Aj dobrovoľnícka práca je práca. Benefity z nej získate neskôr

Dobrovoľnícka prácaDobrovoľnícka práca Zdroj: thinkstock.com

Voľný čas popri štúdiu môžete venovať zábave s priateľmi a užívať si sladké študentské časy, no dá sa s ním naložiť aj efektívnejšie. Nenahraditeľné pracovné skúsenosti získate aj ako dobrovoľník. Praxou zaujmete potenciálneho zamestnávateľa a navyše ukážete svoju ochotu dobrovoľne pracovať na vybraných projektoch.

Aj keď sa dobrovoľnícka práca považuje hlavne za činnosť, pri ktorej človek odovzdáva svoje skúsenosti a pomáha tam, kde je to potrebné, prináša aj iné benefity. Takéto aktivity totiž majú vysokú pridanú hodnotu pre samotných dobrovoľníkov, a to najmä pre tých, ktorí ešte nedisponujú priamou pracovnou skúsenosťou, či už v teréne, alebo v kancelárii.

Získajte základné pracovné návyky ako dobrovoľníci

Získať pracovné návyky a prax v študovanom odbore už počas štúdia je pomerne zložité. Pracovať zadarmo alebo za „almužnu“ nie je príliš lákavé a niekedy ani realizovateľné, no ak si môžete dovoliť venovať pár hodín týždenne dobrovoľníckym aktivitám, pravdepodobne získate nenahraditeľné skúsenosti. Obzvlášť prínosné sú pre študentov s ambíciami zamestnať sa vo svojom odbore. Teoretické vedomosti tak možno preklopiť do praktických úloh v rôznych organizáciách, ktoré hľadajú dobrovoľníkov. Stačí spraviť pár klikov na stránky rôznych združení alebo spoločností a informovať sa o možnosti dobrovoľníckej práce. Priučíte sa v nich základným návykom, ktoré patria ku každodennej rutinnej práci. S nimi sa možno omnoho jednoduchšie adaptovať v novom pracovnom prostredí. Skúsenosti s takýmto druhom práce má aj Tomáš Janeček, ktorý pracuje ako dobrovoľník pre o. z. Nexteria a príležitosť hodnotí pozitívne.  

„Pracujem ako dobrovoľník. Myslím si, že pri hľadaní práce je veľkou výhodou mať v životopise pridané skúsenosti s dobrovoľníckou prácou. Nadobudol som prax napríklad v komunikácii, keďže telefonujem, mailujem, stretávam sa s manažérmi,“ povedal Tomáš Janeček, ktorý pracuje v tíme o. z. Nexteria.   

Akú dobrovoľnícku prácu si vybrať?

Niektoré pracovné ponuky založené na dobrovoľníctve sa venujú jednorazovým činnostiam, ktoré v sebe nesú „vyšší“ zmysel, či už ide o zveľaďovanie životného prostredia alebo napomáhanie rôznym marginalizovaným spoločenským skupinám.

Na dobrovoľníckej báze je možné aj vycestovať do zahraničia, podieľať sa na zaujímavom projekte, zdokonaliť si jazykové znalosti či spoznať cudziu kultúru a krajinu. Dané skúsenosti zaiste oživia životopis, no predovšetkým poskytnú prax, ktorú ocení takmer každý potenciálny zamestnávateľ.  

Existujú aj organizácie zamerané priamo na študentov alebo mladých ľudí, ktorým ponúkajú vzdelávacie programy či vytvárajú platformu na sebarealizáciu. Občianske združenie Nexteria pravidelne organizuje prednášky a kurzy, čím napomáha osobnému rozvoju človeka a hľadaniu jeho vízie do budúcna. Takto majú mladí ľudia možnosť osobnostne rásť, a tiež sa aktívne dobrovoľnícky zapájať do organizovania podujatí, čím získajú skúsenosti so zabezpečovaním náležitostí, ktoré patria k príprave akcií.

Tí, ktorí by sa chceli v budúcnosti uchytiť v treťom sektore, môžu využiť príležitosti vytvárajúce priestor na sebarealizáciu mladých ľudí či rozbehnutie vlastnej neziskovej organizácie. Na to sú určené rôzne co-workingové priestory, v ktorých sa dá nerušene tvoriť a pripravovať vlastné projekty.

ID SPACE TEAM Galéria fotiek (2) Zdroj: Jan Zemiar

 

„Robíme projekty, ktoré umožňujú prejaviť talent umelcov, či už maliarov, fotografov alebo hudobných skupín. Ide napríklad o multižánrový festival Rozbaľ to, Bratislava!. Organizovali sme tiež projekt Hudobná stena, kde sme poskytli priestor mladým kapelám. Robíme aj projekty zamerané edukatívne, a tiež dávame priestor iným neziskovým organizáciám. Príkladom je konferencia Z nuly na štvrté v rámci projektu QUICKANCLE. Ide o co-workingovú kanceláriu, ktorú môžu vybrané neziskovky využívať zadarmo na svoju prácu. Je to živná pôda pre nové neziskové organizácie,“ povedal Tomáš Rehák, PR manažér občianskeho združenia ID Space Team.

Viac o téme: Dobrovoľníci Skúsenosti Občianske združenie Dobrovoľník Dobrovoľnícka práca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text: Michaela Pavelková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy