia, kedy súd rozhoduje v skrátenom konaní, keď ide o zaplatenie peňažnej sumy. Súd pri jeho vydaní vychádza zo skutočností uvedených navrhovateľom. 

Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní, ak navrhovateľ predloží spolu s návrhom na začatie konania návrh platobného rozkazu na tlačive uverejnenom ministerstvom spravodlivosti na jeho webovom sídle a na vydanie platobného rozkazu sú splnené zákonom ustanovené podmienky a je zaplatený súdny poplatok. Súd vydá platobný rozkaz najneskôr do desiatich pracovných dní od splnenia týchto podmienok.

Súdny poplatok:  6 % zo žalovanej sumy, najmenej však 16,50 eur. Súdny poplatok sa platí v kolkoch, ktoré sa nalepia na prvú stranu žaloby pri podaní  (len do 300 eur) alebo až na výzvu súdu . Ak je zamestnanec  - navrhovateľ v nepriaznivej finančnej situácii, môže požiadať súd o oslobodenie od povinnosti zaplatiť súdny poplatok.

Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to pomery jeho odôvodňujú.

Viac o téme: Poradňa Vzor Tlačivo Platobný rozkaz
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy