8 tipov, ako vyťažiť zo štúdia na vysokej škole maximum

V tomto období začína vysokoškolákom nový školský rok. Vysoká škola je pre mnohých iba zábavou a dlhoročnou párty, no viacerí ľudia neskôr ľutujú, že tieto roky nevyužili zmysluplnejšie. Nie je všetko len o alkohole a prežúrovaných nociach s kamarátmi. Zo štúdia na vysokej škole môžete vyťažiť naozaj veľa, čo neskôr oceníte vo svojom pracovnom živote. Len treba chcieť a nezatvárať oči pred príležitosťami, ktoré sa pred vami objavia.

1. Chodievajte na workshopy či iné podujatia

Nechodievajte len na povinné prednášky z rozvrhu, ale rozšírte si obzory a vedomosti aj na rôznych workshopoch alebo podobných podujatiach. Organizuje ich takmer každá vysoká škola. Vyberte si témy, ktoré vás zaujímajú a v ktorých by ste sa chceli zdokonaliť. Niekedy je dôležité obetovať voľný čas aj na takéto aktivity. 

2. Venujte sa online kurzom

Ak sa vám nechce navštevovať workshopy naživo, môžete si urobiť nejaký online kurz. Počas bývania na internáte na to budete mať kopec času. V našom článku na webe dokonca nájdete odporúčania na kurzy v slovenskom jazyku, pričom sú niektoré aj bezplatné. 

3. Staňte sa dobrovoľníkom

Ak sa bude v danom meste organizovať nejaký projekt, priložte ruku k dielu a staňte sa dobrovoľníkom. Nielen že nadobudnete množstvo cenných skúseností, ale spoznáte aj nových a zaujímavých ľudí. V životopise sa takéto aktivity budú vynímať veľmi dobre. 

4. Navštívte zahraničie cez Erasmus

Ak máte možnosť, určite si vyskúšajte štúdium v zahraničí prostredníctvom programu Erasmus. Takéto zážitky sú na nezaplatenie, môžete nadviazať nové priateľstvá a čo je veľmi dôležité, zdokonalíte sa vo svojom cudzom jazyku. Podľa jazyku, ktorým hovoríte, si môžete vybrať aj krajinu, ktorú by ste chceli navštíviť a vysoká škola s ňou má podpísanú zmluvu. 

5. Dajte si do rozvrhu aj voliteľné predmety

Väčšina študentov sa snaží svoj rozvrh minimalizovať a dať si do neho len predmety, ktoré sú povinné. Ak však máte viac voľného času a máte možnosť pridať si aj z voliteľných predmetov, určite to využite. Vyberte si oblasť, ktorá vás bude zaujímať. Nikdy neviete, kedy sa vám tieto informácie a vedomosti môžu zísť. 

6. Hľadajte prax alebo stáž v odbore

Viacerí zamestnávatelia vyžadujú pri nástupe do práce aj nejakú nadobudnutú prax. Pokúste sa nájsť si stáž alebo prax v odbore, ktorý študujete alebo sa v ňom chcete neskôr uplatniť. Na začiatku to možno budete robiť zadarmo, ale tieto skúsenosti sú tie najcennejšie. Pri hľadaní práce to budete mať jednoduchšie a ak s vami budú na stáži spokojní, je možné, že vám neskôr ponúknu aj platenú pozíciu. 

7. Vytvárajte si nové kontakty

Nebudeme si klamať, kontakty sú v súčasnosti veľmi dôležité a niekedy dokonca rozhodujú viac než skúsenosti či vedomosti. Pri vyššie spomenutých činnostiach môžete spoznávať nových ľudí, ktorí vám neskôr môžu pomôcť v pracovnom alebo osobnom živote. Samozrejme, nikoho sa nesnažte využívať, ale tie správne kontakty sa oplatí mať aspoň v zálohe. 

8. Neodkladajte všetko na poslednú chvíľu

Vysokoškoláci sú majstrami v prokrastinácii a odkladaní svojich povinností na neskôr. Odporúčame ale vypracovať zadania včas a pokojne aj pred termínom odovzdania. Budete v menšom strese a ľahšie si rozvrhnete svoj voľný čas. 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy