Základné zásady Zákonníka práce: 4. časť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Právo na súdnu ochranu, právo na kolektívne vyjednávanie, zásada ochrany osobných údajov. Prinášame vám prehľad jednotlivé základných princípov, ktorými sa riadia pracovnoprávne vzťahy. Zákonník práce obsahuje v úvode jedenásť článkov, v ktorých sú premietnuté hlavné práva osôb v pracovnoprávnych vzťahoch a limity výkonu týchto práv.

 

Čl.9

Právo na súdnu ochranu

Zamestnanci a zamestnávatelia, ktorí sú poškodení porušením povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov, môžu svoje práva uplatniť na súde. Zamestnávatelia nesmú znevýhodňovať a poškodzovať zamestnancov preto, že zamestnanci uplatňujú svoje práva vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov.

Zmysle ustanovenia § 14 Zákonníka práce „spory medzi zamestnancom a zamestnávateľom o nároky z pracovnoprávnych vzťahov prejednávajú a rozhodujú súdy.“  Prejednávanie a rozhodovanie sporov z pracovnoprávnych vzťahov vykonávajú súdy v súlade so zákonom č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších právnych predpisov.  

Čl.10

Právo na kolektívne vyjednávanie

Zamestnanci a zamestnávatelia majú právo na kolektívne vyjednávanie; v prípade rozporu ich záujmov zamestnanci majú právo na štrajk a zamestnávatelia majú právo na výluku. Odborové orgány sa zúčastňujú na pracovnoprávnych vzťahoch vrátane kolektívneho vyjednávania. Zamestnanecká rada alebo zamestnanecký dôverník sa zúčastňujú na pracovnoprávnych vzťahoch za podmienok ustanovených zákonom. Zamestnávateľ je povinný umožniť odborovému orgánu, zamestnaneckej rade alebo zamestnaneckému dôverníkovi pôsobiť na pracoviskách.

V kolektívnych pracovnoprávnych vzťahoch  môžu zamestnanci konať prostredníctvom odborovej organizácie, zamestnaneckej rady alebo  zamestnaneckého dôverníka.

Právo zamestnancov na  kolektívne vyjednávanie a na štrajk vyplýva priamo z Ústavy SR “zamestnanci majú právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. Zákon im zabezpečuje najmä právo na kolektívne vyjednávanie.“  „Právo na štrajk sa zaručuje. Podmienky ustanoví zákon. Toto právo nemajú sudcovia, prokurátori, príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov a príslušníci a zamestnanci hasičských a záchranných zborov.“

Kolektívne vyjednávanie sa realizuje prostredníctvom odborových organizácií s cieľom uzatvorenia kolektívnej zmluvy. Kolektívnu zmluvu nemôže uzavrieť zamestnanecký dôverník alebo zamestnanecká rada. Zamestnávateľ je povinný umožniť fungovanie zástupcov zamestnancov na pracovisku  ( napr. umožniť voľby)

Čl.11

Zásada ochrany osobných údajov

Zamestnávateľ môže o zamestnancovi zhromažďovať len osobné údaje súvisiace s kvalifikáciou a profesionálnymi skúsenosťami zamestnanca a údaje, ktoré môžu byť významné z hľadiska práce, ktorú zamestnanec má vykonávať, vykonáva alebo vykonával.

Zamestnávateľ môže zhromažďovať o zamestnancovi len tie osobné údaje a informácie, ktoré súvisia s jeho prácou.

Viac o téme: Poradňa Zákonník práce Zákonník Základné zásady
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy